FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Střípky z historie - Jak jsme začínali

Střípky z historie - Jak jsme začínali Z n o j m o - Jak již dobře víte, klub slaví 60 let od svého založení. Jeho historie je úzce spojena se dvěma kluby RH Znojmo a FC Znojmo. A právě od vzniku Rudé Hvězdy se datuje historie 1. SC Znojmo. V následujícím článku vám nabídneme pohled do prvních etap Rudé hvězdy. Zdrojem jsou programové zpravodaje z let 1992. Archivní materiály nám zapůjčil Robert Knebl, jemuž byly věnovány Janem Kavalcem.

 
 
 

JAK JSME ZAČÍNALI (1952 - 1957)

Uvedený text je doslovně přepsán ze zápasového zpravodaje Neděle 29. března 1992. 19. kolo Moravskoslezské fotbalové ligy. Zápas SKP ZNOJMO - Sigma Dolní Benešov.

V roce 1952 došlo krátce po ustanovení útvaru Pohraniční stráže skupinkou vyznavačů koženého míče k založení fotbalové jedenáctky. Ta zaměstnaneckým vztahům k Ministerstvu vnitra vystupovala pod názvem Rudá hvězda. Názvem si připisovala i návaznost na předválečnou znojemskou Rudou hvězdu, avšak za podstatně odlišných podmínek. Z počátku nebyl klub soutěžně zapojen a měřil síly jen přátelskými utkáními. Od sloučení se znojemskou Jiskrou si dal za cíl, podílet se na zvýšení sportovně-soutěžní úrovně v našem městě.

POSTUP MEZI NEJLEPŠÍ V KRAJI (1957-62)

Uvedený text je doslovně přepsán ze zápasového zpravodaje Neděle 26. dubna 1992. 23. kolo Moravskoslezské fotbalové ligy. Zápas SKP ZNOJMO - Žďár nad Sázavou.

V první polovině padesátých let došlo dle rozhodnutí tehdejších vrcholných tělovýchovných orgánů k uspořádání sportovních klubů v návaznosti na územní strukturu zaměstnaneckých svazů. Byly vytvořeny tzv. dobrovolné sportovní organizace (DSO), což jen ve Znojmě znamenalo roztříštění fotbalových sil do devíti klubů: Jiskra, Slavoj I. a II., Spartak, Lokomotiva, Dynamo, Dukla I. a II. a Rudá hvězda. Tato struktura neměla dlouhého trvání a v roce 1956 došlo ke sloučení do dvou civilních klubů, a to Jiskry a Spartaku a dvou vojenských: Dukly a Rudé hvězdy.

Začátkem 2. poloviny padesátých let sehrála pozitivní úlohu v místních podmínkách existence vojenského fotbalu. Kromě mužstva Dukly výsledností na sebe upozorňovali fotbalisté Rudé hvězdy. V počátečním období tvořili mužstvo výhradně vojáci z povolání, ale postupně již vojáci základní služby.

Rudá hvězda od samého začátku dokázala vždy z talentovaných nováčků sestavit poměrně silný kolektiv. Chybělo jí jediné - vlastní hřiště. Nejvlídnější útočiště nacházela ve sportovním stánku Jiskry (býv. ČAFK). To dalo podnět k jednání činovníků obou klubů o sloučení. Bylo konstatováno, že "svatba" přinese kromě potřebného materiálního zabezpečení i veřejností žádný sportovně-soutěžní vzestup.

V roce 1957 došlo ke sloučení s Jiskrou a nový oddíl je registrován pod názvem Rudá hvězda. Rázem tak vznikl ve Znojmě fotbalový gigant se třemi mužstvy dospělých a pěti mládežnickými. První mužstvo pokračovalo v rozehrané tříkolové soutěži I.B třídy ročníku 1957/58 a hned dosáhlo prvenství s pětibodovým náskokem před Poštornou a navrátilo tak městu I.A třídu.

Pod vedením trenéra Budíka se o to zasloužilo mužstvo ve složení: Grillowitzer, Matějíček, Virgler, Lecián, Máša, Petrla a Šareš z bývalé Jiskry a dále z příslušníků PS: Brachtl, Hájek, Beran, Zalužanský a Dolenský. S 22 brankami byl nejlepším střelcem Zalužanský, který později s Beranem hrávali několik sezón v pražské Slavii.

Inspirování výsledky mužů, vyrůstali v oddíle talentovaní dorostenci Vlasák, Leitner, Velebe, Doubek, Novák, Hrůz a Kselík, kteří postupně se sportovci PS nesli úspěšnou štafetu šedesátých let.

Ročník 1961/62 znamenal pro oddíl výkonnostní předěl. "Béčko" mužů vyhrálo suverénně okresní přebor, a protože I.B třída byla zrušena, mělo nárok na přímý postup do I.A třídy. Byl to ojedinělý případ, kdy ve stejné soutěži měla hrát dvě mužstva téhož oddílu. Po jednání s krajskou sekcí se našlo řešení, že "B" mužstvo bylo zařazeno do skupiny "slovácké", zatímco "áčko" zůstalo ve skupině "horácké".

Po podzimu získalo "A" mužstvo čtyřbodový náskok. Pro další vývoj v soutěži se stalo klíčovým utkáním hned první jarní kolo ve Žďáru nad Sázavou. výpravu tehdy doprovázela četná kolona dopravních prostředku se Znojemskou poznávací značkou. Na těžkém terénu, který nesl ještě znaky zimy, zvítězilo naše mužstvo 2:0 brankami Jardy Slušného.


Čerpáno z archivních materiálů, které nám zapůjčil znojemský fanoušek ROBERT KNEBL. Archivní materiály mu byly věnovány dlouholetým fanouškem a příznivcem znojemského fotbalu JANEM KAVALCEM. Děkujeme!


 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies