FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Přinese souboj s trápící se Slavií první výhru?

Přinese souboj s trápící se Slavií první výhru? Z n o j m o - Hodně očí bude v sobotu upřeno na duel Znojma se Slavií. Jihomoravané remizovali v minulém kole 5:5 v Jablonci, zatímco Pražané utrpěli debakl doma s Teplicemi. Nadcházející utkání tak nabídne hodně otazníků. Dokáže se Slavia otřepat, získá Znojmo první výhru v Gambrinus lize? Utkání začíná v sobotu od 16:00.

 
 
 

Nejstarší u nás - SK Slavia Praha

Slavia Praha je nejstarším fotbalovým klubem v ČR. Založena byla už v roce 1892 a patří k jedněm z nejslavnějších. Za svou historii vybojovala sedmnáct ligových titulů a musela projít několika složitými obdobími, která však vždy dokázala zvládnout a přestát.

Nejslavnější období zažívala Slavia za První republiky, kdy získala čtrnáct mistrovských titulů a v jejím dresu nastupovali brankář František Plánička, Antonín Puč a později také legendární kanonýr Josef Bican. V tomto období také dokázala třikrát ovládnout Středoevropský pohár. Jen 2. světová válka připravila Bicana i celou Slavii a větší mezinárodní věhlas. Poválečně období znamenalo pro pražský klub ústup ze slávy, po únorovém převratu a transformaci českého fotbalu to byly pro Slavii a krušné časy a ocitla se na druhé koleji. Následovaly dokonce i sestupy do druhé ligy.

1.SC Znojmo FK - SK Slavia Praha
Sobota 24.8.2013 (16:00 hod. - Brno, Srbská)

Zpátky do popředí se začíná Slavia dostávat až v 70. letech, kdy v jejím dresu zářili Františkové Cipro a Veselý. Na úplně ty nejlepší to však stále nestačilo. Mezi absolutní špičku se vyhoupl klub až v 90. letech, kdy klub financoval ambiciózní Boris Korbel a přivedl do klubu například b>Patrika Bergra, v tu dobu působil i Pavel Kuka. Tento plán však netrval dlouho, přesto se Slavia vytouženého titulu dočkala. Sezóna 1995/96 byla takřka životní. Nejenže slavisté ovládli ligu, navíc předvedli impozantní tažení pohárem UEFA, které se zastavilo až v semifinále na Girondins Bordeaux. V kádru v tu dobu byli reprezentanti Jan Suchopárek, Radek Bejbl, Karel Poborský a Vladimír Šmicer.

Delegace rozhodčích
Z. Proske - O. Pelikán, R. Kotík - R. Příhoda

Mistrovský titul z roku 1996 však neznamenal další úspěchy, kádr byl rozprodán a Slavia skončila několikrát druhá za hlavním rivalem Spartou. Navíc nejen klub i fanoušci čekali na nový stadión, jehož výstavba byla několikrát avizována, avšak zůstalo jen u plánu.

Promarněná šance a ústup ze slávy

Stadiónu i dominance v české lize se však slavisté dočkali, alespoň na krátko. Pod vedením trenéra Karla Jarolíma, zažívali velmi úspěšné období. Dvakrát za sebou získali mistrovský titul (2007/08, 2008/09) a po několika pokusech se kvalifikovali i do hlavní fáze Ligy mistrů. Navíc se Slavia dočkala i nového útočiště - postaven byl krásný moderní stadión. V tu chvíli měla nakročeno k úspěšné éře, která však velmi rychle skončila. Několik nepovedených nákupů a také vypadnutí v předkolu Ligy mistrů spojené s ekonomickými problémy znamenaly velký výkonnostní pokles.


Karol Kisel je srdcem a kapitánem fotbalové Slavie. V letošní sezóně je také jejím nejlepším střelcem. Svému týmu bude ale v sobotu chybět, protože v zápase s Teplicemi byl vyloučen. (Foto: Martin Malý/slavia.cz)

Život není pohádka a tak ani v současnosti nemůže Slavia říct, že zažívá snové období. S novým majitelem se částečně stabilizovala ekonomická situace klubu, ovšem pohled na výsledky je pro slavistického fanouška velmi smutný. Po dvanáctém místě ze sezóny 2011/12 přišlo v té další sice sedmé místo, ale stále to bylo vzdálené úspěchům z minulých let.

Přijde návrat na výsluní?

Do letošního ročníku Gambrinus ligy vstupovala Slavia pod vedením trenéra Petrouše s pohárovými ambicemi, ovšem hned první kola ukázala, že tento cíl je zatím na hony vzdálen realitě. Vše vyvrcholilo v minulém kole ostudným debaklem na domácím půdě s Teplicemi, po této prohře přišel logicky hněv fanoušků i sankce a pokuty od vedení klubu. Slavia tak čelí stejně jako v minulosti dalšímu krizovému období.

Hráči jsou nyní pod velkým tlakem, v příštích třech zápasech - Znojmo, Chomutov, Jihlava musí zvítězit jinak jim hrozí další pokuta. Další selhání si tak nemohou dovolit už také kvůli fanouškům. Se Znojmem to tak bude pro Slavii v mnoha ohledech klíčový duel a možná i utkání podzimu. „Utkání s Teplicemi byla ostuda, postavili jsme se k tomu čelem. Jiná možnost není. Teď bude záležet jen na nás, jak rychle se z toho dostaneme. Věřím, že hned v sobotu ukážeme fanouškům, že to byl ojedinělý a na dlouhou dobu i poslední takový propadák. Doufám, že se hráči na hřišti semknou a podají zodpovědný a hlavně bojovný výkon,“ sdělil pro oficiální stránku klubu trenér Michal Petrouš.

On-line textový přenos
1.SC Znojmo SK - SK Slavia Praha sobota 16:00

Slavistický trenér ovšem bude postrádat hlavní postavu a kapitána týmu Karola Kisela, jenž byl proti Teplicím vyloučen. Navíc bude postrádat zraněné Kamila Čontofalského a Tomáše Mičolu. Radost mu naopak udělal Martin Dobrotka, který již bude po zranění připraven k mistrovskému utkání.

 
 
 
 
Zápasový servis
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies