FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Sen se stal skutečností! Utkání se Spartou je tady!

Sen se stal skutečností! Utkání se Spartou je tady! Z n o j m o - Velké utkání čeká Znojmo v rámci osmfinálového utkání Ondrášovka Cupu. Ve dvou zápasech o postup do čtvrtfinále se střetnou se Spartou Praha a první ze dvou utkání se uskuteční už ve středu ve Znojmě za účasti kamer ČT! Čeká se velká návštěva a v ohrožení tak bude i divácký rekord! Nezbývá než doufat v dobré počasí a popřát našim chlapcům hodně štěstí. Doufáme, že si všichni fotbalový svátek užijete!

 
 
 

Historie nejslavnějšího klubu u nás by zabrala mnoho řádků a určitě ještě dostane prostor v samostatném článku před odvetou v Praze. Pojďme si alespoň připomenout ty nejzákladnější věci. Klub byl oficiálně založen v roce 1883, historie pražského celku však začalo už o dva roky dříve. Sparta se může pyšnit dvaatřiceti mistrovskými tituly (21x Mistr Československa, 11x Mistr ČR), což jí činí nejúspěšnějším klubem nejen Česka, ale i Československa. K tomu musíme ještě připočíst osm vítězství v Československém poháru a šest v poháru ČMFS. Je to tedy úcty hodná sbírka.

Sparta zažila několik opravdu podařených období. To první přišlo v prvních letech První republiky. V té době také dostala Sparta svoji přezdívku - Železná Sparta. Ale opravdu nejúspěšnější éry teprve přišly. Ve velké části osmdesátých let a na začátku devadesátých kraloval klub pod taktovkou legendárního trenéra Ježka. Od roku 1984 do roku 1993 získal osm mistrovských titulů!


Hráč proslulý svými pověstnými blikanci, ale také jeden z nejlepších stoperů v samostatné české éře fotbalu. Na Spartu přišel jako ikona a také stal se modlou. Dříve nedotknutelná hvězd, však nyní mnohdy nesedí ani na lavičce a je v pořadí až čtvrtým stoperem, zda ze to může rozkol s vedením nebo něco jiného, to je otázkou. Řepka měl přestoupit nedávno do Příbrami, ale rozhodl se zůstat. Na lavičce je takového hráče, ať už je jakýkoliv, škoda. (Foto: www.sparta.cz)

Zlatá doba pokračovala i v samostatné české lize a přišlo neuvěřitelných sedm ovládnutí ligy za sebou. Sparta v té době neměla prakticky konkurenci. V novém století už ale pražský tým tak navrch neměl a nejednou se musel sklonit před svými soupeři. V sezónách 2007/08 a 2008/09 pak nastala věc prakticky nevídaná, kdy Rudí nezískali ani jeden titul (dvakrát vyhrála Slavia). V minulém ročníku Gambrinus ligy pak marně Sparta naháněla Plzeň.

Do nové sezóny vstoupila Sparta s odhodláním vrátit titul opět na Letnou a navázat na úspěchy s loňské pohárové sezóny, kdy vypadla v Evropské Lize až na slavném Liverpoolu, který pořádně trápila. Druhý zmíněný cíl shořel hodně brzy, Sparta totiž v baráži o základní skupinu Evropské ligy vypadla překvapivě s Kluží. V Gambrinus lize je to ale jiná káva. Pražané dokázali vyhrát prvních devět kol, což se ještě nikdy žádnému týmu nepovedlo a vypracovali si na čele tabulky luxusní náskok. Suveréna dokázal zastavit až v sobotu Liberec, který vyhrál na Letné 3:0.


Spartu potkala první porážka v lize po sérii devíti výher až doma v 10. kole s Libercem. Ten domácí zaskočil a zásluhou dvou branek Breznanika a jedné exbrněnského Šurala zvítězil 3:0. (Foto: www.sparta.cz)

I přes prohru je však Sparta nadále neochvějně první s náskokem osmi bodů na druhý Jablonec. Do konce podzimu ji čeká sice těžký los, ale bylo by velké překvapení, kdyby se neradovala s ovládnutí podzimu. Zvláště, když mají Pražané dostatečně široký kádr, na samotnou Gambrinus ligu takřka nedostižný. Trenér Martin Hašek, jenž dostal letos více pravomocí řídit tým, tak má z čeho vybírat.

Právě u kádru se zastavíme. Sparta může sestavit více než dvě plnohodnotné jedenáctky a to má ještě v zásobě několik velmi nadějných mladíků v juniorce. Široký kádr byl z důvodu boje na dvou frontách. Díky neúspěchu v Evropě ovšem někteří hráči nejsou dostatečně vytížení. Na soupisce Sparty je 25 hráčů, a to až poté, co odešel Kamil Vacek do Verony, nebo na hostování Andrej Kerič do Teplic. Jmen v prvním týmu tak bylo daleko více.


Když si vzpomene Libor Sionko na svoji vojenskou službu, jednoznačně se mu vybaví Znojmo. Zde totiž sloužil a v sezóně 1996/97 oblékal dres VTJ Znojmo v MSFL. Byl to poměrně úspěšný rok, Znojmo skončilo na šestém místě a v týmu byli se Sionkem například David Hubáček (Slavia) a Jan Trousil (Slovácko). Libor nastřílel za Znojmo čtyři branky a už tehdy bylo jasné, že ho čeká velká fotbalová kariéra. (Foto: www.sparta.cz)

Největší posilou před sezónou se stal jednoznačně Jiří Jarošík, který zamířil z Realu Zaragoza do známých míst. V současné době v podstatě nahradil roli ikony po Tomáši Řepkovi, jenž má nyní po letech výsadního postavení poměrně těžkou pozici. Další zajímavou akvizicí se stal Petr Grajciar, hráč který oblékal i dres Slavie, přišel s tureckého Konyasporu a ve Spartě se adaptoval velmi dobře a už stihl dát v deseti zápasech šest branek. Mezi zajímavá jména, která přestoupila do Sparty, můžeme uvést i slovenského záložníka Martina Juhara nebo obránce Vlastimila Vidličku. Do Sparty se také vrátil útočník Miroslav Slepička.

Jak už jsme zmínili, v kádru Sparty je výrazným jménem Jiří Jarošík. Pak je to bezpochyby kapitán Marek Matějovský, který začíná v letošní sezóně naplňovat očekávání, která byla do něj vkládána. V útoku pak dělá velké procento úspěchu Sparty kamerunský tank Leonard Kweuke. Jak je pro tým důležitý, ukázala prohra s Libercem, kdy pro zranění chyběl. To je tedy základní stavební trojlístek Sparty. Donedávna by tam patřil již zmíněný Řepka a také gólman Jaroslav Blažek, ten však od prvního utkání s Kluží a zranění vysedává jen na lavičce a post jedničky mu uzmul Milan Švenger.


Ve třetím kole Ondrášovka Cupu vyhrála Sparta v Pardubicích 3:1. O branky se postarali Marek Matějovský, Manuel Pamič a Leonard Kweuke. Jediný gól hostí vstřelil Jeřábek. Utkání sledovalo 1945 diváků.


V domácím poháru měla Sparta zatím pramalé starosti. Jako prvoligový tým byla nasazena do druhého kola, kde si poradila bez problému s divizními Domažlicemi (1:7). V dalším kole už to bylo proti Pardubicím těžší, ovšem opět nikterak dramatické (1:3). Od čtvrtého kola se již hraje odvetným systéme. Proti Znojmu tak nastoupí Pražané hned dvakrát. Martin Hašek bude pro první utkání postrádat zraněného obránce Ondřeje Kušníra a také již zmíněného Leonarda Kweukeho.

Velké utkání, velká výzva

Znojmo čeká vskutku historické utkání. Sparta není jen tak nějaký soupeř. Žádný přátelský zápas, ale osmifinále domácího poháru! A co víc, poprvé bude znojemský fotbal v televizi v rámci živého přenosu! Tím vše ještě nekončí. Může se totiž také překonat historický rekord v návštěvnosti. Ten zatím činí zhruba 4100 diváků ze zápasu s Kyjovem ještě na stadiónu ČAFKA. Jelikož včera bylo prodáno zhruba skoro 3000 lístku, může se divácký rekord pořádně otřást v základech. A proti komu jinému už by měl přijít plný stadión, když ne na utkání se Spartou? Do osmifinále poháru se dostalo Znojmo přes favorita. Doma dokázalo porazit prvoligovou Bohemku v atraktivním útočném klání 2:1.


1.SC Znojmo • AC Sparta Praha
středa 19.10.2011 (15:30 hod. ČT4)
"Chceme favorita potrápit a udržet dobrý výsledek pro odvetu, aby bylo v Praze o co hrát," sportovní manažer Znojma Michal Sobota (zdroj: čtk)

Kalit radost ze zápasu může trochu sobotní prohra Znojma v Třinci. Tam Jihomoravané ještě před koncem utkání vedli, ale v posledních minutách přišli o všechny body. Domácí pohár je však jiná soutěž a řekněme si rovnou, Sparta není Třinec. Znojmo je jasným outsiderem a byť jen remíza by byla velkým úspěchem.

!!!!Kvůli televiznímu přenosu a pravděpodobné velké návštěvy si prosím ještě jednou přečtěte BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ, které se na utkání chystají!!!!

 
 
 
 
Zápasový servis
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies