FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Trenér U12 Kotlán: S kvalitními soupeři se hráč srovnává a zlepšuje se

Trenér U12 Kotlán: S kvalitními soupeři se hráč srovnává a zlepšuje se Z n o j m o - Dalším trenérem, který nám poskytl rozhovor v hodnocení podzimu mládežnických kategorií je trenér U12 (ročník 2002), Jiří Kotlán. Jeho tým se pohybuje aktuálně na 12. místě tabulky a dle slov trenéra to hodlá v jarní části sezóny zlepšit. Trenér Kotlán pracuje v klubu již několikátým rokem. Začínal u dorostu a nyní pracuje u žákovské kategorie.

 
 
 

Pracujete s nejmladším žákovským ročníkem hrající SpSM soutěž ve Znojmě, jaká je tato práce s nejmenšími?
Ve své trenérské kariéře jsem trénoval všechny věkové kategorie. Od přípravek, přes žáky, dorostence až po muže. Dokážu tedy porovnat práci ve všech kategoriích. V této věkové kategorii by měli být kluci ještě nezkažení a mělo by je to bavit. Musí však k tomuto být vedeni již od přípravek. Tým, který jsme na podzim převzali, byl bez sebevědomí, bez chuti hrát a všeobecně nepřipraven na soutěž SpSM.

Do soutěže jste vstoupili celkem dobře, ze tří utkání jste vytěžily šest bodů, poté za zbytek podzimu pouhé tři, kde je příčina těchto ztrát?
Neřekl bych, že by došlo k nějakým ztrátám. Na začátku soutěže jsme změřili síly s týmy, s kterými se můžeme měřit. Ostatní týmy nám zatím utíkají o parník, někdy bohužel i o parníky.

Je dle Vás přechod z přípravky do mladších žáků pro hráče jednou z příčin, že se výsledkově tak nedařilo?
Všechny týmy přecházely z jedné kategorie do druhé, v tom bych příčinu neviděl. K domácím hráčům jsme doplnili více jak polovinu hráčů z okolí a tento tým nebyl absolutně sehraný. Určitě jsou zde individuality, ale proti silným týmům se těžko prosazovaly.

I když se v žákovské kategorii nehledí až tak moc na výsledky, byl jste alespoň s hrou v utkáních spokojen?
S hrou jsme nebyli absolutně spokojení. Většina hráčů byla z předchozího působení zvyklá jen odkopávat míče před sebe a v tom i pokračovala. Samozřejmě se již na tomto pracovalo a v dále v tom pokračujeme. Jsme spokojeni s výkony brankařů. V týmu máme 4 a ve většině utkáních nás i přes prohry podrželi.

Máte druhou nejhorší obranu v soutěži a zároveň druhý nejhorší útok v soutěži, budete právě na těchto aspektech v zimní přestávce chtít zapracovat?
Prioritou bude stabilizovat tým na 20 hráčů z 25. V přechodném zimním období se na obě jmenované činnosti zaměříme a chceme se více zaměřit na individuální herní činnosti jednotlivců směrem do útoku. Když dostaneme 10 branek, tak abychom dokázali aspoň 5 branek dát.

Trénujete výběry OFS Znojmo, takže o hráčích věkové kategorie U12 máte přehled, prohání se někde po okolí hráč, kterého byste chtěl přivést do svého týmu?
Z výběru bychom kvalitní hráče určitě našli, ale stále narážíme na stejný problém nevoli mateřských týmů. Individualitám bychom měli pomáhat v jejich růstu. Proč by klučina, který má fotbal daný od pánaboha měl hrát např, regionální divizi, když by třeba mohl hrát v Liverpoolu, Bayernu Mnichov nebo AC Milán. Samozřejmě budeme rádi, když to nějaký hráč dotáhne do A týmu 1. SC Znojmo, FC Zbrojovky Brno nebo Viktorie Plzeň. Samozřejmě cesta je vždy dlouhá a nelehká, ale když se hraje proti kvalitním soupeřům, je hráč schopen se srovnávat a zlepšovat. Na tréninku si může pilovat techniku a udržovat kondici.

Kolikrát týdně budete v zimní přípravě trénovat?
Trénujeme 3x týdně. V pondělí chodíme na umělku na hlavní stadion, ve čtvrtek máme tělocvičnu na ZŠ Mládeže a v pátek jsme opět na umělce na hlavním stadionu. Někteří hráči, kteří navštěvují sportovní třídy při ZŠ Mládeže, ještě chodí v úterý na ranní tréninky. O víkendech hrajeme turnaje a přípravná utkání.

S jakým cílem budete vstupovat do jarní části soutěže?
Do jarních soutěží půjdeme s odhodláním umístit se do 10. místa.

V čem vidíte hlavní nedostatky mládežnického fotbalu u nás, oproti velkým velmocím fotbalu?
Hlavní nedostatek vidím ve slabé propagaci mládeže, nízké dotace pro mládežnický fotbal, sportoviště.

Na začátku zimní přípravy Vám k týmu přišel pomoci Oldřich Helebrant, jak funguje spolupráce s ním a co si od něj slibujete?
Olda má mnoho výhod: vyrůstal v 1. SC Znojmo a zná poměry, bydlí ve Znojmě, může předat klukům hodně osobních zkušeností, protože je pořád aktivní hráč. Domluvili jsme se, že jsme na jedné lodi a oba máme vůči týmu stejné povinnosti a kompetence. Zatím se dobře doplňujeme a Olda hned pochopil, co se od něj očekává.

Slovo na závěr

"Věřím týmu 1.SC Znojmo U12, v jeho zatím skryté schopnosti a ze všech negativ se dá vždy udělat pozitivum. To naše je, že tento tým se může už jen zlepšovat a to přísahám, že bude. Celému klubu 1.SC Znojmo přeji nejúspěšnější sezonu 2013/2014."

Nejlepší střelci mužstva: 13 – Štancl, 4 – Janík, Gold, Vašina, 3 – Tumurbaatar

Podzim U15 v číslech
Umístění Zápasy VýhryRemízyProhryBodySkóre
121430119 52:288

HODNOCENÍ PODZIMU S TRENÉRY MLÁDEŽE

Trenér U13 Miroslav Turek: Cílem je vychovat komplexní fotbalisty

Trenér U19 Bohumil Juřica: Bodově i herně to mělo být o mnoho lepší

Trenér U14 Libor Palička: Třetí místo po podzimu je velký úspěch

Trenér U15 Dvořák: Hráč se může zlepšit pouze kvalitním tréninkem

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies