FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Trenér juniorky Tibor Duda hodnotí sezónu

Trenér juniorky Tibor Duda hodnotí sezónu Z n o j m o - Náš klub má za sebou premiérovou sezónu v Juniorské lize a rozhodně se netratil. Nakonec se Znojmo umístilo na šestnácté pozici z 21 týmů. V této soutěži se však sledují i jiné cíle, než jen umístění. O tom ostatně mluvil v rozhovoru i trenér juniorského týmu Tibor Duda. Ten si celkově účast jeho svěřenců v Juniorské lize pochvaloval.

 
 
 

Na úvod trochu osobní otázka, jak jste si celou sezónu užil? Čímž myslím i Gambrinus ligu, protože jste byl vedle trénování juniorky i asistentem trenéra u A-týmu.
Je pravda, že toho místy bylo hodně, ale počítal jsem s tím. Pro mě i pro všechny tady ve Znojmě to byla v Gambrinus lize obrovská zkušenost, i juniorka pro nás byla něco nového. Hodnotím to velice kladně.

Teď už pojďme k juniorce. Nebudu se ptát na umístění, protože to, zde nehrálo až tolik velkou roli. Jak byste sezónu zhodnotil?
Tady nešlo až tolik o umístění v tabulce, nikdo nesestupuje, takže z tohoto pohledu to bylo bez stresu. Cílem bylo jednoznačně vyzkoušet a vidět co nejvíce mladých hráčů, kteří by se byli schopni adaptovat na prvoligový fotbal. Vzhledem k tomu, kolik hráčů se vystřídalo během celé sezóny, tak si myslím, že jsme si udělali dobrý obrázek, kdo jak na tom je a kdo musí přidat. Z tohoto pohledu to účel splnilo.

Naváži na vaši odpověď. Myslíte, že byl v týmu někdo, kdo by se mohl v příští sezóně prosadit do prvního týmu?
Nechci jmenovitě konkretizovat, protože je to otázka každého jednotlivého hráče, jak na sobě bude pracovat. Jsou tam typy, které by mohly časem do prvního mužstva naskočit.

Jaké to je pro trenéra, když mu projde pod rukama tolik hráčů, to je asi hodně specifická práce?
Je to specifikum, to je jasné. Musel jsem počítat s tím, že sestava bude každý týden trochu jiná i vzhledem k potřebám prvního týmu. Na to se ale nelze vymlouvat, ani se nevymlouvám. Byla to práce s mladými lidmi a ta mě baví.

Kdyby jste mohl srovnat podzim a jaro, která část se vám jevila lépe?
Na podzim to bylo možná herně o něco lepší. Na jaře jsme zkoušeli daleko více hráčů a dostalo šanci daleko více mladších hráčů. V závěru jsme hráli s kluky z devatenáctky a i s některými hráči sedmnáctky.

Jak je hodnotíte?
Udělali jsme si obrázek. Myslím, že s některými hráči ve Znojmě z mladších kategorií se dá pracovat. Je to ale především na nich, jak si to srovnají v hlavě, protože tenhle věk je velice nebezpečný z hlediska fotbalu. Je to na nich, jestli se někdo z nich chce eventuálně živit profesionálním fotbalem, nebo jestli chtějí hrát fotbal pouze pro zábavu.

Řada hráčů si mohla říct, proč nehraji v juniorském týmu, vždy to bych zvládl. Pak ale přišla mnohdy realita. Myslíte, že to některým otevřelo oči?
Já jsem přesvědčený o tom, že jim to otevřelo oči. Je to rozdíl hrát dorostenecký fotbal a pak Juniorskou ligu. Je to o něčem jiném, je tam velká kvalita. Některé týmy, včetně nás, využívaly i hráčů z A-týmu. Baník, Olomouc, Sparta, Slavia - byla to pro naše hráče obrovská zkušenost.

Lukáš Hrazdílek (kapitán U19) mi v rozhovoru říkal, že mu hraní v juniorce pak hodně pomáhalo v devatenáctce. Takže i z tohoto pohledu byly těžké zápasy v lize plus.
Určitě. Čím těžší zápas a mladý hráč ho zvládne, tím roste sebevědomí. Je fakt, že kluci z devatenáctky, kteří nastupovali stabilně za juniorku třeba Pokorný, Hrazdílek, Kirschner, tak to pak bylo vidět v zápasech devatenáctky. Na jaře doma všechno vyhráli, bylo by špatné, kdyby u nich nebyl vidět posun.

Je něco, co vás v sezóně zklamalo?
Teď odhlédnu od Juniorské ligy. Jsem zklamaný ze sestupu, teď mluvím o Gambrinus lize. Každý, kdo v klubu pracuje, jsme do poslední chvíle věřili, že to po sportovní stránce zvládneme. Bohužel se to nepodařilo. Bylo tam více aspektů proč ne. Myslím si, že jsme v lize udělali kus práce, pokud budu brát všechny okolnosti kolem. Trenér Kalvoda odvedl jednoznačně dobrou práci a já doufám, že jsem k tomu také nějakou měrou přispěl, ale to ať zhodnotí někdo jiný.

Ptal jsem se i trenéra Kalvody, jestli se necítil v autobusu jako doma. Jak jste to měl vy?
Cestování bylo strašně moc. Bylo to náročné na čas i energii, ale my jsme to věděli. Museli jsme se s tím vyrovnat. Leoš Kalvoda tady byl sám bez manželky, zvládal to dobře. My jsme sami dva s manželkou a také jsem s tím neměl problém. Věděli jsme to, počítali jsme s tím, i když je fakt, že někdy toho bylo opravdu dost. Dlouhé cesty v autobuse člověku nepřidají, ale to je fotbal, je to práce. Nemůžeme kolem toho polemizovat.

Někdy se jezdilo opravdu daleko. Nemělo to pak negativní vliv na předvedenou hru? Přece jen pět hodin v autobuse se musí trochu projevit?
Všechny kluby to měly v Juniorské lize stejné. Nevím, jestli někdo z juniorských týmů jezdil den před zápasem. Samozřejmě není to z hlediska fotbalu úplně ideální, bylo by ideální, kdy by se při větších vzdálenostech jezdilo na dva dny. Ale musíme brát v potaz i ekonomickou situaci.

Splnila premiérová sezóna v Juniorské lize očekávání?
Splnilo to očekávání, nebyl jsem nijak zvlášť něčím překvapený. Některé zápasy byly nadprůměrné, některé byly průměrně, jak to ve fotbale bývá.

Při konkurenci, která v lize panovala, se Znojmo rozhodně neztratilo. Uvedu třeba výhru nad Slavií, která celou soutěž vyhrála.
Tady se jasně ukázalo, že hrát se dá proti každému. Já bych to ani nepřeceňoval, ani nepodceňoval. Byla to pro kluky obrovská škola. Do budoucna ví, co je čeká a pokud se budou chtít dát na dráhu profesionálního fotbalu, tak viděli sami, že to není jednoduché.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies