FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Rozhovor s Ďáblem aneb Jirkou "Okurkou" - historickým prvním maskotem znojemského fotbalového klubu

Rozhovor s Ďáblem aneb Jirkou

Po fotbalových trávnících neběhají jen hráči či rozhodčí. Na našem stadiónu jste si mohli všimnout ve více zápasech, že kolem postranní čáry poskakovala a tleskala osoba v podobě zástupce zeleniny.

A to ne ledajaké, ale přímo "znojemské okurky" - maskota nejen města Znojma, ale i fotbalového klubu 1.SC Znojmo FK.

Maskota pana "Okurku" jste určitě nemohli přehlédnout ani na webu 1.SC Znojmo (1scznojmo.cz), kde je opřen o znak fotbalového klubu.

Na webu byl několikrát v hledáčku i nástupce dočasného maskota.

 
 
 

Nabídky inzerátu zněla:

Fotbalový klub hledá náhradu za Jiřího Malára, který by na zápasech oblékal maskota klubu "ZNOJEMSKOU OKURKU".

Potřebujeme někoho z Vás, kdo umí vyburcovat diváky k fandění, nebojí se předvádět, blbnout, fotit se s fanoušky, dětmi, bude lákat na stadión, zatančí, zatleská, udělá kotrmelec či si podá ruku s hráči nebo soupeři atd. Hledáme kreativní osobu, která se nestydí a má smysl pro humor a nadsázku. "Lukrativní plat" však nečekejte :-), některé výhody přesto očekávat můžete. Pokud máte zájem na domácích a třeba i venkovních zápasech bavit lidi a stát se součástí image klubu volejte na mob.: 777162810.

A kdo, že se skrýval za tímto kostýmem? Se dozvíte v rozhovoru, kterým jsem udělal.

Chronologie představitelů oficiálního maskota znojemského klubu:

Znojemská okurka č. 1 : Jiří Malár alias Ďábel nyní už Okurka

Znojemská okurka č. 2 : ???

Rozhovor s maskotem "Okurkou" Vám nyní předkládám:

Maskotem Znojma a fotbalového klubu 1.SC Znojmo FK je znojemská okurka, ale myslím, že skoro nikdo neví, kdo se v kostýmu maskota fotbalového klubu skrýval.

Můžeš se krátce představit?

Narodil jsem se ve Znojmě a musím říci, že jsem hrdým Znojmákem. I když mě bude teprve 25. Střední školu i Vysokou školu jsem vystudoval ve Znojmě. A mé první zaměstnání bylo také ve Znojmě. A kdo pořád neví, tak zhruba od dubna do konce října si každý den může se mnou a postiženými dětmi zahrát fotbal na školním hřišti Základní školy Václavské náměstí.

Jak jsi se vůbec stal maskotem Okurkou?

Už ani nevím, kdy přesně to bylo. Ale rozhodl jsem se pro maskota proto, abych něco dokázal těm, kteří měli pořád takové "řeči", že se tu nic neděje a podobně. Věděl jsem, že fotbalisté hledají maskota, tak jsem se zkontaktoval s manažerem (pozn. Karel Hodák) a slovo dalo slovo a na dalším zápase už byla okurka. Myslím, že má premiéra byla se zápasem s Líšní, nebo ještě tehdy pohár ČMFS s Jihlavou...

Mohl bys vzpomenout alespoň na rok začátku a sdělit čtenáři od kdy do kdy jsi tuto pozici vykonával?

Myslím, že to začalo postupovou sezonou v sezoně 2009-2010. A dařilo se mi "maskovat" celou sezonu. Poté byly i nějaké příležitosti, které jsem využil. Dokonce si vzpomínám, že jsem do okurky přemluvil přítelkyni a ještě později i sestru. Okurkou bych byl dál, ale poté pracovní povinnosti a v loňském roce jiné místo pobytu mi to už nedovolily. A tak se pořád nikdo nenašel, kdo by tuto pozici rád vykonával. A vězte, že ta možnost tady je.

Jaký byl život v "OKURCE"?

Rozhodně lépe bylo v Okurce v chladnějších dnech. Představte si, že je léto, případně velmi horké počasí, a zahalte se do plyšové části. Copak to s Vámi asi udělá. Ono se to dalo, dokud šla "klimatizace". V Okurce byla helma, která měla na sobě větráček na baterky. Dokud se nevybily, tak to šlo. Ale při přestávkovém doplňování tekutin to bylo snesitelné. A musím se pochválit, nikdy jsem nepil během "práce" alkohol... Výhled ven nebyl kdoví jaký, ale určitě toho nelituji.

Dokázal bys vzpomenout na kolika zápasech si byl? A na který například vzpomínáš nejraději? S kým sis jako maskot mohl podat ruku? Nějaké perličky ze života Okurky určitě jsou, ne?

Tu první "okurkářskou" sezonu jsem jezdíval i velice často na venkovní zápasy, můj veeeeelmi hrubý odhad je 30 zápasů. Na stadionech soupeřů jsem byl většinou "nadpozemskou" bytostí. Nečekané setkání s plyšovou Okurkou si nenechaly ujít desítky lidí. Kolik lidí se se mnou vyfotilo, a kolika jsem se podepisoval ani nemůžu spočítat. Na osobnost si asi nevzpomenu a nechci někoho urazit když zapomenu, ale tu mistrovskou sezonu a oslavy v kabině jsou pro mě obrovským emociálním zážitkem na celý život. Několikrát jsem byl i na autogramiádách. Perliček bylo celkem dost, a asi častěji i na venkovních hřištích, kdy mi nosili různé bonbony, nápoje a i alkohol. Ale většinu jsem musel odmítat. Na všechny zápasy měla Okurka vstup zdarma a právě z toho vyplývá i jedna negativní perlička. Shodou okolností to bylo v zápase v Jihlavě, kdy už hrála 2. ligu. Místní se obávali, že pašujeme kdoví jaké nebezpečné předměty a také požadovali vstupné za okurku Nakonec jsme se lidsky domluvili a bylo to v pohodě.

To si vzpomínám, jelikož jsem tam jel s Tebou. Rarita, aby si musel maskot zaplatit vstupné . Byl jsi prvním maskotem klubu nebo byl před Tebou předchůdce?

Pamatuji si dobře, že jsi nás vezl, vlastně ona má přítelkyně byla maskotkou v Jihlavě.

A pokud je mi známo, tak jsem byl prvním maskotem klubu. Během sezony si to vyzkoušel na 1 zápas někdo úplně jiný, ale ten by pak bez alkoholu do toho nešel... A mě to nevadí, mám času dost

Úkolem maskota je zviditelnit tým, podpořit ho, vyburcovat diváky k fandění, nebojí se předvádět, blbnout, vymýšlet legrácky, fotit se s fanoušky, dětmi, lákat na stadión atd. Co Ti šlo nejlépe a v čem myslíš, že jsi mohl být lepší?

Nejlépe mi šlo dle mého fotografování se s fanoušky a bavit se s dětmi. I když někdy se k maskotu nechovali zrovna důstojně a člověk si musel uhlídat své hranice a emoce, ale pořád to bylo v rámci mezí a vnitřně jsem cítil radost. Mám pocit, že jsem svůj koníček vykonával dobře. S tím fanděním to bylo ale horší, však víme, že ve Znojmě fandí pár lidí a víme, kdo je zbytek. Ale určitě bych mohl být lepší v gymnastických prvcích v Okurce, ale v tělocviku na škole jsem nepatřil mezi nejlepší...

Máš nějakou přezdívku?

Ve škole jsem měl Ďábel, ale od té doby, co jsem byl v Okurce, se má přezdívka změnila..

Na?

Okurka

Když jsi získal tuto funkci zjišťoval sis něco jak to chodí u maskotů nebo Ti někdo řekl co od Tebe očekává?

Párkrát jsem se sešel s manažerem (Karel Hodák) a bavili jsme se o představách a tak nějak činnosti vyplynuly ze situace. Nebylo to nijak těžké. Jsem si vzpomněl na perličku safriš

Proběhlo někdy nějaké setkání s jiným maskotem? Jakou perličku? Sem s ní ....

S jiným maskotem jsem se nesetkal, jen v Jihlavě s Ježourem, bohužel přes plot.

A ta perlička?

Perlička. Myslím si, že se jednalo o zápas s prvoligovou Olomoucí, kdy jsem s holkami lákal lidi, aby šli na fotbal. V parku nás zastavila Česká televize, jestli bychom pro ně nemohli projít znovu a se šálou 1. SC Znojmo nahoře. Tak jsem si zahráli chviličku na jejich komparsisty.

A bylo to v televizi?

Myslím že v regionálním večerníku něco proběhlo, ale nebylo to bůhví jak dlouhé. Jen myslím že to tam bylo střihnuto na 4-5 vteřinek.

Kdy jsi přesně skončil s rolí maskota?

Oficiálně jsem neskončil nikdy, pokud ta příležitost bude a bude i zájem z druhé strany, a pokud bude čas, tak si Okurku obléknu znovu, neměl by v tom být problém.

Zná maskot Okurka jiné maskoty kromě Ježoura z Jihlavy?

Mohu Ti dát test? Pokud ve výsledku nebudu vypadat jako úplný --- tak klidně.

Budu ti dávat na výběr, jdeme do toho?

Dobře.

Tento test si mohou vyzkoušet i čtenáři :-) Poznámka: test lze stáhnout a udělat na tomto odkazu:Test maskoti fotbalových klubů

Jakého maskota má Bohemians 1905?

a) koalu

b) klokana

c) gekona

Tým z Ďolíčku sleduji už dlouho, tak vím, že je to klokan.

Jakého maskota má Vysočina Jihlava?

a) lev

b) dikobraz

c) ježour

Jihlava má Ježoura, tam jsem také byl.

Jakého maskota má Sparta?

a) žádného

b) Spartakus

c) Napoleon

Sparta má snad Spartakuse, kdesi ve fotogalerii 1. SC Znojmo tam někde je fotka z pražské Letné, kdy jsme tam hráli fotbal.

Jakého maskota má Mladá Boleslav?

a) tygr

b) fosa

c) lev Bolek

Mladou Boleslav nesleduji, tak nemůžu odpovědět, ale tipuji lev Bolek.

Jakého maskota má Liberec?

a) zvíře

b) Slovánek

c) draka

Bohužel i maskot Liberce jde mimo mě. Slovan Liberec asi Slovánek, ale ruku do ohně za to nedám

Jakého maskota mají Bohemians Praha?

a) žádného

b) kostidřeně

c) klokana

Střížkovská Bohemka má Klokana, vím to naprosto přesně, protože jsem na Střížkově již 2krát byl.

Jaké maskota má Plzeň?

a) velblouda

b) mořského ježka

c) ježuru

Asi bych měl vědět jakého maskota má mistrovská Plzeň. Bohužel prvoligové týmy sleduji jen při evropských soutěžích. Tak tipuji asi mořského ježka.

První chyba. Je to velbloud. Ale mohu Tě uklidnit, já to také nevěděl. Měl jsem v tom testu 3 chyby, takže znalostí maskotů mám jen na 70%.

Fakt jo? To jsem si říkal že nejsou v Africe, ale já to také nevěděl.

Jakého maskota mají Teplice?

a) geparda

b) gepardici Jane

c) levharta

gepardici Jane.

Jakého maskota mají České Budějovice?

a) měsíc

b) hvězdu

c) Budějky

Tady nevím. Budu tipovat asi Budějky.

Bohužel. Je to hvězda.

No, tak kdybys řekl hokej, tak možná něco... ale fotbal ...

Také jsem nevěděl.

Jakého maskota má Kladno?

a) Gol

b) pes

c) kůň

Zde také nevím. Tip Gol.

Gol je správně.

Pamatuješ si v historii na nějakého významného maskota ve fotbalu? Třeba na MS ve fotbale?

Tak to si fakt nepamatuji. Nevím proč, ale dřív možná ano, ale teď sleduji jen 1. SC Znojmo. Ani repre nesleduji.

Tak například maskotem pro MS ve fotbale 2014 se stal pásovec a v internetovém hlasování získal jméno Fuleco. Ale jde vidět, že si oddaný fanoušek 1.SC Znojmo FK a také pravidelným přispěvatelem na diskusním fóru www.1scznojmo.cz. Co Ti udělalo ve znojemském fotbalu nejvíce radost?

Největší radost mám z postupu 1. SC Znojmo do 2. ligy a z následných oslav v kabině. A druhá největší radost je z vlastního dresu 1. SC.

Máš nějakého oblíbeného hráče, který oblékal znojemský dres?

Za celou tu dobu jsem poznal plno skvělých lidí, od vedení počínaje, hráčů a fanoušků konče. Nikoho nechci urazit, protože při vyjmenovávání bych určitě na někoho zapomněl. Když vezmu v potaz současnost, tak Muamer Avdič.

Rychlý výslech:

Oblíbený fotbalový tým v ČR?

1.SC Znojmo

Oblíbený fotbalový tým v Gambrinus lize?

Za dob fotbalisty Malára to bylo Slovácko, ale momentálně nikdo.

Oblíbený fotbalový tým ve světě?

Ve světě nikdo.

Tvůj oblíbený hráč ve světě?

Brazilskej Ronaldo.

Trenér?

Mám vyjmenovat trenéry 1. SC?

Jak chceš - je to Tvá odpověď.

Všichni trenéři 1. SC Znojmo

Hezká odpověď.

Trošku jsi mi nahrál. Teď probíhá anketa, ve které fanoušci hlasují o jedenáctku historie znojemské kopané včetně trenéra. Kdo podle Tebe je nejlepším trenérem v historii 1.SC Znojmo?

Ten "postupový". Michal Sobota. Ale velmi dobře se jeví současný trenér pan Kalvoda a velmi rád jsem měl i pana Smrčka.

Jsi teď spíše v Praze je to tak? Tzn. i proto vedení uvažovalo nad náhradou za Tebe do funkce maskota. Je to tak? Psalo se: "Hledáme kreativní osobu, která se nestydí a má smysl pro humor a nadsázku.

"Lukrativní plat" však nečekejte ,některé výhody přesto očekávat můžete". Jaké výhody si měl?

Ono je to s Prahou složitější, momentálně jsem spíše zase ve Znojmě. Myslím, že se o tom i psalo, ale asi se nenašel nikdo. Třeba se všichni enormně stydí... Chodil jsem na zápasy zadarmo, dostal jsem šálu. Mám nadstandartní vztahy s hráči i vedením.

To je pěkné lákadlo pro případného nástupce nebo Tvůj záskok v době, kdy bys třeba onemocněl či odjel služebně zase mimo Znojmo. Jeden známý maskot Robin Stron zvaný Lombardos, který byl maskotem Bohemians 1905 dostal nabídku do Vlašimi přestoupit jako maskot, kterou asi přijme. Paradox mezi přestupem maskotů ve světě. Co si o tom myslíš?

Osobně ho neznám, ale jelikož se narodil poblíž Vlašimi, tak jeho rozhodnutí chápu a na jeho rozhodnutí "pracovat" pro Vlašim přikládám k lokálnímu patriotismu.

Více na tomto odkazu: Z klokana Blanickým rytířem aneb Robin Stron maskotem Vlašimi

Jak si myslíš, že letos dopadne 1.SC Znojmo? Zkus si zahrát na proroka.

Skončíme nejhůře 3.

OK. A co si myslíš, že stojí za prozatím historicky nejlepší "půl sezónou" historie znojemského fotbalového klubu?

Příchod trenérské osobnosti a zpřísnění hráčského režimu.

Vrátil ses do Znojma. Máš nějaké plány s maskotem Okurky? Nějaké sny, nápady, cíle, které bys rád, aby se podařili? Neříkám, že jsem se vrátil natrvalo. když se naskytne mnohem lepší nabídka, než dosud. Do té doby mě tu budete muset vydržet. Já si přeji, aby se už konečně našel někdo, kdo by mohl tu okurkovou štaci přebrat za mě a měl(a) na to více času, než já. Ale když bude nejhůř, tak "první Okurka" je stále tady...

Myslím, že to jsou ta nejlepší slova na závěr.

Chtěl bys ještě něco sdělit čtenářům?

Přál bych si, aby nevraživost mezi znojemským hokejem a fotbalem skončila a chodilo více lidí na oba dva sporty. A to vlastně řekl Milan (pozn. Milan Šoba - webmaster www.1.SC Znojmo), kterého jsi zpovídal přede mnou. Tobě bych chtěl poděkovat za rozhovor. Hráčům a vedením 1. SC Znojmo bych rád vzkázal jedno: "Držte se, děláte svou práci výborně!"

Díky za rozhovor.

Rozhovor vedl a zpracoval fanoušek 1.SC Znojmo Robert Knebl

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies