FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Setkání dvou posledních vítězů MSFL, Znojmo míří do Opavy

Setkání dvou posledních vítězů MSFL, Znojmo míří do Opavy Z n o j m o - Setkání po letech, i tak by se mimo schůzky dvou posledních vítězů MSFL dalo nazvat sobotní klání Opavy se Znojmem. Oba soupeři se naposled potkali ve druhé lize v roce 1994 a to už je přece jen nějaký pátek. Nyní máme rok 2011, za tu dobu se mnohé událo, a zmínění soupeři se opět potkávají. Opava na svém hřišti v pozici favorita a druhého celku v tabulce, Znojmo jako sedmý tým s touhou ve slezském městě uzmout nějaký bod.

 
 
 

Světlé zítřky nad Slezskem? - SFC Opava

Jelikož se v minulé sezóně Znojmo s Opavou logicky nemohlo setkat, protože hrál slezský klub MSFL, pojďme si ho trochu představit. V Opavě se první oficiální zápas odehrál už v roce 1907, a to tedy svědčí o velké fotbalovosti celého města. Vzniklo několik klubů a oblíbený sport tak rychle vzkvétal. Po válce zničeném městě se fotbal rychle vrátil do životů obyvatel. V roce 1955 se sloučil Baník Opava a TJ Tatran Opava a hned o rok později byl postaven nový stadión. Slezané se postupně prokousávali z krajského přeboru až do druhé nejvyšší fotbalové soutěže v Československu. Největší úspěch klubu se však váže k již České republice.

V roce 1995 se podařil Opavě historický postup do první ligy, ze které v následujících letech tým sestupoval a zase se do ní vracel. Poslední stopa v první lize se poutá k ročníku 2004/2005, kdy obsadili Slezané mezi elitou poslední příčku a další rok hráli kvůli finančním problémům až Krajský přebor! To však netrvalo nadlouho, když Opava odkoupila práva na druhou ligu. Ambice postoupit zpět do první ligy se však nepotvrdily a v předloňské sezóně spadla Opava do MSFL.


Znojmo čeká v Opavě určitě bouřlivá kulisa, kterou dokáží opavští fanoušci vytvořit. Pokud se bude slezskému týmu dařit i nadále, je pravděpodobné, že počty na opavském stadiónu budou ještě narůstat. A to se ještě říká, že v ochozech je vždy více lidí než je hlasatelem hlášeno. (Foto: www.sfc.cz)

To už se dostáváme skoro do přítomnosti. Slezané se ve třetí lize příliš neohřáli a s pohodlným náskokem sedmi bodů před HFK Olomouc slavili postup o patro výš, kde chtěli s tradičně skvělou podporou fanoušků překvapit nejednoho soupeře. A nutno podotknout, že se jim to zatím daří na jedničku.

Svěřenci trenéra Josefa Mazury totiž drží skvělou druhou pozici, do minulého kola přitom ještě celou tabulku vedli, ale ve šlágru kola prohráli ve Zlíně. První prohra však nemusí zatím Opavě dělat vrásky na čele. Z těžkého losu na začátku soutěže vytěžila maximum a to se při pohledu na soupeře (Ústí nad Labem, Zbrojovka, Vlašim) určitě nečekalo. Poté ještě přišla remíza s Varnsdorfem a výhra nad trápící se juniorkou Sparty. O prohře ve Zlíně (1:0) už jsme mluvili. Bilance je tak následovná, druhé místo, 13. bodů, skóre 9:4. Cíl nemít problémy se záchranou možná v hlavách vedení Opavy ještě trvá, ale Slezané se logicky po šesti kolech zařadili mezi kandidáty v boji o špici tabulky, výsledky totiž hovoří jasně.


Trenér Josef Mazura má za sebou bohatou hráčskou kariéru. Se Zbrojovkou vyhrál ligový titul. S československou reprezentací pak zlatou medaili z Olympiády v Moskvě. Po kariéře výborného obránce se dal na dráhu trenérskou. Začínal v Rousínově, odkud se posléze dostal do Drnovic, Brna, Trnavy, Zlína a Slovácka. Jeho působištěm je nyní Opava, kterou převzal po sestupu do MSFL a hned ve své první sezóně s týmem slavil postup opět do druhé ligy. (Foto: www.sfc.cz)

Opava prošla přes léto nejen změnami ve vedení, ale samozřejmě i v kádru. Největší ztrátou byla odchod Zdeňka Klesnila, jenž nastřílel v MSFL patnáct branek. Útočník se vrátil z hostování zpět do Sigmy Olomouc. Citelně bude také scházet dlouholetá opora v obraně Jaroslav Kolínek, který ukončil fotbalovou kariéru a nyní je trenérem B-týmu. Aleš Chmelíček zamířil do Žďáru nad Sázavou. Duo Zapletal, Knapp pak do nižší soutěže v Rakousku.

Posilování se týkalo hlavně útoku, někdo musel nahradit patnáct gólů Klesnila a tím někým by měl být Tomas Radzinevičius. Velmi známý kanonýr ostřílený první ligou přišel z Karviné. Další pomocnou rukou v ofenzívě bude Tomáš Mrázek, ten přišel na hostování z Třince. Útok by tak měl solidně klapat, protože v týmu je stále Milan Halaška, který nastřílel v loňské sezóně třináct branek. Důležitou postavou pak je bezesporu opavský Horváth Lumír Sedláček. Ten je velkou oporou a oblíbencem tribun.

Propad utnut se Sezimovým Ústím

Znojmo se po nedělní výhře 3:1 nad Sezimovým Ústím opět vrátilo do horní poloviny tabulky. Na kontě má devět bodů a vylepšilo si v posledních zápasech pokulhávající skóre na 9:8. Tabulka je však nesmírně vyrovnaná, každý bod tak bude mít vliv na propad, či postup tabulkou. Jihomoravany navíc čeká těžké dvoukolo, kdy nejprve zavítají do Opavy a pak sehrají doma duel s Bohemians Praha, tedy nic jednoduchého, na druhou stranu, co je ve druhé lize jednoduché.


SFC Opava • 1.SC Znojmo
sobota 17.9.2011 (18:00 hod)
V minulé sezóně nemělo Znojmo tu čest se s Opavou se utkat, přesto se oba soupeři ve druhé lize už setkali. V sezóně 1993/1994 v prvním ročníku druhé ligy po rozdělení Československa. Oba zápasy skončily lépe pro Slezany. V první zápase vyhrál FK Ostroj Opava nad SKPP Znojmo 3:0 za účasti 1532 diváků. Jarní utkání v jihomoravském městě skončilo 1:0 pro hosty před 1260 diváky. Osudy týmů pak byly rozdílné, Znojmo sestoupilo do MSFL, naopak Opava mířila výše a další sezónu si vybojovala postup do první ligy.

Na nudu si tak rozhodně Znojemští stěžovat nemohou, vůbec podzim bude pro fanouška sedmého týmu tabulky velkým posvícením. Nejen, že už viděl prvoligové Bohemians 1905. V říjnu zavítá v třaskavém derby do Znojmo Zbrojovka Brno a už s určitostí je jistě, že 19. října přijede v rámci poháru pražská Sparta. Bylo by pěkné, kdyby se Znojmo nacházelo v této době v tabulce stále minimálně na sedmém místě.

 
 
 
 
Zápasový servis
fotogalerie
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies