FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Po středečním jednání se zástupci FAČR blíže Gambrinus lize

Po středečním jednání se zástupci FAČR blíže Gambrinus lize Z n o j m o - Ve středu se ve Znojmě konala důležitá schůzka vedení znojemského klubu, starosty města Znojma Vlastimila Gabrhela a hejtmana JmK Michala Haška se zástupci FAČR v čele s Miroslavem Peltou. Z jednání můžeme pro 1. SC vyvozovat pozitivní dojmy. Klub má velikou podporu města i Jihomoravského kraje, což Miroslav Pelta kvitoval. „Odjíždím s velkým optimismem. Vidím tady eminentní zájem města i Jihomoravského kraje udělat vše, aby Znojmo hrálo Gambrinus ligu."

 
 
 

Hejtman JmK JUDr. Michal Hašek - Já jsem na dnešek (středu) odpoledne pozval šéfa českého fotbalu pana Peltu sem do Znojma. Myslím, že důvod je zřejmý. Scházíme se tady v prostorách stadiónu. Jde nám o to, aby se nejvyšší fotbalová soutěž dostala také do Znojma a jsme proto připraveni udělat jako zástupci města, regionu a klubu naprosté maximum. Koordinovat naše kroky. Jednali jsme se zástupci FAČR o tom, co je, nebo není možné. Jaké požadavky je třeba naplnit tady v těchto záležitostech a myslím si, že máme v uvozovkách rozdány domácí úkoly. Proběhlo už jednání na znojemské radnici pod vedením pana starosty. Je jasné, že tady musí dojít k dohodě mezi soukromým a veřejným sektorem. Takže klub bude na této věci plně spolupracovat s městem Znojmem jako vlastníkem areálu znojemského stadionu, dále s Jihomoravským krajem, který je připraven samozřejmě maximálně podpořit Znojmo v této věci, a to nejenom morálně, ale také finančně.

Budeme se také obracet na celostátní instituce shodou okolností jako poslanec za město Znojmo v celostátním parlamentu. Příští týden společně s panem starostou zahájíme jednání také s ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy, s ministerstvem financí. Prostě o všech možnostech, které bychom mohli využít společně s kolegou Skopalem a dalšími zákonodárci k otázce financování úprav zdejšího stadionu. Samozřejmě budeme čekat na oficiální vydefinování podmínek ze strany FAČR tak, aby bylo možné jednat o postupu směrem k Znojmu.

Naším cílem samozřejmě logicky je to, aby v co nejkratší době, tam kde je limitována zákonnými předpisy ČR a nutností provést výběrová řízení, všechna řízení, která souvisí tady s těmi úpravami, tak aby se fotbal hrál na upraveném stadionu ve Znojmě. Já proto jako hejtman udělám maximum, pan starosta Gabrhel proto udělá také maximum ze strany města. O klubu už ani nemluvím, protože to co děláme, neděláme pro sebe, ale především pro vás pro fanoušky fotbalu, vůbec pro sport. Jsme přesvědčeni, že je dobře, aby na Jižní Moravě tímhle tím způsobem byl fotbal podpořen a já mohu ještě jednou deklarovat za Jihomoravský kraj, že proto uděláme, co bude možné. Včetně finanční podpory z rozpočtu Jihomoravského kraje.

Je to pro nás jednoznačně výzva. Máme zájem, aby se ve Znojmě hrála nejvyšší soutěž. Pokusíme se zapojit vícezdrojové financování. Nepřežil bych jako hejtman, kdyby se hrálo na území jiného kraje.

První zápas v barvách Znojma nebude paradoxně tady na hřišti, ale bude na ligovém shromáždění. A za Znojmo budou v jednom dresu kopat Hašek a Gabrhel.

Předseda FAČR Miroslav Pelta - Přestože máme v pátek klíčové utkání o postup na MS s Itálií a v sobotu valnou hromadu, tak jsem si udělal čas, protože jsem chtěl, abych osobně viděl zázemí znojemského klubu. Samozřejmě s kolegou s hejtmanem panem Haškem chceme udělat všechno proto i ze strany FAČR. Nepřijeli jsme sem něco slibovat a říkat, že uděláme nějaké výjimky. Doteď jsme za dvacet let Gambrinus ligy výjimku nikomu neudělali. Ale chceme samozřejmě preferovat, a to je ve fotbale zásadní, sportovní hledisko a Znojmo si po sportovní stránce postup vybojovalo. Teď je potřeba hledat v co nejkratší možné lhůtě ty podstatné věci, které jsou nezbytné proto, aby Znojmo mohlo v lize působit. Já odjíždím s velkým optimismem. Nemůžeme dnes nic slíbit, že to tak bude, ale já bude nyní pracovat v prostředí klubů první, druhé ligy, protože musím seznámit s tímto záměrem ligové shromáždění. Když vidím, že je to takhle silná podpora ze strany hejtmana Jihomoravského kraje, starosty města, zástupců klubů. Není to taková podpora jen na oko, ale cítím tu opravdovou.

Doba je dnes tvrdá, máme problémy, abychom udrželi profesionální kluby na úrovní první ligy, natož ligy druhé. Myslím, že když je zde vůle a ochota financování infrastruktury. Klubu, který je schopný udělat rozpočet v desítkách miliónů, tak je potřeba, abychom se pokusili udělat vše proto, abychom našli řešení, jak pro Znojmu ligu získat nejen po sportovní stránce, ale i po té licenční stránce. Uděláme vše proto, abychom našli řešení, které bude jak pro FAČR, tak i pro město, kraj a klub akceptovatelné. Abychom mohli v příští sezóně říct, že jsem proto udělali vše a Znojmo se stane právoplatným účastníkem naší Gambrinus ligy. Klubům první a druhé ligy doporučím, aby pro Znojmo hlasovaly.

Starosta města Znojma Ing. Vlastimil Gabrhel - Jako zástupce města říkám, přistupujeme k tomu čelem. Myslím si, že je to historická možnost ve Znojmě mít nejvyšší fotbalovou ligu. Je to i rozvoj sportu a rozvoj fotbalu v rámci kraje. Jsem velice rád, že je tady pan hejtman, a že pan předseda si našel také čas a měli jsme se možnost vzájemně ujistit, že chceme postupovat jednotně, společně a udělat něco pro sport a zároveň historickou možnost v městě Znojmě. My za město budeme dělat maximum proto, abychom získali v krátké době dokumentaci, podle které by se rekonstruovalo a zároveň samozřejmě zajistili všechny procesní kroky, které jsou potřeba, aby tento stánek měl ty kvóty, které splňují kritéria pro nejvyšší fotbalovou ligu.

Za město jsme řekli, že je důležité, aby se zápasy hrály tady, aby byl fotbal pro fanoušky ze Znojma. Mám zato, že i když by vznikla určitá úlitba třeba v rámci nějakého času, tak to určitě budeme zvažovat. Není to zcela striktní, všechno má nějaké své vlastní mantinely. Důležité je, že fotbal ve Znojmě bude, i kdyby se třeba měl hrát od půlky sezóny.


Zleva prezident klubu 1. SC Znojmo Ota Kohoutek, předseda FAČR Miroslav Pelta, hejtman JmK JUDr. Michal Hašek a starosta města Znojma Ing. Vlastimil Gabrhel.

Prezident 1. SC Znojmo Ota Kohoutek - Za klub mohu konstatovat, že je mi velkým potěšením, že cítím takovou podporu ze strany města a ze strany Jihomoravského kraje. Jsem velmi rád, že i předseda FAČR klade důraz nato, že jsme si ligu po sportovní stránce zasloužili. Dnes to vidím zase hodně blízko, že se první liga ve Znojmě dokáže realizovat. Mnohokrát děkuji.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies