FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Trenér U19 Kafka: Cílem je připravovat hráče pro juniorku a pro A mužstvo

Trenér U19 Kafka: Cílem je připravovat hráče pro juniorku a pro A mužstvo Z n o j m o - Od začátku roku pracuje s kategorií U19 nově Róbert Kafka. Trenér, který má za sebou velmi bohatou hráčskou kariéru. Hrával dlouhé roky za Zbrojovku Brno, vojenskou službu strávil v Chebu, okusil i zahraniční angažmá ve francouzském FC Bourges. Po návratu vedly jeho kroky opět do Zbrojovky, dále do Drnovic a Karviné. Jeho ligová bilance se zastavila na 236 zápasech a 49 brankách. V roce 1990 byl druhým nejlepším střelcem ligy. Trenérskou kariéru načal v Drnovicích, aby se opět vrátil do Zbrojovky Brno, kde chvíli působil u prvního týmu. Nyní předává své zkušenosti našim mládežníkům a nám poskytl rozhovor.

 
 
 

K týmu jste přešel od kategorie U17, co si od této změny slibujete?
Vždy jsem chtěl trénovat starší hráče, nejlépe dospělé. Proto jsem nabídku šéftrenéra mládeže JUDr. Miroslava Steinhausera rád přijal.

U týmu jste dva měsíce, dokážete posoudit silné a slabé stránky mužstva?
Slabších stránek je více, ať už je to disciplína v kabině, či na hřišti. To se pak právě na hřiště přenáší. Je potřeba právě na tomto zapracovat, aby se hráči více snažili a více pracovali, protože mají velkou možnost si zahrát v prvoligovém týmu.

Dostal jste od klubového vedení podmínku kam se s kategorii U19 posunout, či dokonce postoupit?
Žádnou podmínku jsem nedostal. Samozřejmě se budu snažit mužstvo připravovat tak, aby se dostavovali výsledky. Chci mužstvo zkvalitnit po herní stránce, vylepšovat postavení v tabulce a navázat na výborné výsledky A mužstva.

V přípravě jste sehrávaly utkání převážně s kategorií mužů, byla to Vaše podmínka hrát proti mužským týmům?
Celá zimní příprava byla nachystaná, takže já jsem nezasahoval do nasmlouvaných utkání. Jediné změněné utkání bylo poslední proti Havl. Brodu. Já jsem však pro, aby dorostenecká kategorie U19 sehrávala utkání proti mužům a připravovala se tak na dospělý fotbal.

Váš kádr tvoří 18hráčů, někteří nastupují již za juniorku. Jste s velikostí kádru spokojený nebo chcete tým ještě posílit či rozšířit?
Určitě bych přivítal, aby se kádr rozšířil a bylo hráčů více. Jsou v jednání i hráč z ciziny. Nyní máme celkem marodku, 4 hráči jsou zranění dlouhodobě, proto je na místě mít kádr široký, aby bylo s čím pracovat a z čeho vybírat.

S prvoligovým mužstvem trénují tři cizinci a hrají za juniorku. Spadají však věkově do Vaší kategorie, plánujete využít jejich služby v průběhu jara?
U třech cizinců čekáme na transferkartu, která by měla být vyřízena v nejbližších dnech, poté tito hráči budou určitě přínosem jak pro kategorii U19 tak i pro juniorku. V přípravných utkáních se jevili velmi dobře a jsou velkým příslibem.

Vy sám jste býval ofenzivním hráče, plánujete i tento styl vštípit svým svěřencům? Máte v hlavě rozestavení, ve kterém budete na jaře nastupovat?
Jsem zastáncem ofenzivního pojetí, ale vše záleží na materiálu. 4-4-2 dle mého vyhovující systém.

S týmem jste byl na herním soustředění v Jevišovicích, splnilo soustředění účel a na čem jste zde s hráči pracovaly?
Konečně jsme se dostali na velké hřiště. V zimních měsících je právě velký problém dostat se na hřiště odpovídajících rozměrů. Právě využití plochy v Jevišovicích bylo hlavním účelem soustředění, aby se hráči naučili pracovat s prostorem a správně ho využívali. Soustředění sloužilo také k utužení kolektivu a ke vzájemnému poznání se, i když jsem doufal ve větší účast hráčů.

Vašim trenérským kolegou je Josef Hron, který pracuje převážně s brankáři. Myslíte si, že právě o práci Josefa Hrona a o výkony brankářů se budete moci na jaře opřít?
Ikona kopané Zbrojovky Brno je velkým přínosem v práci s brankáři mládežnického fotbalu 1. SC. Naše spolupráce je na velice dobré úrovni a Pepa si velmi dobře zastává i pozici právoplatného asistenta trenéra.

Co očekáváte od druhé části soutěže?
Budeme se snažit hrát dobrý fotbal, který nám bude dělat radost a bude nás bavit. Cílem je připravovat hráče pro juniorku a pro prvoligové A mužstvo.

Vy sám jste do nedávna ještě hrál, mohli jsme Vás vidět dokonce i v dresu Chvalovic, jste stále ještě aktivním hráčem?
Momentálně jsem přešel na hokejovou kariéru. Aktivní fotbalovou kariéru jsem pověsil na hřebík. Více času věnuji svým dvěma dětem.

Otázka na závěr je hodně citlivá. Dlouho jste ve Zbrojovce Brno hrál i trénoval, nyní jste ve Znojmě. Oba týmy hrají v Gambrinus lize o setrvání v soutěži, jaký je Váš tip na umístění obou mužstev?
Přeji oběma mužstvům, aby se v lize zachránily. Momentálně to má lépe rozehraný tým Znojma. Pravidelně navštěvuji ligová utkání obou mužstev a musím sportovně přiznat, že mužstvo Znojma předvádí pohlednější fotbal než Zbrojovka. A opravdu klobouk dolů před prací trenéra Kalvody, který s mužstvem odvádí obrovský kus práce, proto doufám, že se náš tým sportovně zachrání a nebude jiného důvodu, pro setrvání mužstva v první lize.

Slovo na závěr či vzkaz hráčům, fanouškům a ostatním:

„Nyní je přání jediné, abychom jsme se co v nejkratším čase dočkali nového stadionu v Husových sadech a mohli mít možnost si vychutnat prvoligovou atmosféru našeho klubu. Pro nás mládežnické trenéry bude poté hlavní náplní vychovávat a zásobovat prvoligové mužstvo kvalitnímu fotbalisty s vlastní líhně.“

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies