FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Svědomitý hráč, náročný trenér - oslavenec Leoš Kalvoda

Svědomitý hráč, náročný trenér - oslavenec Leoš Kalvoda Trenér 1.SC Znojmo FK Leoš Kalvoda dnes slaví 56. narozeniny. Pojďme se trochu podívat na jeho hráčskou i trenérskou kariéru. Byla a je opravdu velmi bohatá. O por náš klub znamenal příchod zkušeného kouče nejúspěšnější éru v historii znojemského fotbalu.

 
 
 

SVĚDOMITÝ HRÁČ...

Leoš Kalvoda se narodil 26. března 1958 v Brně a s fotbalem začínal jako žáček v TJ Sokol Babice nad Svitavou, odkud také pochází. Poté přešel do Zbrojovky Brno, kde strávil zbývající mládežnická léta - 10. let. Mohl tak zblízka sledovat jak Brno dobývá doposud jediný titul mistra ligy. Sám byl pak účasten některých tréninku A-týmu a z dorosteneckým týmem též vybojoval titul. Vojenskou službu strávil ve VTJ Tábor a chvíli také ve VTJ Kutná Hora.

Po vojně zamířily kroky Kalvody do Přerova, se kterým vybojoval postup do třetí ligy, Ale ukazovalo se, že přerovský klub je pro Kalvodovy hráčské kvality příliš malý. Nebylo tedy divů, že se stěhoval do osudového klub - Sigmy Olomouc. Zde postupně strávil jako hráč i trenér dlouhá léta. Jako hráč odehrál za Hanáky 180 zápasů a vstřelil sedmnáct branek. Sluší se ještě dodat, že postem byl záložník, v pozdější kariéře pak i obránce.

Roky nejdou zastavit a po nejlepším aktivním hráčských rocích odešel Kalvoda do Rakouska, kde kopal regionální ligu. Po čtyřech letech se vrátil do ČR a oblékl dres Ratíškovic hrajících MSFL. Pak už začala dráha trenérská. Je třeba také připomenout, že Kalvoda si připsal pět startů za Československou reprezentaci do 21 let a také si připsal jeden start za olympijský tým.

...NÁROČNÝ TRENÉR

Trenérská kariéra Leoše Kalvody byla, a je snad ještě bohatší než v případě té hráčské. Začínat nemohla nikde jinde než v Sigmě Olomouc, kde se stal žákem Karla Brücknera. Zažil tak jako jeho asistent i skvělé druhé místo v lize v roce 1996. Po dvou letech v roli asistenta přešel k juniorce Sigmy, aby se v roce 1999 opět vrátil k prvnímu týmy jako asistent trenéra Bokši.

Poté přišla jeho první šance v roli hlavního trenéra u seniorského týmu a nebylo to vůbec špatné účinkování. Sigma například za jeho koučování obsadila třetí místo v lize a zahrála si Pohár UEFA, kde však nestačila v prvním kole na silnou Celtu Vigo. Ještě předtím také Sigma úspěšné brázdila vody letního Poháru Intertoto. Až ve finále podlehla italskému Udine. Idylka však netrvala věčně. Na podzim sezóny 2000/2001 se Olomouc nacházela po 11. kolech na třinácté pozici a vedení se rozhodlo Kalvodu odvolat.

Odvolání z lavičky Olomouce ale bylo možná dosti osudové. Kalvoda totiž zamířil na Slovensko, kde se s Žilinou dočkal největšího trenérského úspěchu. Žilinu dovedl k mistrovskému titulu. Žel v další sezóně neprošla Žilina předkolem Ligy Mistrů přes silnou Basilej, a to stálo i přes druhé místo v ligové tabulce trenéra nepochopitelně místo. Další štací pak byl ligový Hradec Králové, ale ani tam nebylo na dlouho. Hradec v sezóně 2003/04 sestoupil a s ním padl i trenér.

Trenérská štace v Hradci Králové byla na dlouhé roky poslední prvoligovou. Další kroky vedly Kalvodu do druhé ligy. Úspěšné tři roky strávil v HFK Olomouc, kde se setkal i se svým synem Ondřejem. S Holicí v sezóně 2006/2007 bojoval do posledních chvílí o postup do první ligy, nakonec tým skončil třetí. Z Holice odvábila trenéra nabídka v té době druholigového Slovácka, které samozřejmě mělo velké ambice vrátit se do první ligy. V zimě tak Kalvoda vystřídal na trenérské lavičce Maluru a chopil se kormidla. Toto angažmá mu však moc nepřálo. Slovácko pronásledovala velká smůla, a byť tým stále bojoval o postup Kalvoda byl po pouhém půl roce odvolán.

Kalvoda bez angažmá dlouho nezůstal a přijal trenérskou nabídku od druholigové Karviné, kde nakonec strávil tři roky. S Karvinou se například probojoval do osmifinále domácího poháru v sezóně 2009/10. Karviná vypadla se Slavii, i když ji v domácím zápase dokázala porazit. Po angažmá v Karviné se vydal Kalvoda zachraňovat divizní Přerov, který nakonec z posledního místa v tabulce skutečně k záchraně dovedl. Pak už přišla nabídka Znojma.

Od roku 2012 tedy působí Leoš Kalvoda na jihu Moravy a jeho působení v našem klubu se dá označit jako velice úspěšné. Hned v první sezóně dovedl Znojmo k historickému postupu do Gambrinus ligy a vítězství ve Fotbalové národní lize. V nejvyšší české fotbalové soutěži pak dokáže tým konkurovat daleko silnějším soupeřům i s nejnižším rozpočtem. A my samozřejmě doufáme, že úspěšná spolupráce bude ještě dlouho pokračovat.

ZAJÍMAVOSTI

Vystudoval průmyslovou stavební školu v Brně. „Do vojny jsem byl na brigádě v Zetoru a připadal jsem si jako Chaplin ve filmu Moderní doba.“

Jeho zetěm je hokejista Lubomír Korhoň, který momentálně působí v Angli. Jednu dobu dělal Kalvoda Korhoňovi v letní přípravě kondičního trenéra.

Jeho syn Ondřej je fotbalistou. Působil například v HFK Olomouc, či Zábřehu.

Není tajemstvím, že jeho trenérským vzorem je jeho učitel Karel Brückner.

Znojmo vybíralo nového trenéra ze tří kandidátů, Kalvoda byl představám klubu nejblíže.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies