FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Sraz pamětníků MSFL, další překážkou v poháru je Bystrc

Sraz pamětníků MSFL, další překážkou v poháru je Bystrc Z n o j m o - Nostalgické měření sil nastane ve středu v rámci 2. kola Ondrášovka Cupu. Znojmo bude bojovat s domácí Bystrcí o postup dalšího kola. Oba soupeři spolu svedli mnoho bitev v MSFL. Nyní však stojí v úplně odlišných pozicích, Znojmo jako druholigový favorit a Bystrc jako divizní outsider.

 
 
 

Vzestup a pád? - FC DOSTA Bystrc-Kníničky

Bystrc je pro znojemské fanoušky velmi známým týmem. S celkem z městské části Brna se totiž pravidelně setkávali v MSFL. Pojďme si ale na začátek něco říct o historii klubu.

Dějiny kopané v Bystrci se odvíjely hned od tří klubů, které byly založeny v třicátých letech. V Bystrci to byla Rudá hvězda a Sprotovní klub. V Kníničkách pak působil Dělnický sportovní klub. Tento celek, nebo spíše jeho hřiště, stejně jako vesnice skončil na dně Brněnské přehrady. Bylo však vybudováno nové hřiště v nových Kníničkách. Po válce tak fungovaly dva kluby, jeden v Kníničkách, druhý v Bystrci. Oba celky byly sloučeny v jeden v roce 1961 pod názvem TJ Sokol Bystrc-Kníničky. Na výraznější úspěchy si Bystrc musela počkat až do devadesátých let, do té doby se pohybovala v krajských soutěžích. V roce 1994 vybojovala historický postup do Divize a navíc dostala sponzora - společnost Dosta-Exmost, odtud nynější název FC DOSTA Bystrc-Kníničky.

Divize však nebyla konečnou zastávkou, po několika letech se v sezóně 2002/03 povedl postup do MSFL a o tři roky i do druhé ligy, což je dosud největším úspěchem. Jednoroční působení v druhé lize však skončilo velmi neslavně. Bystrc sestoupila, navíc se její hráči namočili do korupční aféry. Tuto věc netřeba rozebírat, protože o ní bylo hodně napsáno a provinívší hráči dostali vysoké tresty. Leč Bystrc to od pádu zpět do MSFL nezachránilo. Celá věc měla na fotbalový klub negativní dopad, jak po stránce sportovní, tak finanční. Přesto hrála DOSTA v MSFL důstojnou roli a v sezóně 2008/09 dokonce vybojovala třetí místo. V té následující však obsadila při odstoupení Fulneku poslední patnácté místo a po mnoha rocích následoval sestup do Divize.

V Divizi si počínala Bystrc tak, že obsadila deváté místo společně s Velkým Meziříčím, po tragickém podzimu to ale bylo příjemné umístění. Minulý pohárový soupeř ze Žďáru obsadil sedmou pozici. V loňském ročníku poháru pak DOSTA vypadla v prvním kole s Hulínem. Letos však první překážku úspěšně přešla a porazila Břeclav 2:1. Stejně jako Znojmo i Bystrc má za sebou také první utkání ve své soutěži. Doma si poradila s nepříjemnou Třebíčí 2:1. Vstup do sezóny se tedy týmu, který má útočiště u břehu Svratky a kousek od Brněnské přehrady, povedl náramně.


Poslední čtyři účinkování Bystrce v poháru

Bystrc má mladý tým, nejstarším hráčem je záložník Jiří Šíma, který je ročník 79. Změny v kádru se točí převážně kolem hostování. Touto formou také tým získal několik posil - Roman Vlček, Stanislav Zedníček (oba HFK Olomouc), Vojtěch Dolina (Slovácko), Tomáš Káňa (Ústí nad Labem), Přemysl Fousek (Svratka). Další hráči se zase z hostování vrátili - Jiří Chalupský, Vítězslav Bárta. Z Rakouska se pak k celku opět připojil Jan Veselý. Opačným směrem naopak mířil Tomáš Veselovský. Hostování pak skončilo Janu Zichovi a Martinu Krejčímu (nejlepší střelec týmu v minulé sezóně - 11 branek).

Kádr se neustále mění, je to i v důsledku toho, že Bystrc spoléhá na již zmíněné hostování a kmenových hráčů není mnoho (pro sezónu 2010 bylo na soupisce devět kmenových hráčů a hned čtrnáct z hostování). Za poslední dva roky se tak v týmu protočila spousta jmen. Příčinou byl nejen sestup do Divize, ale také špatný podzim v ní a následné záchranářské práce na jaře. Celek stojí především na Jiřím Šímovi a kanonýrovi Stanislavu Zedníčkovi. Na postup do MSFL však zatím DOSTA nemyslí „Mužstvo je skvěle poskládané. Jen nás trápí útočná fáze, na které musíme ještě zapracovat, Na postup výš ale zatím nemyslíme. Procházíme hráčskou obměnou,“ uvedl pro Brněnský deník kouč Roman Kotol, jenž k týmu přišel na jaře a úspěšně ho zachránil v Divizi.


Jen tak dál

Znojmo zažívá příjemný vstup do sezóny, daří se mu zatím v poháru a i první ligový zápas se Spartou B vyšel na výbornou. V Horních Počernicích Jihomoravané rozstříleli soupeře 4:1. Výsledek je však trochu zavádějící, Sparta hrála v první půli velmi dobře, obrat přišel až po vyloučení jednoho z hráčů v rudém a nakonec domácí dohrávali dokonce o devíti. Varováním jsou pak brzké inkasované branky. Ve Žďáru i na Spartě shodně v druhé minutě. Jinak je pohled na znojemskou situaci líbivý, s nadsázkou se můžou fanoušci těšit z pohledu na tabulku, kde figuruje Znojmo na prvním místě.

Středeční pohárový soupeř opět divizní, ovšem pro Znojmo hodně známý. Ještě nedávno, jak už bylo několikrát zmíněno, oba týmy zápolily v MSFL, než se jejich cesty rozdělily. V poslední vzájemné sezóně SC ovládl oba zápasy, přesto se nedá říct, že by měl klub na Bystrc nějaké blažené vzpomínky. Důvody jsou hned dva. DOSTA zmařila postupové ambice v sezóně 2008/09, kdy v 29. kole porazila Znojmo na jeho půdě 3:1 a do do druhé ligy defacto poslala Hlučín, o jeden jediný bod. V poháru 2006/07 pak vyřadila Znojmo právě ve druhém kole výsledkem 2:1 a opět venku. Rozhodně tak nebude DOSTA nejlehčím soupeřem, vždyť minulý rok vypadl náš tým také s divizní Třebíčí. Lákadlo v podobě případných prvoligových Bohemians 1905 je však velké, doufejme, že si to nenechají znojemští fotbalisté uniknout.



 
 
 
 
Zápasový servis
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies