FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Znojmo čeká ofenzivní uragán z Plzně

Znojmo čeká ofenzivní uragán z Plzně Z n o j m o - Zřejmě nejtěžší soupeř čeká v letošní Gambrinus lize v neděli na znojemské fotbalisty. Jihomoravané se totiž střetnou v Brně na Srbské s mistrovskou Plzní. Ta nahání strach sama o sobě, na začátku sezóny má navíc fantastickou formu a po třech ligových kolech skóre 13:2! Podaří se nám favorita překvapit? Zápas začíná v neděli od 19:00 a přenášet jej bude TV FANDA.

 
 
 

NEJLEPŠÍ V REPUBLICE? - FC VIKTORIA PLZEŇ

Klub byl založen už v roce 1911, na své největší úspěchy však musel čekat skoro sto let. Ale pěkně od začátku. Za První republiky se Plzeň dočkala v československé lize nejlepšího umístění v sezóně 1932/1933, kdy obsadila třetí místo. Viktorka se v těchto letech pohybovala v popředí tabulky a díky tomu si zahrála i Středoevropský pohár, kde narazila na věhlasný Juventus Turín. Výkony však postupem času začaly uvadat a Plzeň v roce 1938 poprvé sestoupila do druhé ligy, ale dokázala se vrátit zpět.

1.SC Znojmo FK - FC Viktoria Plzeň
Neděle 11.8.2013 (19:00 hod./TV FANDA - Brno, Srbská)

V poválečném období se Viktoria držela dlouho mezi elitou, ale v roce 1952 se nevyhnula sestupu a návrat do první ligy trval dlouhých devět let. Návrat mezi československou smetánku Plzni dlouho nevydržel a v dalších letech se klub pohyboval mezi první a druhou ligou. Až v roce 1972 se Plzeň usadila na delší dobu v nejvyšší soutěži. O rok předtím pak dokázala Viktorka ovládnout Český pohár, ve finále toho Československého poté podlehla v té době dominantní Trnavě.

CESTA VZHŮRU

Stabilní období trvalo osm let a pak se vždy střídaly postupy a sestupy, a to i v samostatné české fotbalové lize, kde se z počátku držela Plzeň v průměru, poté však přišly pády do druhé ligy a opětovné návraty. Od roku 2005 je ovšem Viktoria stabilním členem Gambrinus ligy. V roce 2008 pak přichází trenér Pavel Vrba a později klub přebírá nový vlastník Tomáš Paclík. Následuje postupná cesta na vrchol. Vrba staví kostru kádru na nepotřebných hráčích Sparty a vytváří jeden z nejsilnějších týmů v lize.


Pavel Horváth má i v osmatřiceti letech stále co nabídnout. Že stále stačí na vrcholový fotbal ukázal plzeňský kapitán například ve středečním zápasu předkola Ligy mistrů proti Kalju, kde se prezentoval hattrickem. Foto je však z utkání s Baníkem Ostrava. (Foto: Martin Horák/fcviktoria.cz)

Viktoria navíc pracuje velmi koncepčně a dokáže udržet klíčové hráče, aniž by je prodala do zahraničí. Úspěchy na sebe nenechávají dlouho čekat. b>V sezóně 2009/10 vítězství v domácím poháru. O rok později pak první mistrovský titul a v následující sezóně tažení Evropou až do Ligy mistrů. V lize sice skončila až třetí, ovšem v dalším ročníku z toho byl opět titul a další tažení evropskými poháry, tentokrát až do osmifinále Evropské ligy. Není divu, že plzeňští hráči se začali objevovat v národním týmu - Pilař, Darida, Petržela, Kolář, Rezek, Limberský, Rajtoral.

FAMÓZNÍ VSTUP DO NOVÉ SEZÓNY

Jak už bylo zmíněno, minulá sezóna byla pro Plzeň opět úspěšná. Viktoria dokázala vyhrát ligu a i v evropských pohárech se jí dařilo výtečně. Cíle pro nastávající soutěžní rok tak byly jasné. Pokusit se zopakovat cestu do Ligy mistrů ze sezóny 2011/12 a samozřejmě obhájit ligový titul. A Plzeň k tomu má zatím největší předpoklady. Do sezóny totiž vlétla jako uragán. Za zmínku stojí především ofenziva. Plzeň vyjma odvety v Sarajevu každému soupeři nasázela minimálně čtyři góly. Karty tak mají Západočeši rozdané velmi dobře. Čeká je čtvrté předkolo Ligy mistrů proti Mariboru a b>v lize zatím jasně vládnou se strachem nahánějícím skóre 13:2 - (Bohemians 5:0, Příbram 4:2, Baník Ostrava - 4:0).

Plzeňský kádr před touto sezónou prakticky neoslabil. Kolem Václava Daridy sice kroužily bundesligové týmy, Plzeň však svůj klenot neprodala. Zůstaly i další opory Čišovský, Kozáčík, Bakoš, Rajtoral atd. Z Augsburgu se navíc vrátil Milan Petržela a z Olomouce byl zakoupen Tomáš Hořava, síla Plzně tak ještě vzrostla. Skvělou střeleckou formu navíc chytil hrotový útočník Tomáš Wágner. Trenér Vrba se navíc může spolehnout na české poměry nevídaně kvalitní široký kádr. Může si tak dovolit točit sestavu a nechat tak vydechnout mozek a srdce týmu Pavla Horvátha.

Delegace rozhodčích
J. Jech - O. Pelikán, R. Hájek - J. Kalenda

v utkání proti Znojmu je Plzeň jednoznačným a obrovským favoritem. Trenér Pavel Vrba ale rozhodně nic nepodcení. „Budeme vycházet hlavně z těch prvních dvou utkání, protože zápas v Jihlavě nedopadl úplně podle jejich představ. Dukla i Teplice jsou mužstva, která v lize ukázala svojí kvalitu. Znojmo s nimi dokázalo remizovat a tím naznačuje, že to nebude jednoduchý soupeř,“ ale zároveň rezolutně pro oficiální stránky klubu fcviktoria.cz dodává „Jedeme do Brna s cílem vyhrát a udržet si neporazitelnost. Na druhou stranu respektujeme soupeře, protože Znojmo vstoupilo do soutěže hlavně v těch prvních dvou zápasech velice dobře.“

On-line textový přenos
1.SC Znojmo SK - FC Viktoria Plzeň neděle 19:00

DVACET LET STARÉ VZPOMÍNKY

Oba týmy se naposled setkaly v sezóně 1992/93, kdy společně hrály I.ČMFL (tehdejší druhá liga). Dva vzájemné zápasy skončily vždy remízou, ve Znojmě 0:0 a v Plzni pak 2:2. Jen připomeneme, že Viktoria v tomto ročníku postoupila do premiérového ročníku Gambrinus ligy.

 
 
 
 
Zápasový servis
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies