FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

21 otázek pro Karla Hodáka - technického manažera

21 otázek pro  Karla Hodáka - technického manažera Velmi otevřený rozhovor s technickým manažerem znojemského fotbalového klubu 1.SC Znojmo FK as., který například prohlásil: "Teď říkáme naprosto jasně. Chceme 2.ligu nově teď Fotbalovou národní ligu vyhrát a já osobně věřím, že ji vyhrajeme."

 
 
 

1. Karle, mohl by ses krátce čtenářům představit osobněji i z fotbalového hlediska?

To bude jednoduché, fotbal jsem nikdy nehrál :-D, víc než 20 let jsem hrál hokej trénoval tam přípravku a žáky. S přípravkou jsme skončili kdysi 4. na neoficiálním mistrovství republiky. Z tehdejšího mužstva již někteří hrají dorosteneckou nebo juniorskou extraligu a třeba Filip Dvořák byl tuším i v ml.reprezentaci. Je to neuvěřitelný jak to letí, ale tyhle kluky jsem učil bruslit. Před 7 lety jsme se pak domluvili s Otou Kohoutkem na spolupráci a ta pokračuje i nyní.

2. Na webových stránkách 1.SC Znojmo FK jsi uveden jako technický manažer, co všechno tato funkce obnáší, co máš na starosti v klubu? Jak dlouho v této pozici jsi?

Tuhle funkci mi kdysi přiřkl p.Bejlek, který měl být jakýmsi ředitelem klubu, ale vydrželo to asi 3 - 4 měsíce. Do té doby jsem byl obchodní a marketingový manažer. Zkráceně řečeno mám na starosti věci, které se netýkají sportovní části - tzn. organizaci mistr.utkání, jednám i s některými partnery klubu třeba Heineken resp. Hostan, se kterým jsem kdysi vymyslel projekt nejen pro náš klub, ale i pro výkonnostní fotbal na okrese. Zastupuji náš klub na jednáních a sezeních na FAČR /Ligové shromáždění, valných hromadách/ atd. Ale třeba i před disciplinární nebo arbitrážní komisí. A od postupu do 2.ligy je to i každoroční licenční řízení. Letos jsem pomáhal Mirkovi Steinhauserovi a Vaškovi Dvořákovi s obhájením licence pro naši mládež tj.SCM a SpSM. A vzhledem k tomu, že se nám to letos podařilo bez problémů a dokonce jsme v hodnocení skončili před některými ligovými mužstvy, tak to snad bylo k něčemu dobré.

3. Na co jsi nejvíce hrdý, že se Ti v 1.SC Znojmo FK povedlo?

To je složitější, samozřejmě největší radost jsem měl z postupu, ale tam byla hlavně práce hráčů a Michala Soboty. Určitě mám radost z tribuny nebo umělé trávy, která se udělala ve spolupráci s městem. Také se podstatně zlepšilo zázemí pro hráče tady (myšleno Husovy sady) nebo teď na ČAFCE (pozn. hřiště, kde působilo dříve RH či SKPP ZNOJMO), udělaly se nové prostory VIP. Z každého vylepšení stávajícího stavu mám radost a je lhostejné čí podíl je větší nebo menší. To jsou věci, které tady zůstanou bez ohledu na to, kdo klub povede za 2,3 nebo 10 let. Ale určitě největší radost jsme měl, když jsme dostali předloni licenci a to v době když už tomu vůbec nikdo nevěřil. To už vedení HFK Olomouc oznamovalo, že bude hrát 2.ligu a bralo to jako hotovou věc a nevěřili nám ani v Praze. Místopředseda svazu Dalibor Kučera mi řekl, že by na nás nevsadil ani pětikorunu. S tím jsem se smířit nechtěl a nakonec ….však víš kdo hraje 2.ligu a HFK si ji muselo vybojovat. To jsem občas vytvářel na dálnici mezi Olomoucí a Brnem rychlostní rekordy. Myslím, že moc lidí tudy rychleji nejelo. Naštěstí policie u toho nebyla, to bych chodil pěšky ještě teď :-D

4. U fotbalu zůstaneme tzv. rychlý výslech. Tvůj oblíbený tým v ČR (včetně 1.ligy) i v zahraničí, oblíbený fotbalista (v ČR i zahraničí)?

V zahraničí je to jasné. V Anglii Chelsea FC – mám rád hráče jako je Frank Lampard nebo John Terry. A v Itálii Juventus Turín, to je prostě kus historie a tu já miluji. Ten klubismus, to fotbalové náboženství. No a u nás? U mě je to hodně spojené s lidmi. Nevím jestli mohu říct, že kamarádské, ale určitě se tomu blíží vztahy s plzeňským ředitelem Ádou Šádkem nebo s olomouckým majitelem Josefem Lébrem. Takže asi ano, tyhle dva kluby jsou mi nejbližší. Ale jinak fandím každému českému klubu v pohárech, protože užitek z toho mají všichni ostatní.

5. Co musí všechno splňovat za kritéria stadión druholigového družstva, aby dostalo licenci a mohlo hrát?

Je toho strašně moc. Teď by se to třeba pro 2.ligu mělo lehce změnit resp. zjednodušit, ale zase by tam byli omezení ve vztahu hráčům toho klubu , kteří by už nebyli tak chránění. Takže se to nedá říct jen tak v krátkosti. Ale zjednodušeně řečeno má to několik částí: Administrativní – to se týká organizace klubu, právního statutu, obsazení trenérských postů, příp. dalších lidí, kteří se na chodu klubu podílí. Pak je to finanční část. Tak je asi nejdůležitější – tj. finanční rozpočet, plnění závazků, finanční pokrytí chodu klubu na sezónu, což se musí dokladovat smlouvami s partnery atd., ale i třeba deklarace bezdlužnosti vůči hráčům, trenérům nebo zaměstnancům. No a pak je to technická způsobilost. Ta se týká výhradně stadionu např.: splnění kritérií pro udělení licence na stadion, ale i tréninkových možností atd. Takže je toho hodně.

6. 1.SC Znojmo je dnes na 2.místě tabulky 2.ligy, kdyby toto umístění bylo na konci sezóny, mohlo by Znojmo postoupit do Gambrinus ligy, co tedy naopak musí mít zajištěný prvoligový klub, aby mu uznali licenci?

Postoupit by mohlo - pokud by splnilo všechny podmínky svazu. U nás je to jednoznačně věc rekonstrukce stadionu.

Obecně jsou známy mimo jiné podmínky, které v tuto chvíli nesplňujeme:

a) umělé osvětlení

b) vyhřívaný trávník

c) rekonstrukce zbylých tribun a osazení sedačkami.

No a pak jsou tam další jako turnikety a asi by se muselo zlepšit i zázemí v tribuně třeba pro hosty možná rozhodčí.

7. Jaký je finanční rozpočet klubu 1.SC Znojmo FK?

Ani to nejde říct tak jednoduše, protože některé kluby třeba platí pronájem stadionu a další platby, které my nemusíme mimo provozních nákladů. Ale i tady nám výrazně pomáhá město Znojmo. Tady platí stejně tak pro fotbal jako třeba pro hokej. Bez této finanční pomoci města, by tady nebyl ani fotbal ani hokej. Ale provoz celého klubu včetně mládeže je cca.11-12 mil.

8. Mohl bys říct nějakou pestrou historku za svého působení v 1.SC Znojmo FK?

Ty, co bys chtěl slyšet, tak ty nemůžu říct a ostatní nejsou tak veselé. Ale když nebudeme jmenovat :-D (oni se stejně poznají) na jednu si pamatuji doteď.

Jednomu hráči Michal Sobota po tréninku nebo zápase, teď už nevím řekl, že na něj v hospodě bude čekat manažer a že tam má jít. Tak on šel, ale Michal mu neřekl, kdo to bude. No a protože to onen hráč sám nevěděl a ani se nezeptal, tak vešel dovnitř a odhadoval , kdo by to mohl být. No a tam seděl Pavel Lukeš /pozn.provozovatel Fotbal baru/, kterého ještě v té době neznal, v kožené bundě a tak se mu asi zdálo, že to je ta osoba. Tak mu hned vrazil ruku, potřásl si s ním, představil se a započal přestupové jednání. Všichni se pak samozřejmě váleli smíchy. Tenhle dotyčný byl vůbec vděčným objektem hráčů. V autobuse sedával vpředu a tak po jednom ze zápasu, kde podal asi životní výkon, mu dobráci spoluhráči volali na mobil (samozřejmě z druhého konce autobusu) zda by mohl pro nějaké noviny zhodnotit zápas a co by řekl na svůj výkon. Asi ti musí být jasný, jak to v autobuse vypadalo. Výbornej byl samozřejmě i Milan Pacanda. Ten většinou chodil na trénink na hřiště mezi posledními, ale 100% první byl ze hřiště po něm. Občas se tak přišlo ke dveřím zamknuté kabiny, kde stál Milan již nahý, věci na hromádce a čekal na otevření. Někteří ještě neměli sundané kopačky, ale Milan už mazal parkem ze hřiště. Své si s ním užili i trenéři. Rozcvičku míval dřív na starosti někdy Libor Palička (as.trenéra). Přišel na hřiště a říká klukům, tak se tady rozhýbejte se , protáhněte se, vyklusejte. Ale to už měl Milan postavených 5 balónů a trefoval břevna. Takže Libor změnil pokyn na všichni kromě Milana, kterého se to netýká:-D

9.Hrál si někdy fotbal? Pokud ano, představíš nám svoji fotbalovou historii?

To bude rychlý. Fotbal jsem nikdy nehrál mimo fotbálku za barákem nebo za školu:-D Ne nadarmo mi pořád předhazují hokej. Na řeči typu : „vem si na tu střelbu hokejku" už nereaguji. Oni to tak nemyslí :-D

10. Co Ti udělalo největší radost v historii klubu 1.SC Znojmo FK?

Jednoznačně dvě věci: postup do 2.ligy a 4.250 lidí na fotbale se Spartou Praha, to jsou věci na které se zapomenout nedá. Ten zápas se Spartou jsem viděl obrazně řečeno 100x. Jasně, že ne kvůli výsledku :-D, ale kvůli těm lidem. A z momentu, když dal Pepa Hnaníček gól mě pořád mrazí.

11.Co znamená, že klub 1.SC Znojmo má teď oficiálně název 1.SC Znojmo FK dle info na webu?

To byla právě kdysi zásadní podmínka udělení licence. Změna s 1.SC Znojmo s.r.o má akciovou společnost. No a protože jsme museli být pod novým názvem i zapsáni na obchodním soudu a jen změnu na 1.SC Znojmo a.s. by nám soud neuznal, snažili jsme se p. doktorem Elšíkem (právní kancelář v Olomouci, která nám transformaci připravila právně) vymyslet název, který by se zas tak nelišil od stávajícího, ale který by prošel u soudu až jsme vymysleli a zaregistrovali tento. Takže naprosto oficiálně je to 1.SC Znojmo Fotbalový klub a.s.

12.Mohl bys vysvětlit neznalému čtenáři jaké kompetence (náplň) má kromě tebe jako technického manažera například Michal Sobota jako sportovní manažer? A o čem naopak rozhoduje prezident klubu Ota Kouhoutek?

Michal toho má tolik, že nevím jak bych to měl vypisovat tedy stručně: má především na starosti všechny věci, které se týkají mužstva – kádru, vybavení, ale všichni vědí, že je asistent trenér, trenér přípravky, má na starosti dopravu tj.objednávky autobusů, stará se o penzion na ČAFCE, ale i administrativu. No a protože se mu to zdálo málo :-D přibral si i hospodu společně s manželkou. V našem klubu to je tak, že se nedá říct, ty máš na starosti to a ty tohle. Prostě každý dělá všechno tak, aby klub fungoval.:-D

No a Ota rozhoduje o všem :-D. Jako majitel má samozřejmě hlavní slovo, on ve finále rozhodne, že to bude tak nebo jinak. :-D Bylo by asi divné, kdyby to bylo nějak jinak.

13. Jak jste přišli na trenéra Kalvodu, který v tuto chvíli prokazuje velké kvality, protože tým pod jeho vedením zažívá prozatím největší úspěchy v klubu? Mohl bys nám říct něco více o tomto trenérovi ze zákulisí?

Tohle byla naprosto záležitost Oty. Samozřejmě se s námi bavil o kandidátech (ve finále byli 3) ale vybral sám. Musím říct, že měl mimořádně šťastnou ruku. O trenérovi Vám nic neřeknu, protože to nejde (stejně není co :-D). Za první by si to přečetli hráči a za druhé by se Leoš se mnou nebavil :-D a za to mi to nestojí. Takže tady nic nebude. Snad jen to, že je to skvělý trenér i člověk. Myslím, že jsme si sedli nejen my dva, ale i všichni ostatní v klubu. A myslím, že Leoš určitě nelituje, že do Znojma přišel. Dovede být velmi přísný, ale na druhou stranu se i s hráči dokáže bavit velmi družně.

15. Znázorňuje něco barva modrá a bílá ve znaku klubu nebo je to čistě "náhodná" záležitost a vychází to nějak z historie?

To upřímně řečeno nevím. Zas tak dlouho u SC nejsem. To musíš jít za jinými pamětníky.

16.Chystáte nějaké novinky?

Pořád se snažíme něco v rámci možností vymyslet. Já třeba doufám, že fanoušci ocení, že se nám podařilo přivést hráče jako je Marek Heinz. Už v minulosti tady byli skvělý hráči, ale oni se jimi stali až v dalších mužstvech. Ale Marek je jednoznačně největší „hvězda“, která sem přišla a které už má něco za s sebou. Věříme, že se bude dařit nejen jemu, ale hlavně celému týmu a že to třeba zase přivede lidi na stadion a že budou chodit na Marka tak, jako třeba dřív chodili na Paciho.

17. Na začátku sezóny byl cíl klubu a dle slov trenéra Kalvody nejlepší umístění v historii klubu a padlo jasné číslo do 10.místa. Je toto stále cíl klubu nebo po fantastických odehraných 16. kolech se tento cíl změní?

Upřímně kdybychom teď řekli, že máme stejný cílů tj,. být do 10 místa byli bychom za hlupáky. Teď říkáme naprosto jasně: „chceme 2.ligu nově teď Fotbalovou národní ligu vyhrát“ Já osobně věřím, že ji vyhrajeme. Cítím, že to chtějí dokázat hlavně hráči. Ale když budeme po boji druzí nebo třetí, tak brečet nebudeme. Hlavně chceme těm hlavním kandidátům notně znepříjemnit postupovou matematiku. A navíc, když budeme na postupových pozicích my, tak………… člověk nikdy neví.

18. Neuvažujete do budoucna o dresech s jmenovkami hráčů?

Myslím, že ne. Každý manažer ti řekne, že jméno je sice hezké, ale to na dresu nepřinese do rozpočtu ani korunu. Není moc míst na drese, které se dají obchodně využít a tak si nikdo tento prostor ještě nezmenší. Každý rozumný fanoušek to musí pochopit. Nejsme v Anglii, kde rozpočet z 85% tvoří příjem ze vstupného, permanentek nebo prodeje dresů a suvenýrů. U nás je tato položka 10-15%.

19. Problém s návštěvou diváků je u řady klubů. Máš vysledováno jak si v poměru s ostatními kluby v 2.lize vedeme?

Myslím, že budeme někde v polovině. Oficiální statistiky ve 2.lize nejsou. Ale paradoxně největší návštěvu jsme měli kdysi v MSFL (když přišel Milan Pacanda) a nejmenší máme teď když v podstatě vedeme 2.ligu :-D

20. Některé kluby jako Jevišovice či Tasovice mají i ženský fotbalový tým. Proč není ve Znojmě také ženský fotbalový tým, když je Znojmo tak veliké?

Asi se do toho chlapům nechce. Nic proti holkám nemám, pokud je to baví, ale podle mě fotbal není sport pro holky. Teda myslím na trávníku. Pokopaný nohy plný modřin není to, na co by se někdo chtěl koukat, ne? Je plno krásných sportů, kde je naopak krása na holky koukat. Ale je to jen můj názor, nikomu ho nenutím.

21. Jaký je Tvůj cíl, sen či plán ve své funkci?

Já si ve Znojmě svoje sny plním. Jedním byl postup – splněno. Nevím jestli sen, ale opravdu jsem chtěl vidět Milana Pacandu (ke kterému mám asi trochu jiný vztah, než ostatní) v našem dresu – splněno, jen škoda, že mu to nevydrželo déle. Chtěl jsem aspoň jednou oznámit ve Znojmě na fotbale –„Je vyprodáno“ to se ještě nepodařilo, ale návštěva na Spartu se tomu blížila, historický rekord byl překonán. Další mé přání bylo, aby se podařilo dohodnout hostování Marka Heinze – splněno. Určitě jsem někdy chtěl vidět někoho z našich kluků v lize a nyní tam může být Ondra Sukup a Momo Avdič. Hele nejdůležitější je aby byla pohoda a dobrá nálada na stadionu, v kabině a aby to ve Znojmě fungovalo dál. Ve Znojmě to jinak nemůže fungovat. Kvůli tomu tady hráči jsou a chodí sem. Ale stejně tak jako hráči chtějí do 1.ligy tak i já bych se tam chtěl jednou podívat . A klidně ve Znojmě.:-D. Ale jediné opravdu důležité je, aby byli všichni zdraví. To si opravdu přeji, jak pro moji rodinu, tak pro všechny kolem. Všechno ostatní je pomíjivé.

Děkuji za velmi otevřený rozhovor

Rozhovor vedl fanoušek 1.SC Znojmo FK as. Robert Knebl

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies