FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Oldřich Machala: Věřím, že vše klapne a budeme hrát dobrý fotbal

Z n o j m o - Zabydlování, seznamování s kádrem, prostředím a městem. Takové budou nejbližší dny našeho nového trenéra Oldřicha Machaly. Při všem zařizování si našel chvíli i na první rozhovor pro náš oficiální web. V něm se rozebralo vše důležité, co by jistě zvědavého znojemského fanouška zajímalo.

 
 
 

Musel jste se dlouho rozhodovat o nabídce trénovat Znojmo?
Taková nabídka se těžko odmítá. Znojmo předvádělo v první lize velice dobrý fotbal a byl jsem hodně mile překvapený, jakým stylem se prezentovalo. Je hrozná škoda, že Znojmo spadlo, protože si myslím, že si to vůbec nesloužilo.

Byl jste v kontaktu s Leošem Kalvodou, dával vám nějaké rady?
S Leošem jsme nebyl v kontaktu. Přišlo to náhle a z nenadání. Znojmo si udělalo velice dobré jméno, takže nebylo absolutně o čem uvažovat.

Jaký jste si udělal obrázek o znojemském týmu při sledování jeho cesty v Gambrinus lize?
Leoše znám velice dobře. Překvapilo mě, jakým stylem Znojmo v první lize hrálo a vystupovalo. Do posledního kola hrálo o udržení. Od všech lidí to byla skvělá prezentace klubu. Říkal jsem si, že se Znojmo zachrání, viděl jsem ho hrát několikrát a patřilo k lepším týmům. Byly tam daleko horší mužstva.

Jste vyznavačem ofenzivního fotbalu, bude to platit i ve Znojmě?
Když jsem naposled trénoval HFK Olomouc ve druhé lize, skončili jsme třetí za Bohemkou a právě Znojmem. Snažili jsme se hrát ofenzivní fotbal. Takový ten olomoucký fotbal, který jsme hráli ještě za mě a ze Leoše pod Karlem Brücknerem. Takže tento způsob hry bych chtěl praktikovat nadále.

Řada lidí by mohla vidět jisté podobnosti s Leošem Kalvodou - Sigma Olomouc, stejná trenérská filozofie.
Pojítko tam je, ale každý jsme samozřejmě trochu jiný. Musím ale říct, že pan Brückner na hráče, kteří už jsou nyní trenéry, měl velký vliv - v taktice, způsobu fotbalu.

Berete třetí místo ve FNL s HFK Olomouc v sezóně 2012/13 jako doposud největší úspěch?
Myslím, že určitě. Měl jsem také těžkou pozici v tom, že jsem střídal na trenérské pozici Petra Uličného, který tam byl dva roky. Vyhráli jsme třetí ligu a postoupili, takže to beru jako velký úspěch. V nováčkovském ročníku druhé ligy jsme pak skončili třetí. Byla to obrovská škoda, protože myslím, že jsme měli na postup.

Vy jste byl nyní rok bez angažmá. Nestýskalo se vám po fotbalu?
Strašně. Už jsem jen čekal, co přijde. Když přišla nabídka ze Znojma, nedalo se odolat.

Nebojíte se toho, že jste vstoupil trochu do jámy lvové? Řada fanoušků vás bude porovnávat s trenérem Kalvodou.
Tak to ve fotbale bývá. Leoš zde udělal spoustu práce. Postoupil s týmem do Gambrinus ligy a i tam hrálo Znojmo dobrý fotbal. To srovnání se samozřejmě nabízí, ale to je život. Jsem možná trochu jiný než Leoš, klub má navíc nyní asi trochu jiné ambice. Mužstvo se bude nejspíše trochu měnit, musím také zareagovat na to, kteří hráči tu zůstanou a doplnit kádr. O to, to bude trochu složitější.

Seznamování s týmem asi proběhne až se začátkem přípravy?
Určitě, teď to budeme probírat s panem Kohoutkem. Ten první kontakt bude 23. června a pak zjistím co a jak, a kde by se mužstvo mohlo posílit.

Vy jste byl znám jako stoper velkou konstruktivností, budete něco podobného vyžadovat i po obráních ve Znojmě?
Záleží na typu hráčů. Těžko můžete nějaké hráče naučit, pokud není s míčem tolik konstruktivní, aby si vzal míč a vyvezl ho, aby více kombinoval. Je to o hráčích, samozřejmě se to může zlepšit, ovšem ta prvořadá věc je v hráčích. Pokud chcete hrát kombinační fotbal a nemáte na to hráče, je to složitější.

Kdybyste mohl uvést váš největší zážitek z hráčské kariéry, který by to byl? S Hansou Rostock jste například hrál pohárový zápas proti Barceloně.
To byl velký zážitek. V Barceloně jsme prohráli 0:3 a doma ji pak porazili 1:0. Barcelona měla skvělé mužstvo, ještě s Johanem Cruijffem na trenérské lavičce. Pak byla ještě v Olomouci řada pohárových zápasů, třeba s Olympique Marseille. Na to se vzpomíná hodně příjemně.

Když jste šel hrát do Německa, dalo se to nějak srovnat s tehdejšími fotbalovými podmínkami v Československu?
Nedá se to vůbec srovnávat. To byl jiný svět. Přišel jsem na první trénink a tam bylo šest tisíc fanoušků. V našich podmínkách nebylo myslitelné, aby na pouhý trénink přišlo tolik lidí. V Německu jsou bráni fotbalisté jako obrovské celebrity. Hráči tam mají neskutečný kredit.

Zmínil jste diváky. Jak už bylo zmíněno, ordinujete ofenzivní fotbal, na to fanoušci slyší a takový fotbal je baví.
Samozřejmě bych byl rád, kdybychom to hráli i ve Znojmě. Bude to chtít pochopitelně čas, aby si tým zvykl na můj styl. V HFK jsem takhle hráli a já věřím, že vše klapne a budeme hrát dobrý fotbal i tady.

Dostal jste už nějaký konkrétní cíl, umístění v tabulce?
Zatím to bylo takové první oťukávání, takže nic konkrétního. Až nyní přijde seznamování s kádrem, četl jsem v novinách i rozhovor s panem Kohoutkem.

Budete dojíždět, nebo budete bydlet přímo ve Znojmě?
Budu tady, Leoš zde taky bydlel. Takže si myslím, že budu bydlet tam, kde Leoš.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies