FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Staronová posila Rosťa Šamánek počet gólů neřeší. Chci hlavně pomáhat týmu, říká

Staronová posila Rosťa Šamánek počet gólů neřeší. Chci hlavně pomáhat týmu, říká Z n o j m o - Jedna sezóna stačila na to, aby si Rosťa Šamánek získal srdce znojemských fanoušků a věříme, že i Znojmo si získalo srdce jeho. Velkou radost jsme tak měli z jeho návratu do modrobílých barev. Pozorní čtenáři našeho klubového webu jistě netrpělivě čekali celou zimní přípravy na rozhovor. Vše mělo svůj záměr, povídání se Šamim jsem totiž měli naplánováno právě na start jarní části Fortuna Ligy.

 
 
 

Přežil jsi, respektive tvé utrápené kotníky přežily dva měsíce zimní přípravy na tvé "oblíbené" umělce, takže nejhorší už máš za sebou...
To je pravda. Jakmile jsme na umělce, tak mi pohyb dělá trochu problémy možná víc, než ostatním, protože jsem měl problémy s kotníky a achilovkama. Takže si pohyb trochu reguluju. Jsem rád, že už trénujeme na přírodní trávě.

První zápas na přírodní trávě (generálka s Velkým Meziříčím pozn. red.) a hned dva góly, něco na tom asi bude...
To si úplně nemyslím, protože jsem měl dát víc jak dva góly, mohlo jich být klidně pět nebo šest, šancí jsme na to měl dost.

Takže sis celkově představoval lepší bilanci v zimní přípravě? Podstatné to ale bude především v mistrácích...
Přesně tak. Mám s tím zkušenosti. Když jsem začínal v dospělém fotbale, tak jsem dával mraky gólů a v mistrácích třeba jen jeden, někdy ani to. Je samozřejmě dobrý dávat góly v přípravě, ale nějak to nepřeceňuju.

I na podzim byla v kabině pohoda, ale přijde mi, že tvým návratem se ještě několikrát znásobila. Jde vidět, že symbióza z loňské sezóny mezi tebou a ostatními kluky se nevytratila, ba naopak...
I to byl jeden z důvodů, proč jsem se vracel. Hodně jsem se těšil. Fórky samozřejmě létaly okamžitě. Ať už je to Heli (David Helísek pozn. red.) nebo Mezla (Radek Mezlík pozn. red.), což jsou sice starší hráči, ale srandu umí přijmout. Zkrátka v kabině si ze sebe všichni umíme udělat srandu a i proto jsme tak dobrá parta.

Nejen hráči, občas sleduju i jiskření mezi tebou a trenérem, samozřejmě v dobrém. I na tom je vidět, jak moc je rád, že tě má opět v kádru...
Někdy ho trochu popíchnu, někdy zase popíchne on mě (smích) Je to vše ku prospěchu věci a nikdy to nepřeroste nějakou únosnou mez.

Vrátím se ještě k tvému podzimu v Jihlavě, mrzí tě, že to nevyšlo? V podstatě si ani nedostal pořádnou šanci ukázat, co v tobě je. Ani jedno utkání v základní sestavě...
Mrzí mě to. Jsem odchovancem Jihlavy. Když po minulé sezóně přišla nabídka, tak jsem se těšil, přeci jen je to první liga, i když to pro mě nebylo jednoduchý. Zvažoval jsem to delší dobu. Tím spíše, že se v Jihlavě nevyhrávalo, nedařilo se nám dávat góly, tak jsem čekal, že bych mohl dostat větší šanci, třeba i v základu. To se bohužel nestalo. Určitě to nemám Jihlavě za zlé, ale byl to hlavní důvod, proč jsem se vrátil do Znojma. Ne, protože by mě Jihlava poslala pryč, ale protože jsem chtěl já.

Tvůj návrat do Znojma lze rozhodně nazvat jako hodně očekávaný a velmi kladně přijímaný. Fanoušci od tebe jistě budou očekávat stejné produktivní hody a výkony jako v minulé sezóně, kdy jsi týmovou produktivitu ovládl. Přijímáš tento tlak a očekávání?
Jsem na tlak zvyklý, ale nějak si ho nepřipouštím. Chci především, aby se vyhrávalo. A jestli ode mne někdo něco očekává nebo neočekává…očekávám to od sebe já! Chci dávat branky, chci na ně nahrávat. Chci hlavně pomáhat týmu, chci vyhrávat, to je pro mě nejdůležitější. A jestli dám deset gólů nebo dva, to úplně neřeším, chci, abychom vyhrávali.

👌Ano, ano,ano! #šami #isback #hostování #zjihlavy #mámeradost #velkou #posilajakhrom

Příspěvek sdílený 1.SC Znojmo FK (@1scznojmofk),

V minulé sezóně si v drtivé většině nastupoval z kraje zálohy, nyní tě čeká trochu jiná role, tedy tvůj oblíbený post útočníka, i když sem tam se na křídle také mihneš. To asi kvituješ?
Vždycky jsem byl útočník, takže z toho mám radost. (s úsměvem) I když jsem byl v minulé sezóně hodně produktivní i z kraje zálohy, což mě překvapilo. Ale na post útočníka se pochopitelně těším.

Vzhledem k tvé postavě mě fascinuje, jak dokážeš zvládat souboje s urostlými stopery. Kolikrát i o dvě hlavy vyšší protivník s tebou má problém vyhrát hlavičkový souboj. Přitom se nabízelo, že by si soupeři mohli říct, hele ten nás přece nemůže ve vzdušných soubojích ohrozit. Kde se to v tobě vzalo?
Myslím, že je to spojené už od mladí, vždy jsem byl menší postavy. Každý trenér si řekl, ten je malej, tak mě ani nedávali na standardky. A já jsem přitom i ze standardek schopen dávat góly. Vždycky jsem se snažil dokázat, že jsem schopný hlavu vyhrát, už od mladí jsem v tomhle hodně zarputilý. Každý souboj jsem absolvoval na sto procent. U mě je to především právě o timinigu, než o výskoku. Timing je věc daná a myslím, že ho prostě mám, aniž bych se chtěl nějak chlubit.

Znojmo si na podzim sledoval, pokud jsi měl čas, byl jsi kluky i povzbudit na některých domácích utkání. Když jsi pozoroval tým v přípravě, jak vidíš naše ambice pro jaro?
Po každý přípravě to může být úplně jiný. Druhá liga je tuto sezónu ohromně vyrovnaná. Můžeme skončit druzí, třetí, ale taky klidně osmí. Bude záležet na aktuální formě, karetních trestech, zranění. Těžko říct, musíme zvládnout první zápas v Opavě a od něj se odrazit. Pak věřím, že sezóna skončí dobře.

Rosťa Šamánek a Znojmo, spojení, které zkrátka funguje

Jakoby ani v červnu minulého roku do Jihlavy neodešel, tak to vypadalo při jeho zimním návratu do Znojma. Šami od úvodní minuty zapadl do soukolí kabiny s naprostou samozřejmostí. Znojemská kabina se mohla pochlubit dobrou partou a pohodou, s příchodem vášnivého rybáře se však zmíněná pohoda ještě několikrát zvedla. Vzájemné legrácky, popichování, zkrátka ten správný koktej. Náš tým tak získal nejen skvělého ofenzivního, ale především týmového hráče, který se za 1.SC bude rvát do roztrhání těla, což ostatně potvrdil v minulé sezóně. Jen věřme, že Šamiho nebude pronásledovat zranění, kterého na podzim 2016 značně limitovalo a přesto s ním odehrál přes bolest několik zápasů.

První jarní kola bývají většinou hodně opatrná, jaké očekáváš utkání v Opavě?
Jak říkáš. Očekávám, že v prvních jarních kolech moc gólů padat nebude. I když sám dobře víš, že naše zápasy jsou někdy gólový hody. (smích) Nebylo by špatný, kdybychom v Opavě zvítězili třeba 4:3, ale moc branek neočekávám. Může to rozhodnout jeden, dva góly.

Utkání s Opavou bude zároveň televizní. Jak to bylo v Jihlavě, odehráli jste hodně utkání v přímých přenosech?
S Jihlavou jsme odehráli celkem dost zápasů v televizi. Vybavuju si třeba zápas v Plzni, kde jsme vedli a nakonec jsme prohráli. Měl jsem tam takovou kratší epizodu, nastoupil jsem na devět minut.

V Opavě by to mohla být trochu delší epizoda...
To se musíš zeptat trenéra, jestli vůbec nastoupím. (smích) Úplně to nevnímám, jestli to je v televizi nebo ne. Chceme hlavně vyhrát, a jestli to je v televizi nebo není, to je jedno.

Pokud tě tedy trenér eventuálně zařadí do základní sestavy, jaký to bude pro tebe pocit nastoupit po půl roce do mistrovského utkání opět ve znojemském dresu?
Moc se těším, pokud teda, jak zmiňuješ, nastoupím. Doufám, že přijde hodně lidí, i když pondělní čtvrtá hodina není úplně ideální. Ale Opaváci jsou v dobrém slova smyslu fanoušci blázni, takže čekám, že by mohly být tribuny hodně solidně zaplněný.

Ve znojemském dresu jsi byl minulou sezónu hodně produktivní, byla o tom v našem povídání ostatně několikrát řeč. Zvedla se i tvoje produktivita v rybaření?
Musím, říct, že v této oblasti jsem produktivní možná víc než na hřišti. V prosinci jsme byli ve Španělsku chytat candáty. Za jeden den jsem jich chytil 34.

34 gólů v jarní části Fortuna národní ligy to by šlo...
Myslím, že se mi líp chytají ti candáti, než dávají góly. (smích)

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies