FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Optimální složení zálohy? Běh na dlouhou trať, říka trenér Kalvoda

Optimální složení zálohy? Běh na dlouhou trať, říka trenér Kalvoda Z n o j m o - Našli, milí rádcové, našli? Parafráze z oblíbené české pohádky Pyšná princezna by se dala přiřadit na momentální situaci trenéra Leoše Kalvody a jeho hledání optimálního složení zálohy. I to je jeden z důvodů, proč náš tým absolvuje velkou porci přípravných zápasů. O víkendu odehrál rovnou tři a my jsme je všechny důkladně se znojemským lodivodem probrali. Řeč samozřejmě nepřišla jen na to.

 
 
 

Máte za sebou víkend, ve kterém jste sehráli tři přípravné zápasy. Půjdeme hned k tomu prvnímu v Salzburgu, který výsledkově nedopadl vůbec dobře. Co k němu říct?
Musím říct, že Salzburg je krásné město, když jsem viděl hory a okolí. Akorát nám to trochu pokazil fotbal. (s úsměvem) Vlastně nepokazil, ze strany Salzburgu to byl velmi dobrý výkon. Musím říct, že Salzburg určitě patří mezi přední týmy Evropy, což dokazoval i na podzim v Evropské lize. Jsem zvědavý na jejich konfrontaci v další přípravném zápase s Bayernem Mnichov.

Salzburg nás přehrával úplně ve všem. Nepustili nás vůbec k ničemu. Perfektní pressing, všechno v rychlosti. Když jsem i viděl zázemí Salzburgu a jak pracují s mládeží, bylo to na špičkové úrovni. Hráli jsme ve středisku mládeže, kde mají školu za devadesát miliónu eur a vybírají z dvě stě hráčů od 14 do 17 let. To jsme byli v úplně jiném světě. My ale samozřejmě musíme padnout na zemi a vycházet z našich podmínek, málokterý klub má takové podmínky jako Salzburg. Dá se to srovnávat s předními kluby Evropy jako Real, Barcelona.

Proti nám nastoupily dvě jedenáctky a obě byly velmi kvalitní, nebyl tam vidět takřka žádný rozdíl.

Dá se vůbec hledat na tak vysoké prohře nějaké pozitivum?
Určitě. Pro nás je to velké poučení, hlavně pro hráče. Oni věděli, co je to za soupeře. Upozorňoval jsem je na tažení Salzburgu v Evropské lize, kdy vyhrál skupinu bez ztráty bodu a s vysokým skóre. Austrii Vídeň poráží v lize 6, 5:1. Takové výsledky se zkrátka stávají. Já to trochu přičítám i dlouhému cestování. Vstávat skoro v pět hodin ráno a stejnou dobu pak cestovat na zápas není nic příjemného. Ale vůbec v tom nehledám žádné výmluvy, jsem rád, že jsme tento zápas odehráli. Hráči si uvědomili, kde se evropský fotbal pohybuje.

V zápase jsme neměli takřka žádnou šanci až na dvě zakončení Vašíčka a jednu střeleckou příležitost měl i Wakuj. Měli jsme strach i jít jeden na jednoho. V rychlosti jsme neměli šanci. Beru, že Salzburg už je posunutý někde jinde. V Rakousku skončila liga před Vánoci, takže v podstatě neměli žádnou pauzu. U nás byla pauza skoro měsíc a na hráčích, kteří asi v tomto volnu nic nedělali to bylo vidět. Trochu jsme potrénovali a tahali nohy. U Salzburgu je to i otázka peněz, mají silného sponzora, a to jde ruku v ruce. Mohou si prakticky koupit jakéhokoliv hráče. Byli tam třeba pozorovatelé z Turecka na Kampla, nabízeli 15 miliónů Eur, ale Salzburg ho neprodal. Ta hovoří samo za sebe.

Salzburg jsem důkladně probrali, teď pojďme k dvojzápasu s Českými Budějovicemi.
To byl typicky český fotbal. Budějovice usilují o postup do první ligy. Když to tak vezmu, tak jsme tak zhruba na stejné úrovni. Budějovice také do dvou utkání rozdělily síly jako my, i když ten druhý tým byl trochu silnější. Nám šlo o to, aby každý hráč měl stejnou zátěž, a abychom si dostatečně prohlédli všechny hráče, kteří jsou zde na zkoušku. Pokud nás někdo viděl v posledním podzimním kole proti Teplicím, tak se to nedá s touto přípravou srovnat. Je to zatím takové těžkopádné a neohrabané. Samozřejmě hraje v tom velkou roli zkoušení nových hráčů a také někdy problém s komunikací u zahraničních hráčů. Je to i o návycích, které jsme měli, když tady byl Nepožitek, Okleštěk a Hrošovský. Ale také nám to nějakou dobu trvalo, než si to sedlo. Musím ale říct, že ať byl Okleštěk jakýkoliv, tak v útočné fázi nám bude velmi chybět. Tato ztráta se bude hrozně těžko zacelovat. A to i v případě Nepožitka. Věřím, že Hrošovský se vrátí, to se uvidí dnes.

Ze čtyř zápasů tři prohry, byť vím, že je to příprava, asi to dvakrát nepřidá?
To k tomu patří. Je to z důvodu toho, že v každém zápase hrajete v jiném složení. Je to i tím, že hráči, kteří přišli, nejsou zase až tolik připravení. To mě na tom mrzí, protože když bych šel někam na zkoušku, tak se na to pořádně připravím. To se mě zdá, že ti hráči nejsou.

U hráčů na zkoušku, nebo i u stabilních?
I u některých stabilních. Bohužel to je ta typická česká povaha, že jak se jim trochu povolí...hráči měli sice individuální tréninkový plán, ale chtěl bych vidět ty, kteří ho dělali.

Vrásky vám určitě dělá i větší počet inkasovaných branek v přípravě? Pokud vezmu první tři zápasy, tak to bylo dohromady patnáct obdržených gólů.
V lize patříme v inkasovaných brankách někam uprostřed. To co nás v lize na podzim zdobilo, se v přípravě neukazuje. Na můj vkus je inkasovaných branek příliš. Co se týče útočné fáze, tak třeba v utkání s Jihlavou jsme měli několik velkých šancí. Neproměnili jsme je a nakonec prohráli 1:4, na což se samozřejmě nechci vymlouvat.

Co se týká hledání optimálního složení zálohy, ukazuje se, že to bude asi běh na delší trať?
To bude běh na delší trať. V týmu už skončil Mujagić, skončil útočník Čtvrtníček. Zatím musím říct, a to řeknu otevřeně, mě ani Haurdić nepřesvědčuje, Faouzi mě nepřesvědčuje.

Peter Gál Andrezly?
Ten se jeví docela slušně. V neděli jsem se dozvěděl, že nebyl úplně zdravotně v pořádku, byl nemocný, ale chtěl za každou cenu hrát. Bylo to na něm vidět. Výbušnost, co on má, v zápase vidět nebyla, i kondičně odpadal. Ostatní zápasy v přípravě odehrál ale velice slušně. Je to dynamický hráč, tedy takový typ, který na kraj zálohy chceme. Uvidíme, ještě máme v nejbližší době před sebou dva zápasy.

Vukadin Vukadinović?
Ten mě zatím vůbec nepřesvědčil, zatím ale zůstává. Nebudeme chodit kolem horké kaše, já jim to řeknu i do očí. Zkrátka zatím mě výkony nepřesvědčil, nebudu říkat, že ano, když to není pravda.

Hidetoši Wakuj?
Ten se jeví velice slušně. Poměrně zapadl do sestavy. Je to zkušený fotbalista, který hrál i kvalifikaci o Ligu mistrů proti Plzni. Čekal bych sice od něj ještě něco více, ale ještě se aklimatizuje. Navíc je těžké se ukázat ve čtyřech zápasech. Někteří hráči potřebují delší dobu.

Jsou v plánu ještě nějací hráči, kteří by měli přijít na zkoušku?
Někteří hráči se rýsují, uvidíme, jak to dopadne.

Kdybyste chtěl mít konečnou podobu kádru?
Před soustředěním v Turecku. Pak už by musel přijít Ronaldo nebo Messi. (s úsměvem)... Možná Ibrahimović (vstupuje do rozhovoru asistent trenéra a trenér Juniorky Tibor Duda... To už by musel být někdo, kdo se například nevešel ve Spartě, Plzni do kádru. Prakticky týmy, co jsou před námi v tabulce.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies