FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Mladý snajpr Radoslav Novák Obdivuje Zlatana a říká. Chci chytit šanci v A-týmu za pačesy

Mladý snajpr Radoslav Novák Obdivuje Zlatana a říká. Chci chytit šanci v A-týmu za pačesy Z n o j m o - Hned dvakrát musel kvůli zranění odložit mladý osmnáctiletý útočník Radoslav Novák svoji premiéru v zimní přípravě za A-tým. Napotřetí už to vyšlo. Vytáhlý forward naší U19 dostal šanci proti Písku a rovnou v základní sestavě pak proti Gliwicím. S Radkem jsme si povídali nejen o těchto duelech, ale o jeho působení ve Zbrojovce, v Liberci, ale i o trablech se zraněními. Hlavním tématem však bylo účinkování v zimní přípravě A-týmu 1.SC.

 
 
 

Zbrojovka, Liberec a porce smůly

Radku, shrň na úvod pro znojemské fanoušky, kteří tě možná ještě tolik neznají, jaká byla tvoje dosavadní kariéra...
K fotbalu jsem přišel asi v deseti letech, kdy mě táta dovedl do fotbalového klubu v Ivančicích. Po dvou rocích jsem šel do Zbrojovky Brno, kde jsem byl do sedmnácti let, a pak do Liberce. Odtud už jsem se vrátil na Moravu, konkrétně právě do Znojma.

Z Brna na sever Čech, jak ses sžíval s městem?
Liberec není zase úplně velké město. Když byla volná chvíle, město jsem si procházel. Často jsem navštěvoval aquapark Babylon. Byl jsem samozřejmě i na Ještědu.

A co klimatické podmínky? Jenom přece na severu je trochu drsnější klima...
Byla zima, sněžilo i v květnu. (smích)

Byl jsi ve Zbrojovce, což je tradiční prvoligový klub, proč tedy stěhování do Liberce?
Ve Zbrojovce mě zbrzdilo zranění, pak už jsem se do toho nedostal, nehrával jsem. Dostal jsme nabídku z Liberce, tak jsem jí využil.

Zbrojovku jsme ozřejmili, proč to nevyšlo v Liberci?
V Liberci to byl úplně stejný příběh. (s úsměvem) Zprvu to bylo dobré, hrával jsem, dával jsem góly. Pak ale přišlo znovu zranění, měl jsem trhlinu ve svalu a tři měsíce jsem nemohl hrát. Když už jsem se dal dohromady, přišel problém s kolenem. A když už bylo vše v pořádku, nehrával jsem.

Myslel jsem, že tvoje zranění jsou shodou náhod, ale koukám, že jsi celkem smolař. V přípravě sis měl odbýt premiéru za Áčko nejprve proti Jihlavě, zranění, pak proti Pardubicím, opět zranění. To už je pořádný pech?
Přijde mi, že je to čím dál tím horší. (s úsměvem) V začátcích ve Zbrojovce jsem vůbec neměl žádné zdravotní problémy. Postupem času toho bohužel začalo přibývat. Naštěstí to nebyla dlouhodobá zranění.

Premiéra v A-týmu? Až na třetí pokus

Dvakrát odložit premiéru za Áčko, to muselo být pořádné zklamání. Jednou se to dá překousnout, ale dvakrát?
Pochopitelně jsem se těšil. Když už to nevyšlo s Jihlavou, byl jsem natěšený na Pardubice, měl jsem však zánět na noze a ze startu zase sešlo.

Neměl jsi v nadsázce obavy, že už tě trenér k dalšímu utkání nenominuje?
Obavy jsem měl. Měl jsem oproti ostatním tréninkový deficit a to mě brzdilo.

Když už to konečně vyšlo, byl to zase zápas, kde se nám vůbec nedařilo. Prohra s Pískem...
To je pravda, vůbec se nám nedařilo. Ani mě se zápas nepovedl podle představ, nedařilo se mi uhrát tolik balónů, kolik jsem chtěl.

Na druhou stranu to pro tebe asi muselo být těžké? Celému týmu to vůbec nešlo...
Ještě jsem šel do utkání za stavu, kdy jsme prohrávali. Nebyl jsem nervózní, ale nebylo to ideální.

Proti Gliwicím už to byla jiná káva...
Trenér mě dal do základu, tak jsem to chtěl chytit za pačesy. Bylo to úplně jiné než zápas s Pískem, všichni jsme proti Gliwicícm hráli výborně. Až na ten gól, který se mi nepovedlo dát...

Kousalo tě to hodně, že ses neprosadil?
Mrzelo mě to, chtěl jsem gól dát. Hlavní však byla výhra. Byla tam ještě jedna situace, kdy mi Dan Odehnal s Jardou Svozilem pustili míč a já to nečekal. Kdyby ano, nastavil bych pouze nohu a poslal balón do prázdné brány.

Trenér po tobě chce na hrotu útoku udržet míče, prodlužovat je na spoluhráče, vyhrávat hlavičkové souboje. Takový druhý Libor Žondra?
(smích) Tak trochu.

S podzimem jsme byl spokojený, gólů jsem ale mohl dát víc

Vraťme se ještě k tvému podzimnímu příchodu do Znojma. Byla ve hře ještě jiná varianta?
Byla ve hře Jihlava. Z Liberce jsem však odcházel v situaci, kdy jsem moc nehrával a priorita byl klub, kde budu pravidelně hrávat. Volbou bylo Znojmo.

S podzimem ve Znojmě jsi musel být spokojený. S Vojtou Švarcem jste se stali nejlepšími střelci soutěže...
To jo...ale gólů jsem mohl dát daleko víc, to mě mrzí. Jinak jsme ale spokojený.

Trenér U19 Luděk Zlámal tě s Pepou Rapouchem (také v přípravě s A-týmem pozn. red.) označil jako důležité články podzimu. Pepa v rozhovoru říkal, že ho slova trenéra potěšila, čítám, že tebe taky?
Samozřejmě, taková slova od trenéra zahřejí každého hráče.

Fotbal v Áčku? Rychlejší, tvrdší, profesionální

I účast v zimní přípravě A-týmu je taková odměna za tvoje podzimní výkony. Jak ses sžíval s kabinou Áčka?
Ze začátku jsem byl trochu nervózní, bylo to něco nového. Fotbal je rychlejší, tvrdší, hodně o soubojích. Už to není dětský fotbal, je to zodpovědnější, profesionálnější.

Pepa zmínil, že si na život s Áčkem zvykl rychle. Jak ty?
Zvyká se rychle. Na prostředí, na atmosféru. V zimní přípravě jsou většinou dvoufázové tréninky, takže i to adaptaci urychlí.

Byl jsi rád, že jsi nebyl v kabině A-týmu z U19 sám?
To jo. Když přijdeš do kabiny, kde jsou starší hráči, tak z nich máš respekt. Bylo fajn, že tam byl Pepa, než se člověk rozkoukal.

V přípravě tradičně stěhující se kapitánská páska, tě zatím minula...
V Písku jsem střídal. V základu jsem byl poprvé v utkání s Gliwicemi a tam dostal kapitánskou pásku Dan Přerovský. Zatím jsem ušetřil peněženku. (smích)

Čítám, že i ty máš ve škole individuální plán?
Mám taky individuální plán, chodím do školy do Brna. Je to poměrně náročné na cestování. Bydlím v Ivančicích, školu mám v Brně a hraju ve Znojmě. Takže je to ježdění sem a tam, ale patří k tomu, dá se to zvládnout.

Nepřemýšlíš, že bys studoval ve Znojmě?
To asi ne. Jsem momentálně ve třeťáku a chtěl bych dodělat školu v Brně. Když jsem odcházel do Liberce, měnil jsem školu, po návratu na Moravu jsem znovu měnil školu. Třetí změna už by byla asi moc. (s úsměvem)

Chci být hladový po gólech

Tvým oblíbeném hráčem je Zlatan Ibrahimović, proč právě on?
Je to víc útočníků, můžu třeba uvést i Karima Benzemu. Líbí se mi jejich hlad po gólech, chladnokrevnost v zakončení.

Benzema i Ibrahimović mají jedno společné, jsou to hodně sebevědomí šutéři...
Přesně, takové typy útočníků se mi líbí.

Jsi i ty takový typ?
Když jsem přišel do Znojma, chtěl jsem být hladový po gólech a nastřílet jich co nejvíce. Samozřejmě nebýt sobec, ale proměňovat všechny šance, do kterých se dostanu.

Každý útočník musí být tak trochu sobec...
To je pravda, každý útočník musí být alespoň trochu sobec. Chtěl jsem pochopitelně pomoci především týmu, ale chtěl jsem také ukázat, že jsem útočník, který střílí góly. V Áčku se mi to zatím bohužel moc nedaří.

Po povedeném podzimu budeš na jaře bez debat patři mezi opory U19, ale dostat šanci v Áčku bude jistě tvým velkým přáním?
Určitě, hodně bych si přál na jaře v A-týmu dostat šanci, ale když půjdu zpátky do devatenáctky, tak z toho určitě nebudu dělat vědu a budu na sobě dál pracovat.

RADOSLAV NOVÁK

Rodák z Ivančic začínal s fotbalem právě zde, poté zamířil do moravské metropole. Ve Zbrojovce Brně jej však v mládežnických kategoriích zastavila zranění, stejný osud jej potkal i v Liberci. Vrátil se tak na jih Moravy. Ve Znojmě se ihned po svém příchodu zařadil mezi opory staršího dorostu, o čemž svědčí i střelecká bilance. V deseti zápasech nastřílel jedenáct branek. I proto si robustní útočník vysloužil pozornost trenér A-týmu Radimu Kučery.(HROTOVÝ ÚTOČNÍK, 18 LET)

 
 
 
 
Zápasový servis
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies