FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Jiří Doleček hodnotí uplynulou sezónu a vyhlíží šanci v druhé lize

Jiří Doleček hodnotí uplynulou sezónu a vyhlíží šanci v druhé lize Z n o j m o - Brankář Jiří Doleček platí za velký talent znojemského fotbalu. Odchovanec 1.SC zažil pernou sezónu v Juniorské lize a nyní je připravený bojovat o post jedničky v A-týmu. Mnozí v něm vidí nástupce Vlastimila Hrubého. Čas ukáže, jestli se mladý gólman stane oporou v této, nebo až v příštích sezónách. V rozhovoru byla řeč o uplynulé sezóně, o té budoucí a dostalo se i na probíhající mistrovství světa.

 
 
 

Jaká dle tebe byla uplynulá sezóna?
Podle mě byla sezóna velice dobrá. Byl jsem pochopitelně rád, že jsem se dostali do první ligy. Akorát mě strašně mrzelo, že jsem nehráli doma. Kluci do toho dali vše. Kdyby se hrálo ve Znojmě, věřím, že máme více bodů a zachráníme se.

Byl jsi sice v A-týmu trojka. Měl jsi ale určitě tajný sen si alespoň na chvíli v Gambrinus lize zachytat?
Věřil jsem tomu. Jednou mi trenér řekl, že Vlasta má tři žluté karty, a když dostane na Slovácku čtvrtou a Drobasz (Petr Drobisz pozn. red.) by nemohl nastoupit proti své Olomouci, tak bych měl jít do zápasu jako jednička.

Teď pojďme k juniorskému týmu, jehož si byl velkou oporou a podstatnou část sezóny i kapitánem. Myslíš, že konečné 16. místo korespondovalo s výkony, nebo jste měli i navíc?
Myslím, že jsme měli navíc. Na podzim jsme odehráli velice solidní utkání, na jaře byla sestava smíchaná s devatenáctkou a sedmnáctkou. Byli jsme v Juniorské lize jako nováčci, takže myslím, že šestnáctá pozice ujde. Ale jak říkám, mohlo to být i lepší.

V Juniorské lize si odchytal velkou porci zápasu. Měl jsi někdy takovou zátěž utkání?
Takovou sezónu jsem ještě neměl, možná v dorostu. Díky Juniorské lize to byla poprvé opravdu velká porce zápasů.

Nebylo toho někdy i trochu moc, nevyhlížel jsi třeba pauzu a odpočinek?
Byl jsem za každé utkání rád. Jednou jsem se zranil, tak za mě šel Drobasz, klukům jsem fandil alespoň přes internet. Na každý zápas jsem se těšil, byl jsem rád za každou minutu, kterou jsem v Juniorské lize odchytal.

Někdy je rozdíl odchytat a odchytat. U tebe ale třeba říct, že jsi si opravdu zachytal. V každém utkání jsi měl spoustu zákroků.
Zákroku jsem měl opravdu hodně. (s úsměvem) Byl jsem spokojený, když byl zima, tak jsem se aspoň zahřál.

My jsme se o tom bavili i v průběhu sezóny. Jak se cítí gólman, který odchytá opravdu dobrý zápas, zneškodní několik velkých šancí, ale stejně dostane třeba tři góly?
Některé gólmany to srazí dolů, mě možná trochu také, ale ne tolik. Na každé utkání jsem se těšil a počítal jsem s tím, že dostanu maximálně jednu branku, někdy se to nepovedlo. Občas mě to štvalo, že mám tolik inkasovaných branek.

Během sezóny se ti na stoperech vystřídalo několik hráčů, poslouchali tě?
Kluci poslouchali. (s úsměvem) Akorát Marko mě trochu trápil, dělal zbytečné chyby, i když mu trenér často promlouval do duše. Nejlépe se mi hrálo s Danem Odehnal a Kubou Pokorným. To byla dvojka, která nedělala žádné chyby.

Pokud neberu v potaz Juniorskou ligu, tak stále na svoji velkou šanci ve Znojmě čekáš. Myslíš, že by nadcházející sezóna mohla být tou přelomovou?
Do přípravy dám vše, co můžu. Bude záležet na trenérovi, jestli mi dá šanci a důvěru chytat druhou ligu, nebo jestli budu dělat dvojku. Ale jak říkám, do přípravy dám vše a budu se snažit, abych byl jednička.

Taková obligátní otázka. Těšíš se na přípravu?
Určitě se těším. Příprava bude zajímavá i v tom ohledu, že tam budou někteří noví kluci.

Pojďme se trochu zasnít. Druhá liga, ty jako znojemský odchovanec jednička v bráně před domácími fanoušky a soupeřem Sigma Olomouc.
Vždy jsem se těšil, že bych si mohl někdy zachytat druhou ligu. I když se to před dvěma roky nepovedlo, byl jsem alespoň rád, že se postoupilo do první ligy. Nyní budu dělat vše proto, abych byl jednička.

Řada lidí v tobě vidí druhého Vlastimila Hrubého a budou tě srovnávat právě s ním. Nebojíš se těchto očekávání?
Nebojím se toho. Všichni ví, že je momentálně Vlasta lepší gólman, je i o nějaký rok starší. Já budu dělat vše proto, abych se mu minimálně vyrovnal.

Vrátím se ještě k Juniorské lize. Během sezóny jsi vyzkoušel řadu povrchů, v čemž je tato liga také specifická, střídají umělé trávy s tou přírodní.
Na umělce se vždy špatně hrává, i když na Jevišovice, kde jsem hráli jeden čas domácí utkání, už jsem si zvykl. Potom na přírodní trávě v Šatově to byla ale paráda. Nějak mi ale umělka nevadí, gólman musí chytat všude. I když umělá tráva pro brankáře občas hodně bolí.

Určitě sleduješ probíhající mistrovství světa v Brazílii. Sleduješ nějako pozorněji právě počínání brankářů?
Pozorně jsem sledoval Casillase, udělal nějaké chyby, což se ale brankářům někdy stane. Za většinu gólu ale nemohl.

Kdo se ti zatím z brankářů na MS líbí nejvíce?
Zatím se mi líbí brazilský gólman César.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies