FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Znojmo čeká atraktivní měření se Spartakem Trnava

Znojmo čeká atraktivní měření se Spartakem Trnava Z n o j m o - Velmi atraktivní soupeř čeká Znojmo v pořadí již čtvrtém utkání přípravy. V Miroslavi se totiž utkají Jihomoravané se slovenským Spartakem Trnava. Trnavští sice neprožili vůbec povedenou sezónu, ale jejich ambice jsou stále velké. Spartak určitě může fanoušky lákat na velkou slovenskou hvězdu Miroslava Karhana. Výkop utkání je stanoven na sobotu 16:30

 
 
 

PĚTKRÁT ČESKOSLOVENSKÝ MISTR - FC SPARTAK TRNAVA

Spartak Trnava snad ani netřeba představovat, ale přesto si pojďme podrobně tento klub rozebrat. Trnava je nedílnou součástí československé fotbalové historie. Spartak patří k jedněm z nejslavnějším klubů na Slovensku i v České republice, i když na titul čeká drahnou řadu let. Historie fotbalu v Trnavě se začala počítat od roku 1923, kdy byl klub oficiálně založen. V počátku působily ve městě dva silné kluby, které se však v roce 1939 spojily. Výraznější úspěch bychom však hledali v předválečných letech marně.

1.SC Znojmo - FC Spartak Trnava
Sobota 29.6.2013 (16:30 hod. - Miroslav)

Zlatá éra trnavského fotbalu nastala v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy Trnava posbírala pět mistrovských titulů. Za trenéra Antona Malatinského se hrál v Trnavě vrcholný fotbal a návštěvy kolem 20 tisíc diváku byly na denním pořádku. První titul slavili Bili Anděli v sezóně 1967/68 a v týmu působili takoví hráči jako Karol Dobiáš, či vyhlášený střelec Jozef Adamec. Následující rok dokázala Trnava titul obhájit a ačkoliv si poté dala jednoroční pauzu, tak poté dokázala ovládnout ligu třikrát za sebou. Od roku 1968 do roku 1973 tak můžeme bez nadsázky mluvit o hegemonii Spartaku v Československé nejvyšší fotbalové soutěži. Poté však následoval postupný ústup z předních pozic ligové tabulky. I přesto se však povedlo klubu získat čtvrtý a pátý Československý pohár v letech 1975, 1986.

V dobách největších úspěchů nakoukl Spartak i do Evropy a ostudu rozhodně neudělal, právě naopak. V sezóně 1968/69 v PMEZ (dnešní předchůdce Ligy mistrů) musel Trnavu zastavit až Ajax Amsterdam se skvělým Johanem Cruyffem. V roce 1973 se pak cesta zastavila ve čtvrtfinále.


Semifinále PMEZ mezi Ajaxem Madrid a Spartakem Trnavou v sez=oně 1968/69. První zápas sice vyhráli Holanďané doma 3:0, ale v Trnavě se nakonec museli hodně strachovat o postup a prohráli 0:2.


V samostatné éře Slovenské fotbalové ligy zatím Trnava marně čeká na ligový titul. Několikrát byl Spartak blízko, ale pokaždé mu krůček chyběl. Trnava se tak musela spokojit alespoň s triumfem v domácím poháru v roce 1998, v témže roce pak získala i Slovenský Superpohár.

BLÍZKO K TITULU, POTOM STRMÝ PÁD

V předminulé sezóně se pod vedením českého trenéra Hoftycha pokoušela Trnava konečně uzmout vytoužený titul. Přetahovaná se Žilinou ovšem skončila nakonec neúspěšně. Nikdo však nečekal to, co proběhlo v právě uplynulé sezóně. Trnava totiž hrála do poslední chvíle o záchranu, a to bylo pro klub i věrné fanoušky velké vystřízlivění. Trenér Hoftych samozřejmě na lavičce Spartaku už není. Pro nastávající ročník se ujal trenérského kormidla Juraj Jarábek. Jeho úkol pro další sezónu je jasný, vrátit Trnavu do popředí tabulky.


Minulý přípravný zápas Spartu Trnava se Šalou. Spartak nakonec zvítězil 3:1.


Spartak má více na pilno než jeho sobotní soupeř, Corgoň liga totiž začíná už 14. července. Není tak divu, že Trnava je o nějaký krok před Znojmem napřed. Sehrála už pět přípravných zápasů. Na úvod přípravy Trnava remizovala s Dynamem Malženice 1:1. Pak si poradila se Zlatými Moravcemi a deklasovala Dubnicu. Další dvě výhry pak přišly v Šúrovci a proti Šale.

SRDCEM TÝMU MIROSLAV KARHAN

Pokud se podíváme na kádr Spartaku, tak největší hvězdou je suverénně Miroslav Karhan bývalý kapitán slovenské reprezentace. Dříve například oblékal dres Wolfsburgu, či Mainz. Prošel nejen Německem, ale předtím ještě španělským Betisem Sevillou a tureckým Besitkasem Istanbul. Na závěr kariéry se pak vrátil tam, kde s velkým fotbalem začínal - do Trnavy. Z Gambrinus ligy pak mnozí z vás určitě budou znát brankáře Miroslava Filipka.


Trnavský kapitán Miroslav Karhan je slovenským rekordmanem v počtu reprezentačních startů, nasbíral jich 107. (Foto: Peter Kollár/spartak.sk)

 
 
 
 
Zápasový servis
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies