FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Znojmo čeká v domácí premiéře Žižkov

Znojmo čeká v domácí premiéře Žižkov Z n o j m o - Druhá liga sice začala již před týdnem, ale ve Znojmě se představí po dlouhých letech až tuto neděli a celé město hoří nedočkavostí - do Znojma dorazí Žižkov.

 
 
 

Vzhůru do první ligy ? – Viktoria Žižkov

Znojmo si pro návrat ligy na jihomoravskou půdu nemohlo vybrat atraktivnější tým. Žižkov byl po dlouhá léta stálým členem nejvyšší české fotbalové soutěže a netají se ambicemi probojovat se po dvouleté odmlce zpět do Gambrinus ligy. Tam však vede ještě hodně dlouhá a klikatá cesta, o čemž se tým plný mladíků mohl přesvědčit hned v prvním kole, kdy v domácím prostředí prohráli Pražané 0:1 s Vlašimí. A se Znojmem tak mají hodně společného, i oni totiž inkasovali minutu před koncem základní hrací doby. „Naše mladé a svým způsobem nezkušené mužstvo potřebovalo zvítězit. Bodový zisk by byl pro něj velkou vzpruhou. Bohužel jsme se v závěru utkání dopustili chyby a ta nakonec rozhodla. Jinak nám chyběla kvalitnější rozehrávka od krajních obránců a také musíme zapracovat na souhře středové dvojice. Nejvíce mě mrzí, že jsme se nedokázali prosadit ze standardních situací, kterých bylo dost. Hráče na tyto herní momenty rozhodně v kádru máme a to jak zkušené, tak i vysoké,“ hodnotil na oficiálních stránkách Žižkova vstup do nového soutěžního ročníku trenér Martin Pulpit. Na stránkách klubu se k duelu vyjádřil i kapitán Tomáš Procházka: „Bylo vidět, že je to první ostrý zápas nového soutěžního ročníku, i když přípravných utkání bylo dost. Je tady spousta nových hráčů a chce to určitý čas. Osobně věřím, že to bude postupem času určitě lepší. Jinak šlo spíše o remízové utkání. Gól jsme mohli dát několik minut před koncem my po rohu Jirky Rabiňáka. Na centr nás šlo několik, ale těsně přede mnou do něj dal nohu hostující obránce a napálil míč do břevna. O chvíli později se potom trefila Vlašim a mohla se radovat z bodového zisku,“ vyjádřil se k utkání devětadvacetiletý záložník. Ve Znojmě tedy určitě bude chtít Viktoria revanšovat první zápas bodovým úspěchem a pokud možno rovnou za tři body. Plány se však mnohdy od situace na hřišti liší, budeme si tedy muset počkat na samotný zápas, jisté však je, že papírovým favoritem bude i přes prohru v prvním kole Žižkov.

Putování Žižkova v posledních letech

Žižkov si v posledních letech 2. ligy užil celkem dost, po sestupu v sezóně 2002/03 v ní strávil tři roky než se opět prokousal do Gambrinus ligy. V nejvyšší soutěži vydržel dvě sezóny, než zamířil do druhé ligy.

Kouč Pulpit buduje nový tým, k dispozici i Mikolanda

V týmu, který minulý rok obsadil pátou pozici, nezůstal kámen na kameni. Proti Vlašimi nastoupili v základní sestavě jen tři hráči z minulého ročníku. Rozhodujícím měřítkem úspěchu tohoto týmu tak bude až postupující čas, a tedy to, jak rychle se kádr dokáže sehrát. Pokud si prohlédneme sestavu nedělního znojemského soupeře, upoutají nás především jména Vaclík, Heidenreich, Klimpl a Mikolanda. Prvně jmenovaný je reprezentačním brankářem jedenadvacítky a účastnil se MS 20 v minulém roce. Jakub Heidenreich také okusil atmosféru MS dvacítek a v Žižkově je na hostování z Olomouce. Obránce Maroš Klimpl podepsal novou smlouvu teprve včera a ve Znojmě již bude moci staronová posila vyztužit zadní řady. Zvláštní případ je pak Petr Mikolanda, který se po řadě zdravotních peripetií pokusí vrátit do vrcholového fotbalu. Zda nastoupí už ve Znojmě je však otázkou a kdyby přeci jen, tak to zřejmě určitě nebude v základní sestavě.

Jak už jsem zmínil, tak Žižkov obsadil v minulé sezóně páté místo. Pojďme se podívat na statistiky, které nám však v tomto případě moc nenapoví, protože Viktoria dnes a v minulé sezóně, to byl v podstatě úplně jiný kádr. Pražanům se podařilo nasbírat 46 bodů se skórem 42:41, z čehož lze usoudit, že v útoku to nebylo nic moc, ale hlavně počet obdržených branek nebyl tím, čím by se Žižkov mohl chlubit. Doma to bývalému prvoligovému týmy vůbec nešlo, což byl také důsledek konečného pátého místa. Z domácího prostředí se podařilo vytěžit jen dvacet bodů. Naopak venku to byla úplně jiná káva a Žižkov byl v bilanci na hřištích soupeřů společně s Ústím nad Labem úplně nejlepší. V řeči čísel to znamenalo 26 bodů, a to je hodně příjemný bonus z putování po republice. Nebýt mizerné domácí bilance, možná už mohl Žižkov svádět bitvy v první lize se Slavii nebo Spartou. Ale na kdyby se ve sportu nehraje. Oba týmy se před sezónou střetli v přátelském utkání, ve kterém Žižkov zvítězil 3:1.

Premiéra Znojmu výsledkově nevyšla, výkon byl však dobrý

Nadpis přesně vystihuje vstup Znojma do druhé ligy. V Horních Počernicích, kde hraje své domácí zápas Sparta B, nebyly horším týmem, ba právě naopak. Jenže koncovka nevycházela podle přestav a proměňování šancí je zatím zapeklitým rébusem. Výkon se Spartou je však třeba brát pozitivně, jak už bylo zmíněno, herní projev byl velice sympatický, teď už zbývá ho jen přetavit v branky. Nad zmařenými šancemi si po zápase zoufal i kapitán Todor Yonov: „Nedokáži si to vysvětlit. Takových šancí a my nedáme jediný gól. Nevím čím to bylo, možná nervozitou. Ale každopádně se v tom musíme zlepšit,“ uvedl pro Znojemský Deník.

Znojmo se ale po prohře dostalo do svizelné situaci. Možná namítnete, že je odehráno jen jedno utkání, jenže zádrhel se skrývá hned za rohem. V neděli totiž přijede Žižkov a pak míři jihomoravský celek na horkou půdu do Jihlavy. Tento miniseriál s exprvoligovými celky může skončit všelijak. Každopádně los je to velmi těžký a favoriti jsou zde určeni. Bude tedy důležité, jak se vypořádají naši fotbalisté před domácím publikem právě se Žižkovem. Plný bodový zisk by znamenal nejen první body do tabulky, ale také jistotu a uklidnění před těžkým zápasem s Jihlavou.

Změny v kádru budou pro utkání s Jihlavou zřejmě jen kosmetické. Dobrou zprávou je, že po distancu se může do utkání konečně zapojit i Zdeněk Látal, jehož útočné kousky a góly v minulé sezóně mnohokrát týmu pomohly. A nejen hráči ale samozřejmě i znojemští fanoušci by se rádi radovali v neděli z první druholigové branky po sedmnácti letech a nejlépe i ze tří bodů. Zápas bude určitě zajímavý pro Franiška Schneidera, který strávil loňskou sezónu právě v týmu Žižkova.

První domácí utkání Znojma ve druhé lize startuje v neděli od 17:00 na známem místě, tedy stadiónu v Husových sadech. Všichni jste srdečně zváni a doufáme, že podpoříte v hojném počtu znojemské fotbalisty ve snažení o první body, pro ty kteří nebudou moci být přímo na stadiónu je již tradičně připraven podrobný on-line přenos.

Poslední utkání:


(1.kolo - 2. liga) FK Viktoria Žižkov - FK Graffin Vlašim 0:1 (0:0)
Branky: 89. Jungr

Sestava Žižkova: Vaclík - Rabiňák, Procházka, Hřebeček, Kučera - Heidenreich, Bodeček, Novotný (65. Folprecht), Kropík - Bořil, Markovič (46. Kadlec).

(1. kolo - 2. liga) Sparta Praha B - 1.SC Znojmo 1:0 (0:0)

Branky: 89.Glaser

Sestava Znojma: Hrubý - Šilinger, Yonov, Mička, Sukup - Zapalač, Podzemský (68. Šichor), Schneider - Minarech (78. Lukáš), Kováč, Krhut
 
 
 
 
Zápasový servis
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies