FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Snová sezóna se zlatou tečkou

Snová sezóna se zlatou tečkou Z n o j m o - Je téměř jistě, že na sezónu 2012/13 se bude ve Znojmě ještě dlouho vzpomínat. Zapsala se totiž zlatým písmem do historie znojemského fotbalu. Jihomoravanům se povedlo postoupit do Gambrinus ligy a navíc ještě celou Fotbalovou národní ligu vyhrát. Nyní zde máme připraveno takové menší ohlédnutí za touto výjimečnou sezónou.

 
 
 

POTŘETÍ ODSOUZENI K SESTUPU, OPĚT JINAK

I před třetí sezónou mělo Znojmo nálepku týmu, který by měl hrát o záchranu. Co víc, v různých anketách byli Jihomoravané bráni jako nejpravděpodobnější tým, který opustí FNL. Tyto předpoklady však byly naprosto liché, a jak se na konci června ukazuje poměrně o velký kus. Znojmo začala přípravu na třetí sezónu v FNL jednou podstatnou změnou. Po dvou ročnících totiž opustil trenérskou lavičku po vzájemné dohodě Bohumil Smrček a žezla se ujal velezkušený Leoš Kalvoda. Tento kouč rozhodně měl co nabídnout, ligové zkušenosti a titul ve slovenské lize se Žilinou mluví za své. Navíc dlouhou dobu spolupracoval s Karlem Brücknerem v Sigmě Olomouc, a to byl další aspekt toho, že Znojmo by mohl dovézt k historickému úspěchu.

Sezóna Umístění Body Skóre
2010/11 14. místo 36 30:40
2011/12 13. místo 34 28:35
2012/13 1. místo 58 45:24

Cílem Znojma bylo umístit se do desátého místa. Tým příliš změn nedoznal. Kostra kádru se udržela a hlavní zbraň týmu - sehranost, byla zachována. Kádr navíc ještě posílil David Helísek a pak také staří dobří známí Jan Šilinger a Radim Nepožitek. Los ligy nebyl pro Znojemské nějak jednoduchý. Hned v prvních šesti kolech narazili Jihomoravané rovno na tři exligisty.


Leoš Kalvoda dokázal ve své premiérové sezóně ve Znojmě, že je skvělý trenér. S týmem, který byl pasován na záchranu, dokázal ovládnout celou FNL. Bývalý ligový hráč s pověstí náročného trenéra dokázal z hráčů vyždímat to nejlepší. Nyní ho čeká ještě náročnější cíl, udržet Znojmo v Gambrinus lize.

Z DŘÍVĚJŠÍHO PROBLÉMU ULTIMÁTNÍ ZBRAŇ

V předchozích dvou sezónách se Znojmo nemohlo úplně spolehnout na domácí prostředí, kde sbíralo body jen velice složitě. Naopak venku se hrálo Jihomoravanům daleko volněji. Ve třetí sezóně se ovšem vše změnilo. Znojemští si z domácího prostředí udělali takřka nedobytnou tvrz. V úvodním utkání s HFK Olomouc se to sice ještě tolik neukázalo, bezbranková remíza však byla poměrně dobrých odrazovým můstkem pro další úspěchy. Hned v druhém utkání s Ústí nad Labem se ukázalo, že Znojmo by mohlo mířit do horních míst tabulky. To se pak v dalších utkáních jen potvrdilo. Znojmo postupně porazilo Pardubice, Karvinou i Zlín a rázem se ocitlo v boji o první pozici.

Sezóna Umístění doma Body Skóre
2010/11 15. místo 17 15:23
2011/12 10. místo 23 15:10
2012/13 2. místo 36 31:8

Svoji střeleckou sílu opět ukázal kanonýr Václav Vašíček, který třemi góly sestřelil Pardubice. První prohra přišla až v Ďolíčku, kde Znojmo dohrávalo o deseti lidech a nakonec podlehlo soupeři nejtěsnějším rozdílem. Tahle prohra však rozhodně nezanechala na týmu nějaké následky. Zápasem podzimu by se dal označit domácí duel se Žižkovem. Doposud suverénní Pražané však na jihu Moravy zdaleka nepředvedli takový výkon, jaký se od nich čekal a nakonec zápas skončil bezgólovou remízou.

Se Žižkovem bez branek


Vlastimil Hrubý patřil a patří dlouhá léta k oporám Znojma. Bez něj by si každý sestavu jen těžko dokázal představit. Rodák z Miroslavi měl bez pochyby skvělou sezónu. Vychytal šestnáct čistých kont a ve správný okamžik dokázal vždy podržet. Gambrinus ligu mohl jistě chytat i dříve, ale zůstal věrný modrobílým barvám a teď se mu sen konečně splní.

PRVNÍ A ZÁROVEŇ POSLEDNÍ KRIZE

Dalo by se říct, že jedinou slabší chvilku si Znojmo vybralo na konci podzimu. Právě remízou se Žižkovem začalo čtyř zápasové čekání na výhru. Jihomoravané padli na těžkém terénu na Střížkově a pak překvapivě podlehli doma s Čáslaví. To byla také jediná prohra v sezóně před domácími fanoušky. Podzim ale nakonec skončil úspěšně, Znojmo totiž i podruhé dokázalo porazit Ústí nad Labem. Pohled na tabulku po podzimu tak byl velmi hřejivý. Znojmo bylo na druhém místě pouze o skóre za Bohemians 1905.

Vítězná tečka za nejúspěšnějším podzimem v historii

DO JARA BEZ VAŠÍČKA, ALE S HEINZEM

Před jarní části proběhlo v kádru několik změn. Dobrými výkony si řekli o prvoligová angažmá Václav Vašíček, Muamer Avdič a Ondřej Sukup. Zpátky z hostování se do Jihlavy také vrátil Jan Šilinger. V médiích se opět začalo spekulovat, že Znojmo výrazně oslabilo, a že tabulkou bude pomalu klesat dolů. A vyplnilo se to? Opět ne! Avdiče zaskočil na stoperu Josef Hnaníček a Vašíčka nahradilo velké jméno českého fotbalu - Marek Heinz. Ten na jaře naprosto prokázal svoje velké kvality a byl jedním z faktorů, které přispěly k postupu do ligy.


Větší hvězdu ve svém středu Znojmo ještě nemělo. Bronzový medailista z ME 2004 se rozhodl v zimní přestávce kývnout na nabídku Znojma a stal se velkou osobností FNL. Tým ani fanoušky rozhodně nezklamal, hned ve svém prvním utkání dokázal nasázet hattrick do sítě Karviné. Celkově nastřílel ve dvanácti utkáních osm branek.

DOMA TRHALO ZNOJMO SOUPEŘE NA KUSY

Jestliže na podzim bylo Znojmo v domácím prostředí dobré, na jaře bylo naprosto skvělé a dominantní. Právě skvělá domácí bilance pomohla k Jihomoravanům k vítězství v FNL. Svěřenci trenéra Kalvody doma na jaře pouze dvakrát inkasovali a konto soupeřů zatížili devatenácti brankami. Celé jaro se prakticky týkalo soupeření dvou týmů - Znojmo a Bohemians 1905. Podstatnou část ligy se přetahovaly o skóre o vedení v tabulce.

Kanonáda!! 6:1 nad Vlašimí!!!


Olomoucké komando, tak by se dalo nazvat duo Marek Heinz - Radim Nepožitek. Druhý jmenovaný chytil na jaře skvělou formu a nakonec se stal s devíti brankami nejlepším střelcem týmu.

Rozhodujícím faktorem nakonec bylo vzájemné utkání, které nakonec Znojmo zvládlo a klokani odjížděli z jihu Moravy poraženi. Důležité bylo skóre, Znojemští totiž zvítězili 2:0 a měli tak lepší vzájemné zápasy. Toto pravidlo nakonec sice nepřešlo do praxe, ale ukázalo se býti takovou menší uklidňující pojistkou. Vítězství nad klokany přišlo po porážce ve Zlíně, které bylo tzv. potřebnou fackou.

Mrznout se vyplatilo!! Po výhře nad klokany jsme první!!

VSTŘÍC VELKÉMU SNU

Postupem času se zdálo býti stále více jasné, že Znojmo míří za postupem do Gambrinus ligy. Žižkov provázela výsledková krize a stoprocentní nebyli ani další v řadě - HFK Olomouc, Baník Sokolov. Deset neprohraných utkání v řadě, nic víc k tomu ani nelze dodat. Postup si na hřišti Znojmo definitivně vybojovalo dvě kola před koncem vítězstvím nad Mostem. Ve hře nakonec bylo ještě první místo ve FNL, které i přes prohraná poslední utkání dokázalo Znojmo urvat.

Po výhře nad Mostem se sen stal skutečností!


Existuje ve fotbale krásnější pocit, než nad hlavu zvednou pohár po vítěze? (foto: Zdeněk Vacek)

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies