FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Střípky z historie - Za nejlepší kopanou v kraji do Znojma (1962 - 67)

Střípky z historie - Za nejlepší kopanou v kraji do Znojma (1962 - 67) Od našeho prvního výletu do historie znojemské kopané již nějaký čas uběhl. Nyní je tedy na čase přidat druhý dílek. Zajímat nás bude tentokrát období od roku 1962 - 67. V této době se Ruda hvězda vypracovala na jeden z nejlepších týmů v kraji a projevilo se to i na výsledcích. Znojmo se postupně vyšplhalo až do divize

 
 
 

Uvedený text je doslovně přepsán ze zápasového zpravodaje 10. května 1992. 25. kolo Moravskoslezské fotbalové ligy. Zápas SKP ZNOJMO - SK Unex Uničov.

Rok 1962 znamená další výrazný výkonnostní vzestup oddílu a tím i úrovně kopané ve Znojmě. "A" mužstvo se po čtyřleté účasti v I.A třídě probojovalo do nejvyšší soutěže v kraji, s osmibodovým náskokem před Baníkem Zbýšov a s imposantním poměrem branek 118:26. Pod vedením Karla Kučery se o to zasloužili tito hráči: Bobčík, Hlavatý, Kaššai, Markovič, Kselík, Wágner, Ryvola, bratři Hovorkové, Šareš, Toman, Slušný, Hotový, Valoušek Kášek a Vlasák. Mužstvo mělo ve svém středu hned několik střeleckých osobností: Slušný 22 branek, Hotový 21 a další. Nebylo proto divu, že tato střelecká aktivita překvapila mnoho soupeřů zvučných jmen.

Mezi nejcennější skalpy tohoto mužstva patřilo výrazné vítězství nad sestupivším celkem z 2. ligy - Baníkem Ratíškovice v poměru 7:0. I přes tuto krutou porážku si nakonec fotbalisté tohoto oddílu ještě v témže ročníku vybojovali zpět druholigovou příslušnost. Naše mužstvo jako nováček krajského přeboru skončilo na 4. místě. V následujících letech došlo k dalšímu zrání stálého kádru, který již čítal 6 - 8 hráčů. Rovněž i nově přicházející hráči z řad příslušníků PS byli potřebnými posilami mužstva. Nezapomínalo se přitom ani na růst vlastních odchovanců, z nichž zejména Kselík a Vlasák svými výkony patřili v té době k dominujícím postavám.

Tréninky v té době se těšily velkému zájmu veřejnosti a "skalních" fandů, jejichž počet nebyl daleko od stovky. Měli společnou lásku - kopanou, a proto se jim toto místo stalo pravidelným dostaveníčkem. "To teprve teď, co to převzala Rudá hvězda, může být příslibem lepších časů pro znojemský fotbal," říkávali ti mladší. "Ale to už my tu nebudem," namítali pak ti starší. Mladší měli naprostou pravdu. Jak se ukázalo, úspěšná léta znojemské kopané na sebe nenechala dlouhou čekat. Celkové výkony a výsledky si získaly stále více příznivců mezi veřejnosti. O kopané se ve městě začalo mluvit i mimo hřiště - na ulici, v dopravních prostředcích, v zaměstnání. Léta ubíhala a "A" mužstvo začíná být postrachem soupeřům v krajském přeboru. Výkony Hotového, Slušného, Škereně, Hovorky, Uhra, Štefana a Horňáka (synové posledně dvou jmenovaných bývali oporami Prešova a Sparty).

MÍSTO DRUHÉ LIGY "JEN" DIVIZE

V roce 1965 zaznamenal oddíl další výrazný úspěch. "A" mužstvo se stalo vítězem krajského přeboru. Místo postupu do 2. celostátní ligy - skupiny moravsko-slovenské, vešla od ročníku 1965/66 v platnost reorganizace, kterou se zřizoval nový mezičlánek soutěží - divize, kam společně s naším mužstvem z pozic 2. až 5. místa tabulky ještě postupovaly: Železárny Prostějov, Ratíškovice, Napajedla a Gottwaldov. Naše přebornické mužstvo tehdy trénoval Karel Šebela a měl v něm tyto hráče: Bezpalec, Palička, Kaššai, Kselík, Kroupa, Škereň, Štefan, J. Hovorka, Braun, Vlasák, Karel, Slušný, Šareš, Ryvola, Veleba, Veselý, Čavela a Hastík. Nejlepším střelcem byl Karel s 18 brankami.

První ročník Moravskoslezské divize byl velmi vyrovnaný. Přesto v ní naši fotbalisté dosáhli několika pozoruhodných výsledků, mezi kterými byla opět považována senzační "sedmička" Spartaku Vsetín, který obdobně jako v případě Ratíškovic z minulé doby, se stal ještě v témže ročníku vítězem divize. Naše 5. místo bylo na nováčka velmi cenné. Vrcholu výkonnosti dosáhlo v tomto ročníku i "B" mužstvo svým postupem do krajského přeboru pod vedením trenéra Zdeňka Drábka.


Čerpáno z archivních materiálů, které nám zapůjčil znojemský fanoušek ROBERT KNEBL. Archivní materiály mu byly věnovány dlouholetým fanouškem a příznivcem znojemského fotbalu JANEM KAVALCEM. Děkujeme!


 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies