FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Seriál rozhovorů mládežnických trenérů, 2. část

V zimní přestávce jsme pro Vás připravili několik rozhovorů s trenéry mládeže a budeme je Vám postupně nabízet. Každý trenér bude postupně odpovídat na dvanáct otázek.

 
 
 

Další rozhovor nám poskytl trenér U 17, pan Jiří Kotlán. Tento chlapík prošel několik trenérských angažmá, než zakotvil ve Znojmě a chopil se ročníku 1994, se kterým už půl roku pracuje. Zde máte jeho postřehy.

1.Jak jste či nejste spokojen s uplynulou podzimní části soutěže?

Jsem u týmu teprve půl roku a nemám možnost porovnání. Povedlo se nám zlepšit tréninkovou morálku. V předešlém roce chodilo na trénink 4-5 hráčů. V podzimní části s počtem 13 hráčů v týmu se zúčastňovalo tréninkový jednotek v průměru 9 hráčů, což je chvalitebný. Bylo pár zápasů, při kterých nám nepřálo štěstíčko. Mužstvu však chybí týmová soudržnost a v tom vidím hlavní důvod dílčích neúspěchů.

2.Který zápas Vám nejvíce utkvěl v paměti a proč?

Nejvíce mi utkvěl v paměti zápas ve Zlíně. V poskládané sestavě jsme předvedli nejlepší týmový výkon podzimu a vyhráli jsme zaslouženě 3:2.

3.Kolikrát týdně a jak v sezóně trénujete?

V sezoně trénujeme 4x týdně. Začátkem tréninkového mikrocyklu se zaměřujeme na udržování kondice, přecházíme na nácvik herních kombinací a ke konci se připravujeme na následující utkání s nácvikem standardních situací. Většina tréninkových jednotek je přizpůsobena zápasovému tempu. Takže se mění jejich rytmus a intenzita zatížení.

4.Měli jste nějaké problémy se sestavou?

Mužstvo jsem převzal s počtem 9 hráčů. Z mladšího dorostu U16 byli k nám přeřazeni 2 hráči a postupem se podařilo doplnit kádr o další 4 hráče. Jeden nakonec po prvních odehraných kolech ukončil hostování a jeden byl nastálo přeřazen do staršího dorostu U19. Tým tedy tvořilo celkem 13 hráčů. Bohužel někteří hráči dopláceli v mistrovských zápasech na nezodpovědnost staršího dorostu a museli doplňovat tento tým. Ve spolupráci s trenéry U16 jsem tedy doplňoval i svůj tým a celkem jsem v mistrovských zápasech protočil 30 hráčů. Díky vzájemné spolupráci mezi mužstvy jsem se sestavou problém neměl, ale bylo to na úkor stabilizaci týmu.

5.Čeho si na mužstvu nejvíce vážíte?

Nikdy nic není růžové, ale je vždy potřeba hledat i pozitivní věci. Já si vážím v mužstvu toho, že přes všechna úskalí to nevzdávají a stále se snaží docházet na tréninky a zápasy. Najdou se i jednotlivci, kteří nemají tento zodpovědný přístup. Většina má však procento účasti k 80%.

6. V čem vidíte největší nedostatky a problémy?

Nedostatek vidím všeobecně ve společnosti. Dnešní mládež rychle dospívá, ale chybí jim úplně soudnost a vzájemná tolerance. Radost ze hry se vytrácí tím jak jsou zahlceni a zaneprázdněni vymoženostmi doby. Obyčejné hry jako vybíjená, trojičky, vyřazovák atd. kdy se samovolně rozvíjel veškerý pohyb, akční a reakční rychlost, rozvoj týmové spolupráce je pryč. Na tréninku zjišťujeme, že kotoul je problém a kotoul vzad neřešitelný problém.

7.Kolik červených karet jste posbírali?

Na toto se mi vždy těžko odpovídá. V předešlém angažmá jsem převzal tým s puncem nejtrestanější mužstvo. První červenou kartu jsme dostali asi v předposlední mistrovské utkání, kdy jsem tento fakt vyzdvihl. Takže červenou kartu jsme zatím neobdrželi a doufám, že tím nic nepřivolám. Rád pracují s férovými a slušnými lidmi.

8. Jak se hráči připravují na jaro?

Opět trénujeme 4x týdně. Pondělí kondice a vytrvalost, ve středu vytrvalost s herním tréninkem, čtvrtek posilovna a regenerace, v pátek tělocvična koordinace a výbušnost. Naplánováno je celkem 8 přípravný utkání. Z toho nejatraktivnější je Slovan Bratislava. V období od 24.2.-26.2.2011 proběhlo herní soustředění v Jevišovicích.

9.Zúčastníte se nějakých zimních turnajů?

Žádný zimní turnaj nehrajeme. Dohodnuté přípravné zápasy jsou s kvalitními soupeři a v dostatečné míře.

10.Váš plán na jarní část sezóny, případně dlouhodobější výhled do budoucna?

Stabilizovat kádr, spokojen bych byl se ziskem dalších 15ti bodů, posunout se v tabulce směrem nahoru a umístění na 10 místě. Co bude potom se uvidí podle toho jak dopadne připravovaná reorganizace. Nabídku ke spolupráci již nějakou mám.

11. Zvažujete nějaké doplnění kádru pro jaro?

Měli jsme vytipováno dalších asi 10 nových hráčů. Všem byla dána šance udělat zimní přípravu a posléze se rozhodnout. Využili toho 4 nový hráči. Určitě se pokusíme tým doplnit a stabilizovat, abychom vytvořili zdravou konkurenci a tím i týmovou soudržnost.

12.Kde nejraději hrajete a která hřiště (či prostředí, zázemí apod.) nemáte příliš v lásce?

Zatím nemůžu porovnat všechny stadióny, ale překrásný fotbalový stánek mají v Kroměříži. V takovém prostředí bych chtěl někdy pracovat. Celý sportovní komplex posazený v překrásném prostředí. Hlavní stadión, vedle udržované náhradní hřiště a umělka s parametry na mistrovská utkání. Tréninkové travnaté prostory také udržované velikosti dvou fotbalových hřišť. Ještě se dle místních uvažuje o dalším rozšíření sportovišť. Podobné to bylo i ve Zlíně, kde byli dvě spíš tréninková hřiště a jedna umělka. Rád však budu vzpomínat na naše vítězství. Další překrásný areál měli v Třinci. Na hlavním stadiónu, na kterém jsem se byl jen podívat se provozuje prý jen atletika. Nejhorší zázemí a vůbec kde jsem kdy viděl okolní prostory bylo hřiště v Bohumíně, kde jsme hráli s Baníkem Ostrava B. Všechno rezavé neudržované a okolí zarostlé 2 metrovou trávou. A ještě k tomu morbidní počasí a dostali nářez 7:1. Už při příjezdu to vypadalo jako ve filmu Ocelové město.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies