FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

V Německu je dárcovství kostní dřeně rozšířené, snad se zapojí hodně lidí i na Znojemsku, věří trenér Kučera

V Německu je dárcovství kostní dřeně rozšířené, snad se zapojí hodně lidí i na Znojemsku, věří trenér Kučera Z n o j m o - Často se díváme k našim sousedům do Německa a závidíme jim vyprodané stadiony. V Německu jsou daleko před námi i v dárcovství kostní dřeně. Můžeme to společně změnit! Na akce na podporu dárcovství vzpomínal ze svého působení v Bielefeldu i znojemský trenér Radim Kučera. On sám se s hráči 1.SC a realizačním týmem zapsal do registru na konci února a věří, že na Znojemsku se k nim připojí i řada nejen fotbalových fanoušků.

 
 
 

Před nějakým časem jsem se s Vámi bavil o dárcovství kostní dřeně. Vzpomínal jste, že když jste působil v německé Bundeslize, dárcovství bylo hodně propagováno a rozšířeno....
V Německu to hodně propaguje i samotný fotbalový svaz, který každému klubu poslal žádost, zda by se do programu na dárcovství zapojil. Já si to pamatuji z roku 2008 a většina klubů k tomu přistoupila tak, že tuto kampaň udělala a hodně tuto osvětu propagovala. Vím, že tenkrát se do registru zapsalo i velké množství fanoušků. Kluby to mu dělaly velkou propagaci. Sklidilo to velký ohlas. Z mojí zkušenosti musím říct, že se mi to velmi líbilo.

Vy sám jste se společně s hráči zapsal do registru dárců na konci února v rámi kampaně Kopeme za Denníse. Jak to máte s jehlami, máte strach?
Nemám strach, nedělá mi to žádný problém. (s úsměvem) Myslím, že ani hráčům to nedělalo problém, když jsme se byli společně zapsat do registru dárců kostní dřeně. Fotbalisté to samozřejmě vzhledem k nabité sezóně mají složitější, ale vždy se dá najít vhodný termín, kdy pomoci. Když se naskytne možnost pomoci a jde o zdraví, měl by jít fotbal až na druhé místo.

DÁRCE KOSTNÍ DŘENĚ? V NĚMECKU KAŽDÝ 20. V ČESKU KAŽDÝ 280..

Zatímco v České republice je v registru dárců kostní dřeně každý 280. člověk, například v Německu je to každý dvacátý. Pokud si srovnáme tato čísla, je to opravdu velký kontrast. Právě v zahraničí nachází pacienti z ČR nejvíce pomoci. I u nás se ale situaci mění k lepšímu a to i díky osvětě a ryzí snaze lidí jako je například paní Iveta Hlobilová, hlavní tvář projektu Znojemsko na dřeň. Každý jeden další nový dárců v registru zvyšuje naději na záchranu života.

Naši hráči měli k dárcovství velmi pozitivní přístup. Překvapilo Vás to?
Musím říct, že se mi hodně líbilo, jak se do toho kluci v únoru zapojili a jaký k tomu měli přístup. Kluci se nejen zapsala do registru, ale udělali mezi sebou i finanční sbírku. Je to dobrý počin a dobrý postoj. Věřím, že Znojemsko a znojemští fanoušci se do dárcovství kostní dřeně zapojí ve velkém množství. A to nejen v sobotu na utkání proti Sokolovu.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies