FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Boj o osmifinále poháru, do Znojma přijedou Bohemians 1905!

Boj o osmifinále poháru, do Znojma přijedou Bohemians 1905! Z n o j m o - Velké lákadlo čeká nejen znojemské fotbalisty ve třetím kole Ondrášovka Cupu. Do Znojma totiž přijedou následovníci Antonína Panenky a momentálně druhý tým prvoligové tabulky - Bohemians 1905. Pro Jihomoravany bude i motivací, že pokud vyhrají, s největší pravděpodobností je v osmifinále čeká pražská Sparta.

 
 
 

Slavné i těžké časy - Bohemians 1905

Tradiční československý a český klub snad ani netřeba představovat. Tým s bohatou historií toho prožil za více než sto let opravdu hodně. Od mistrovského titulu v roce 1983 až po nedávnou složitou situaci, kdy museli Bohemce od zániku pomoci financemi i její věrní fanoušci.

Nejslavnější éra klubu se řadí právě k roku 1983, kdy Klokani ovládli Československou ligu a málem dobyli i pohár UEFA, když skončili až v semifinále na pozdějším vítězi Andrlechtu (0:1, 1:3). V domácí soutěži byli celkově ještě jednou druzí a hned jedenáctkrát na stříbrné pozici. Domácí pohár pak pražský klub ovládl v jednom případě - v roce 1982. V té době hráli v týmu jména jako Jakubec, Bičovský, Levý nebo třeba brankář Zdeněk Hruška. S největšími úspěchy Bohemians byl pak spojený trenér a bývalý skvělý hráč Tomáš Pospíchal.

Dva slavní hráči ovšem mistrovský titul slavit nemohli. Karol Dobiáš odešel v roce 1980 do belgického Lokerenu a nejslavnější Klokan vůbec - Antonín Panenka, odešel o rok později do Rapidu Vídeň. Nyní působí ve Vršovicích na pozici prezidenta klubu.

Tradice, srdce, věrní fanoušci, boj za klub - novodobí Bohemians 1905

I autorovi slavného dloubáku z Bělehradu pak určitě nebylo dobře u srdce, když se Bohemians začali v devadesátých i v novém tisíciletí potápět. Několikrát sestoupili z první ligy do druhé a vytáhnout je zpět na výsluní dokázal akorát trenér Vlastimil Petržela, jenž v sezóně 2001/ 2002 obsadil s Klokany v lize skvělé čtvrté místo. V dalším ročníku už však přišel sestup a doba temna. Na opětovný návrat čekali Pražané až do roku 2007, mezitím však řešili úplně jiné problémy. Na klub byl ve druhé lize kvůli finančním problémům podán konkurz a začalo být zle nedobře. Osud milovaného týmu však nebyl lhostejný fanouškům, kterým se ho nakonec povedlo udržet společně s AFK Vršovice při životě.

Tím však problémy neskončily a dodnes se vedou spory s FK Bohemians Praha (Střížkov) o název a logo klubu. Svaz dodnes není schopen v této kauze rozhodnout. Každopádně tento problém je hodně zamotaný a byly o něm popsány stohy papíru. My se vrátíme zpátky k dění na hřišti.

Budou prohánět Spartu?

Po opětovném slavném návratu mezi elitu se ještě jednou Bohemians podívali do druhé ligy. Hned však postoupili zpět a drží se mezi nejlepšími českými týmy dodnes. Navíc už nebojují jen o záchranu, ale pohybují se i ve vyšších patrech. V loňské sezóně překvapili odborníky skvělým šestým místem.

Znovuzrození Klokani se prezentovali bojovným výkonem, nezdolným srdcem a skvělými fanoušky. Poslední dobou však přidávají k bojovnosti i vytříbenou techniku a výsledky se dostavují. V brance je oporou kapitán a srdcař Radek Sňozík, v útoku se neúnavně pere Lukáš Hartig a velkou fotbalovou kvalitu pak předvádí hbitý Milan Škoda. Do týmu navíc přišla posila ze zahraničního angažmá mladý talent Nicolas Šumský. Fanoušci však přišli o oblíbeného trenéra Pavla Hoftycha, jenž zkouší své štěstí ve slovenské Trnavě. Na jeho práci navazuje bývalý asistent Pavel Medynský a ten si zatím může výskat. Jeho svěřenci se totiž pohybují po pěti kolech na skvělém druhém místě za pražskou Spartou. Jediné, co tak momentálně fans Bohemky trápí, je nucený azyl v Edenu a visící otazník nad tradičním Ďolíčkem. Jehož vymazání z fotbalové mapy by byla ohromná a až tragická chyba.

1. SC Znojmo • Bohemians 1905
úterý 30.8.2011 (17:00 hod)
Dobrá forma se promítá i do Ondrášovka Cupu, tam byl ale postup zatím povinností. Nová Paka i přesto dostala nemilosrdně sedm branek. Favoritem jsou Klokani i v utkání proti Znojmu, to je bez debat. I když Jihomoravané by se nezlobili, kdyby jim zápas vyšel třeba jako Jablonci (jediná porážka Bohemians v sezóně - 5:0).
 
 
 
 
Zápasový servis
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies