FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Mohli bychom být spokojení s šestým místem, ale chceme více, říká trenér Balcárek

Mohli bychom být spokojení s šestým místem, ale chceme více, říká trenér Balcárek Z n o j m o - Má za sebou první půlrok v novém působišti a můžeme konstatovat, že byl úspěšný. Trenér Jiří Balcárek hodnotí podzim, ve kterém jsme obsadili šesté místo kladně, ale cítí, že to mohlo být ještě lepší. V rozhovoru se znojemským lodivodem jsme "projeli" všechna důležitá témata podzimu a samozřejmě se také trochu podívali směrem dopředu.

 
 
 

Hned na úvod se zeptám, jak moc náročný byl půlrok ve Znojmě, z hlediska kádru, prostředí, zápasů?
Začnu od kádru. Už, když jsem do Znojma šel, jsem měl nějaké představy a informace. Věděl jsem, do čeho jdu. Začátek byl z pohledu přípravy trochu divoký. Nastoupilo do ní spoustu dorostenců, nějací hráči na zkoušku. Bylo i relativně málo času s ohledem na první mistrovské utkání. Bylo těžké kádr nějakým způsobem vyselektovat. Ve zmíněných šesti týdnech to byla poměrně hektická doba, když k tomu přičteme nové město, nové prostředí, nové lidi. Na začátku se tým nějakým způsobem srovnával. Těsně před startem ligy do kádru naskočili i někteří noví hráči. Do mistrovského bloku jsme vstoupili remízou v Příbrami, kde jsme mohli i vyhrát. Pak však přišla domácí prohra s Hradcem, mimochodem, vážím si toho, že to byla v lize na podzim doma jediná prohra. A ještě to byla prohra, kterou jsme si zavinili v podstatě sami. Všude, kde jsem působil, chtělo vedení klubu a sponzoři, aby se doma vyhrávalo, což se dařilo.

Úvod nebyl optimální, ale pak se vše otočilo...
Po prvních pěti kolech jsme měli pět bodů, pak jsme však nastartovali úspěšnou sérii, která nás vynesla směrem nahoru. Zmíněná série začala tím, že se po zranění do základní sestavy vrátil Mezla (Radek Mezlík pozn. red.) I tím, že přišel Arťom Mešaninov, kterého jsme s návratem Mezly mohli posunout na defenzivní štít. Fungovalo to. Udělalo nám to spoustu bodů. Arťom držel střed, ve stopreském duu byli Mezla se Svozou (Jaroslav Svozil pozn. red.). Svoza zvládl podzim výborně. Arťom se ale v Třinci bohužel zranil a museli jsme znovu hledat do středu zálohy varianty.

Zmiňovali jsme úvodní sérii, která nebyla bodově tolik povedená. Neměl jste před zápasem s Opavou obavy, že by se tým mohl dostat do nějaké hlubší krize?
Obavu jsem neměl. Cítil jsem z týmu odhodlání, že to chtějí kluci sami zlomit. Viděl jsem, jak pracují v tréninku, viděl jsem v mužstvu sílu.

Přijali hráči vaši filozofii?
Vždy je to dlouhodobý proces. Myslím, že jsme jej nastartovali a chceme v tom nějakým způsobem pokračovat. Víme, kde nás tlačí bota, chtěli bychom to posunout dál. Člověk by byl možná vnitřně spokojený se šestým místem, ale chceme dosáhnout ještě více. I když vím, že tu není tak široký kádr jako v jiných klubech. Stále u nás ale vidím rezervy, jednak prvních pět kol, kdy jsme ještě nebyli sehraní a stále mě štvou prohry v Ústí a Varnsdorfu, kdybychom je zvládli, mohli jsme být jinde.

Na druhou stranu pětadvacet bodů po podzimu, který byl co týče losu papírově hodně těžký, když si to srovnám s jarem, to je solidní...
Ono to někdy bývá naopak. Samozřejmě, když jsem přicházel do Znojma, tak mě ostatní trenéři po losu říkali, prvních šest kol a letíš. V úvodu jsme měli Příbram, Hradec Králové, Opavu, všechno týmy s postupovými ambicemi. Na jaře naopak budeme mít v prvních kolech týmy, které hrají o záchranu. Když jsem nějakým způsobem sjížděl naše výsledky, tak jsme s posledními pěti, šesti celky tabulky ztratili nejvíce bodů. Ztratili jsme ve Vítkovicích, ve Varnsdorfu, v Ústí, na Žižkově. To je jedenáct bodů. Kdybychom uhráli s těmito týmy alespoň šest bodů, kde bychom mohli být. Ale nehraje se na kdyby.

Je, to co vás na podzim nejvíce mrzí produktivita? Zmínil jste třeba Žižkov, kde jsme měli velkou převahu, ale z množství šancí jsme dokázali vstřelit jen jeden gól. Máme paradoxně záporné skóre, i když jsme na šestém místě...
V každém mužstvu je nějaký střelec, který má za podzim třeba sedm, osm, devět gólů. U nás to trochu chybí, i když máme kvalitní útočníky. Mladý Tonda Růsek, který dal pět gólů. Šami (Rosťa Šamánek pozn. red.) je zkušený hráč, který vypracuje v meziprostoru spoustu situací pro ofenzivní hráče. Javor (Honza Javůrek pozn. red.) je také výborný, je tam Štrombi (David Štrombach pozn. red.), Kuba Teplý, který sice neměl půlrok úplně ideální, ale nemohu si vůbec stěžovat, jak pracuje v tréninku. Přál bych si, aby jeho výkony byly lepší, on sám ví, že může hrát lépe. Ale jak jsem zmiňoval, každý tým má střelce, který, když to řeknu v uvozovkách, nepracuje v poli, ale ve vápně si najde prostor a góly zúročí práci celého týmu. Máme spoustu hráčů, kteří jsou silní na míči, trenéři nás chválí, ale odjíždíme poraženi, jak to bylo v Třinci a na Žižkově. Bylo to tím, že jsme spoustu situací nevyřešili, kdy si vše výborně v záložní řadě a krajních prostorách připravíme, ale nevyřešíme finální část. I když Tonda Růsek má velké předpoklady. V reprezentaci do devatenácti let hraje podhrotového hráče. Ale chybí nám ten kanonýr, možná, kdybychom ho měli, máme o pár bodů více.

Není to alfa a omega? Protože jsme tým, který když soupeře nepřestřílí, je šance na body menší, málokdy jsme udrželi čisté konto...
Když tak nad tím přemýšlím, mrzí mě více věci. Musím znovu vzpomenout Varnsdorf a Ústí. Mrzí mě i Žižkov, kde jsme ale hráli dobře. V Ústí a ve Varnsdorfu to byla katastrofa. To mi dlouho leželo v žaludku. Ale jak říkáš, jedna věc je kanonýr, druhá je, že jsme spoustu gólu dostali.

Vzpomínám si na nedávné domácí utkání s Vlašimí, kdy jsme vedli 3:0, ale stále se "bezhlavě" hnali do útoku a málem si zkomplikovali celé utkání. Je těžké krotit ofenzivní stránku týmu?
Vedli jsme 3:0, trenér na hráče křičí z lavičky, ale hnalo je to pořád dopředu. Máme obrovsky ofenzivní tým. Když se podíváme na naši sestavu, v podstatně všechno jsou to ofenzivní hráči. I když se snažím vysvětlovat, aby pomohli defenzivě, tlačí je to dopředu.

Je nějaká věc, která vás na podzim potěšila, zápas, výkon?
Vynikající utkání jsme odehráli s Opavou a pohárový zápas se Spartou. Věděli jsme, že Opava je první, odehráli jsme to hodně dobře takticky, bojovností a srdíčkem. Sparta byla odměnou nejen pro nás, ale i pro celé město. Kluci podali svoje maximum, sahali jsme i potom, že jsme mohli Spartu porazit. Když si porovnám platy hráčů obou týmů, je to paradoxní.

V létě se proklamovalo, že chceme posílit o vyšší hráče, což se až na Arťoma Mešaninova příliš nepovedlo. Bude to v zimě hlavní cíl?
Chceme to dlouhodobě. Je tam ale několik aspektů. Chtěl bych hráče, v čemž jsme s vedením jednotní, se vztahem k regionu. Druhým aspektem je, jestli takoví hráči na trhu jsou a je to ve finančních možnostech klubu.

Bude v zimě více změn v kádru nebo půjde spíše o kosmetické záležitosti?
Nějaké změny nastanou. Chceme to okysličit. Nějaké představy máme, s hráči jednáme. Teď je takové období, kdy chci, aby kluci zapomněli na tlak, trénování. Oddechli si v podobě florbalu, hokeje a jiných sportů. Potom budou mít hráči dovolenou, pro nás trenéry a vedení, to ale dovolená není. Budeme v tomto období jednat o posilách.

Mluví se v kabině o postupu? Na druhý Třinec máme ztrátu pět bodů...
O postupu se nemluví, ale chtěli bychom hrát nahoře, protože Znojmo tam patří.

Zmiňoval jste, že byste si přál o pár bodů více. Přesto, když vše shrnete, jste s podzimem spokojený?
Spokojený jsem, i když stále cítím, že to mohlo být ještě o malinko lepší.

Blíží se nám vánoční svátky, na závěr tedy přijde logická otázka, jak je bude trávit Jiří Balcárek?
Budu je trávit doma v Leštině nebo u sebe na chatě v rodinném kruhu a s kamarády. Co se ale týče trenéřiny, nedovedu vypnout. Pořád budu nějakým způsobem v kontaktu s okolním světem, ostatními trenéry, protože vím, jaké hráče bychom chtěli přivést a vždy se může na trhu namanout hráč i v období dovolené.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies