FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Originální rozhovor s trenérem Leošem Kalvodou

Originální rozhovor s trenérem Leošem Kalvodou Zveme vás k přečtení si rozhovoru s naším novým trenérem Leošem Kalvodou, který pořídil náš fanoušek Robert Knebl:

 
 
 

Dobrý den, pane trenére začneme trošku z jiného soudku. Co víte o Znojmě?
Co vím o Znojmě? Že je to pěkné město, protože když jsem hrál v Rakousku, tak jsem tady projížděl, takže i jsem tady hrál za Ratíškovice, když jsem dohrával aktivní sezónu tu 3.ligu. Znojmo znám. Pěkné historické město jako Olomouc, kde teď bydlím.

Mohl by jste se krátce představit? Co by hráč i později jako trenér….
Začínal jsem ve Zbrojovce, protože jsem rodák z Brna, kde jsem začínal a hrál do vojny. Zažil jsem jak dorost i trénoval s áčkem, kdy s trenérem Masopustem získali ligový titul. V dorostu jsme získali titul Česka. Pak jsem odešel na vojnu do Dukly Tábor (2 roky) a z vojny jsem se dostal do Přerova (Přerovské strojírny Přerov 2 roky), kde jsme myslím vykopali 3 ligu a v roce 1982 jsem odešel do Olomouce (10 roků), pak 4 roky v Rakousku regionální rakouská liga, pak 2 roky Ratíškovice a pak jsem hrál jako hrající trenér do 40 let jsem hrál juniorky a potom už jen trénování s Brücknerem 2 roky od 1995 v Sigmě Olomouc, pak jsem měl juniorku a ten dorost spojený v Olomouci, ale dělal jsem asistenta trenérovi Bokšovi, pak jako asistent Matuškovi a Žemlíkovi, pak jsem 2 roky trénoval jako hlavní trenér a pak jsem šel do Žiliny, kde jsme získali titul v Corgoň lize a předkolo LM proti Basileji, s kterou jsme vypadli. Ty měli tenkrát super mančaft, protože vyřadili i Liverpool a dostali se až do čtvrtfinále a zároveň jsme byli druzí v Corgoň lize, pak jsem šel do Hradce Králové, pak jsem byl v HFK Olomouc 4,5 roku. Pak půlroční hostování taková anabáze ve Slovácku, kde se nám nepodařilo postoupit, oni zůstali v 2.lize. Tak jsem skončil. Pak jsem byl v Karviné dva roky. Oni to tenkrát koupili od Olomouce jako nováček. Jako nováček jsme skončili na 6.místě a tím pádem úspěšná sezóna a to jsme hráli i se Slávií Český pohár. Vypadli jsem na Slávii. Doma jsme 1:0 vyhráli a venku myslím 2:0 prohráli. A po té Karviné jsem dělal v Olomouci rok "devatenáctku" - tj. extraliga dorostu.

Hodinová pauza (jednání trenéra Leoše Kalvody s prezidentem klubu 1.SC Znojmo Otou Kohoutkem), pak pokračování v rozhovoru.

Co vás vedlo si vyzkoušet znojemské angažmá? Nová motivace?
Nabídka od 1.SC Znojmo mne zaujala a souhlasil jsem.

Nedávno jste prohlásil, že vašim cílem je střed tabulky. Při vyrovnané úrovni druhé ligy příští rok to ovšem zdaleka nebude jednoduché….
Můj cíl, který si stanovilo i vedení je do 10.místa a nemít problémy se záchranou, protože poslední 2 roky zde vždy se hrálo až do konce o záchranu. Já se teď soustředím na novou sezónu a uděláme pro to maximum.

Do Znojma má přijít několik hráčů. Měl jste v tomto rozhodování velký vliv a které konkrétní hráče by jste si představoval?
Vliv jsem měl. A představy samozřejmě mám. Ale p. Kohoutek i p. Sobota mají také jasnou představu a znají ty hráče dobře.

Znáte se osobně s některými znojemskými hráči třeba i z dřívější doby?
Znal jsem Todora Yonova. A také jsem znal hráče Okleštka, který byl i do 20 let v té Kanadě.

Na začátku kariéry jste trénoval naděje českého fotbalu – Heinze, Urbánka, Špiláčka, Kobylíka….Nechtěl by jste je opětovně trénovat, například ve Znojmě?
Je hezké, když potom vidíte, že se z takových hráčů stanou úspěšní fotbalisti. Přál bych Znojmu, aby měla také takové hráče, kteří pak budou jednou známí a úspěšní. A jestli bych je chtěl trénovat to záleží na více okolnostech. Samozřejmě kdo by nechtěl trénovat takové hráče.

Zapojili se do tréninkového procesu noví hráči? Kdo naopak odešel?
Odešli Litevec Strauka a Ukrajinec Lendel, ikdyž v testech nepropadli. Čekáme na zkoušku Brazilce, přišel Slovinec Kováč a kmenový hráč Baníku Ostrava Arménec Gevorg Badalyan.

V uplynulých letech se ve Znojmě pod trenérem Sobotou, resp. Smrčkem hrál kombinační ofenzivní fotbal, který měl často i prvoligové parametry. Je vaší snahou pokračovat v nastoleném trendu?
Ano. Určitě mojí snahou je pokračovat v nastoleném trendu hrát fotbal, který bude i atraktivní.

Ve Znojmě jsou velice nároční diváci. Věříte, že je dokážete nalákat na každý zápas tak, aby chodily v hojném počtu?
To je cílem každého trenéra a my se pokusíme udělat pro to maximum. Je mi jasné, že teď zde chodí kolem 700-800 diváků na zápas, ale když se hrálo na ČAFCE, tak to byli tisíce, ale to bylo dříve. Tehdy chodilo více lidí na fotbal.

A co víte o fotbalovém týmu 1.SC Znojmo?
Vím, že hraje ofenzivní kombinační fotbal, ale je třeba za pracovat na fázi, kdy se dostaneme přes zónu přechodu a pak zbytečně vracíme zpět přihrávky dozadu. Na tom musíme zapracovat.

Oblíbený tým v ČR? Oblíbený tým ve světě?
Sigma Olomouc. Real Madrid více, než Barcelona.

Preferujete důraz na ofenzívu nebo defenzívu?
Ofenzívu. Ale se zajištěnou defenzívou.

Sparta nebo Slávie?
Spíše Sparta.

Čechy nebo Morava?
Morava.

Semifinále s 1.SC Znojmo v Pošta cupu nebo historicky nejúspěšnější druholigová sezóna Znojma tj. 10.místo a lepší?
Oboje dvoje.

Znojemský celek zažil tuto sezónu druhou nejlepší sezónu v historii tzn. skončil na 13.místě ve 2.lize. Víte, jak dopadl v historicky nejlepší sezóně historie v r. 1992/93? pozn. autorů (1992/93 - 11.místo)
To bohužel netuším. Rozhovor přerušen telefonem. Po německé konverzaci trenér sděluje: Omlouvám se, ale zrovna jsem dostal nabídku z 3.ligy německé. Třetí liga bundesligová je dobrá, hráče 192 cm, 21 let, útočník. Tak uvidíme. A teď tady máme kmenového hráče Baníku Ostrava Arménce Gevorg Badalyan, reprezentant do 21 let v Arménii, urostlý útočník a sem by mohl jít na hostování.

Bude hrát za 1.SC Znojmo Libor Źůrek?
Ne, ne, ne. Ještě mu musím zavolat. Už to není ono.

Jaké jsou Vaše cíle ve 2.lize? Ve znojemském deníku jsem se dočetl, že je Vaším cílem, aby se Znojmo vyhnulo sestupovým příčkám, ale co si máme představit konkrétně?
Jak už jsem odpovídal. Je to umístění do 10.místa a neřešit sestupové záležitosti.

1.SC Znojmo není jen 2.liga, ale fanoušci jsou již namlsaní z minulých sezón ohledně úspěchů v Ondrášovce cupu. V poslední sezóně výhra doma nad Bohemians 1905, která hrála tehdy famózní fotbal v GL a pak doma osmifinále před zraky ČT se Spartou Praha. Předloni (2009/10) zase osmifinále s Olomoucí a dokonce bezbranková remíza u nich 0:0. To znamená, že z posledních 3 ročníků poháru 2x osmifinále. Jaké jsou Vaše ambice a cíle v tomto účinkování?
Ambice jsou vždycky velké. Každý klub a každý divák si zaslouží, aby zde viděl kvalitního velkého soupeře, ale je to vždycky trošku ošidné, protože kolikrát vypadli i velký mužstva třeba např. v Olomouci se nám to stávalo docela často, že vypadli vedle s Prostějovem, když hráli 2.ligu nebo s klubem ze 3 ligy. Když jsem byl v HFK Olomouc, tak jsme tam také měli Teplice, Sparta pak tam byla a dostali jsem až do toho dvojkolového klání. Myslím si, že je to pro diváka i kluky zpestření.

Na Spartu sem přišla rekordní návštěva kolem 4000 diváků a tohle by právě mohlo být lákadlo, nemyslíte?
Je to jasné. Kdy tady fanoušek uvidí na vlastní oči Spartu. No může jet do Prahy nebo teď do Brna, ale je to přece jen z ruky.

Znojmo ale v poslední době nezažívá zrovna nejlepší časy a v posledních 11 kolech získal pouhých 6 bodů, přitom hráči nedali doma branku od 15.dubna 2012 (když nepočítám gól se štěstím jak sám nazval autor proti Čáslavi), tak to je 5 kol doma, kdy jsem nedali branku!!! Co na to říkáte? A jak to budete řešit?
Co na to říkám? Vidím, že problémy se střelením branek jsou. To už vidím tady v těch prvních třech přípravných utkáních, protože do šanci se dostáváme, ale bohužel nedáváme.

Ale to už asi není náhoda, nemyslíte?
Samozřejmě chce to dát do zakončování, do tréninku a je toho hodně. Všichni to podceňují, ale je to v psychice hráčů. Ten hráč si musí věřit. Musí být natolik trénovaný, aby si věřil, že to zvládne, když se do té šance dostane. Ale říkám, že to byla minulá sezóna a teď začíná nová sezóna a věřím, že to zlomíme!

Mimo Čáslavi (26 vstřelených branek) jsme dali nejméně branek ve 2.lize (28), máte už v hledáčku jak vyřešíte ofenzivní sílu týmu? Nové útočníky, jiná taktika? Jakým stylem chcete hrát - rozestavění?
Samozřejmě útočníky hledáme, protože víme o tom, že je to slabina. Ale z Olomouce, jak tady byl Vašíček, který hrál na podzim famózně a pak na jaře také nemohl dát góla. Protože jsou to mladí hráči a ten jejich výkon se pohybuje na sinusoidě. Takže oni Vám zahrají, mají formu, ale pak jednou nedají nějaké šance a podělají se z toho. No a my hledáme útočníky nebo vůbec hráče odolné hlavně po psychické stránce. Protože mě se zdá, že Ti kluci, když se jim něco nepodaří, tak si přestanou věřit. Takže hledáme takové hráče i doprostřed hřiště jako je třeba Todor (pozn. Yonov). Ten neumí prohrávat. Nebo nechce prohrát a někdo takový tam ještě chybí. Někdo kdo vyburcuje ten mančaft, když je mančaft na dně, tak ho musí zvednout, protože z té lavičky to všechno neukřičíte. Rozestavení podle typů hráčů hrajeme teď 4-2-3-1. Ale to neznamená, že když je tam jeden útočník, že hrajeme s jedním útočníkem. Když to tak vezmu, tak jsou tam 4 útočníci.

V čem je síla a v čem slabina dle Vás u znojemského klubu?
Síla je dobrá kombinační hra, ale musí se zrychlit. Slabina je v proměňování šancí - to se budeme pořád opakovat.

Co Milan Pacanda? Budete ho chtít v týmu?
Já co jsme se tak bavili, tak Milan Pacanda je co mám informace tady uzavřená věc.

Oblíbený sportovec a trenérský vzor?
Hodně jsem prožil jako hráč a jako asistent, tak trenérský vzor je pro mne Karel Brückner. A oblíbený sportovec dříve, když jsem hrával, tak se mne na to ptali také a to v té době zářil Sergej Bubka. Ale to bylo ještě za mé hráčské kariéry. Ale teď všem dobrým fandím.

Přivezete sebou nějaký talent z Olomouce, Přerova či odněkud jinud?
Olomouc teď musí naplnit 3 mančafty, protože oni si všechny hráči nechají, teď budou spolupracovat s Holicí, tedy HFK Olomouc, která postoupila do 2.ligy a ta jim slíbila také nějaké hráče. Ale 2 hráči by měli přijít. Tak doufám, že to vyjde.

Jména asi neprozradíte?
Tak jeden hráč už tady dříve byl, ale nemyslím teď Vašíčka, protože Vašíček zůstane v Olomouci nebo vlastně má i nabídky z ligy, ale možná se objeví i tady.

Můžete sestavit žebříček 3 nejperspektivnějších mladých hráčů v 2.lize?
To vám teď nemohu říct. To bych teď nemohl, protože jsem dělal "19", takže jsem tolik utkání neviděl.

Vy už máte porovnání - mohl byste říci jaké je tady zázemí?
Zázemí je tady odpovídající slušně fungujícími klubu v 2.lize.

Jak se Vám tu líbí?
Já tady zůstávám a jezdím jednou týdně domů do Olomouce po zápase, když mám den volna. Nemá cenu jezdit 150 km a 150 km zpátky. To bych se ujezdil. Prošel jsem si chvíli město. A jak jezdíme trénovat do Gránického údolí, tak tam se mi moc líbí, tam je pěkně, tam je krásně. Ale jsem poštípaný od komárů. Takže kolem Dyje je tady krásně. Jako malý kluk jsem jezdil s rodiči na Vranovskou přehradu a tady je krásný kraj. Podobný jak tam, odkud já pocházím. Já pocházím z Moravského krasu. Tak kolem Blanska - Macocha atd.

Můžete prozradit na kolik měsíců či roků máte podepsanou smlouvu?
Tak my jsme se dohodli s vedením takže mám na 1 rok a když skončím do 10.místa, tak se to automaticky prodlužuje. Ale samozřejmě, když bude vedení spokojené s mojí prací a může se stát cokoliv. Můžeme být na 8.místě a pak najednou jednou prohrajeme a skončíme na 11.místě, takže po vzájemné dohodě. Děkuji moc za rozhovor.

Trenéra jsem požádal o fotografii, kterou přikládám ke článku. Nutno podotknout, že byl nový trenér 1.SC Znojmo velmi příjemný a ochotně odpovídal na jakékoliv otázky. Za rozhovor poděkoval zpovídající fanoušek 1.SC Znojmo Robert Knebl (otázky položené od fanoušků 1.SC Znojmo).
 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies