FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

První překážkou v poháru bude Žďár, podaří se ji překonat?

První překážkou v poháru bude Žďár, podaří se ji překonat? Z n o j m o - V sobotu čeká znojemské fotbalisty ostrý vstup do nové sezóny. Nebude se však jednat o mistrovské utkání 2. ligy, nýbrž o domácí pohár. Náš tým zavítá v 1. kole Ondrášovka Cupu na hřiště divizního Žďáru nad Sázavou, kde bude plnit roli favorita.

 
 
 

Ždár půjde do boje naplno

Fotbal se ve Žďáru nad Sázavou začal rozvíjet od roku 1921. V roce 1930 vznikl klub FC Klub Žďár a za války začal hrát pravidelnou soutěž. Valnou část trávil celek v nižších soutěžích. Zlom nastal v sezóně 1981/82, kdy Žďár ovládl Jihomoravský přebor a postoupil do divize. Ale tato soutěž nebyla konečnou, hned ve své premiéře totiž dokázali Žďárští vybojovat 2. národní fotbalovou ligu. Zde se usadili na deset let a nejlepších umístěním byla čtvrtá příčka. Devadesátá léta však znamenala opět sešup do divize a dokonce i do Krajského přeboru. Sezóna 2003/04 ovšem opět znamenala návrat alespoň do Divize, kterou hraje Žďas dodnes.

Nejslavnějším odchovancem klubu je bývalý skvělý obránce Karel Dvořák, jenž se stal s československou reprezentací mistrem Evropy hráčů do 23 let v roce 1972 a prošel týmy Dukla Praha a Zbrojovka Brno. Dvakrát se mohl radovat z ligového titulu, jednou s Duklou a podruhé se Zbrojovkou.

Teď však již do současnosti, jak už bylo zmíněno, Žďár hraje Divizi, konkrétně skupinu D. V minulé sezóně se tak například střetával se Slovanem Rosice nebo pro Znojmo nedalekými Tasovicemi. V konkurenci šestnácti týmů obsadil solidní sedmé místo, když ve vyrovnané soutěži ztratil pouhých sedm bodů na postupující Rosice.

Právě Rosice byly konečnou i v loňském ročníku Ondrášovka Cupu. V 1. kole to byl sice těsný boj, ale nakonec podlehl Žďár svému soupeři na penalty. Letos však čeká klub z Vysočiny ještě těžší soupeř, jedinou relativní výhodou tak bude domácí prostředí. Hráči se však určitě budou chtít proti favoritovi z druhé ligy vytáhnout. „Kluci se hrozně těší, proti druholigovému mančaftu každý den nehrajeme. U řady z nich už jsem slyšel, že do toho chtějí dát opravdu vše a i přesto, že jsme outsideři, tak uděláme maximum pro to, abychom odvedli kvalitní výkon,“ potvrdil bojovné odhodlání trenér Petr Nedvěd pro Žďárský deník.

V přípravě si vedl sobotní soupeř na střídačku. Remizoval s Chrudimí a porazil Novou Ves. Naopak prohrál s jihlavským dorostem a zle dostal naloženo od Pardubic (5:0).

Vstříc Spartě Praha?

Znojmo v domácím poháru narazí stejně jako v minulém roce na divizního soupeře. Se Spartou Brno si loni poradilo, hned v dalším kole však ztroskotalo na Třebíči. Jediným výrazným úspěchem tak stále zůstává osmifinále se Sigmou Olomouc v sezóně 2009/10. Letos by Znojemští tento úspěch rozhodně napodobili. Možní soupeři v eventuálních dalších kolech jsou opravdu lákaví. V druhém kole by na Jihomoravany čekala Bystrc nebo Břeclav, v dalším už by to pak mohli být prvoligový Bohemians. V případném osmifinále by pak mohla čekat Sparta Praha. To je však ještě pořádně daleko a Znojmo bude muset udělat první krok a tím je přejít přes 1. kolo.

Karty jsou rozdány poměrně jednoznačně, Znojmo je jako druholigový celek favoritem. Pohár však už v minulosti dokázal, jak může být zrádný a na slabších soupeřích si vylámaly zuby daleko zvučnější týmy. Je tedy třeba zachovat chladnou hlavu. Jihomoravané však mohou čerpat sebevědomí z přípravy, ve které jen ve dvou z osmi zápasů odcházeli poraženi (poslední zápas výhra 5:1 nad Olomoucí B). Pakliže v sobotu nastoupí i s Pacandou, který poslední přípravný zápas nehrál, jejich síla ještě vzroste.

 
 
 
 
Zápasový servis
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies