FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

L. Grmela: Mám velkou chuť do práce, jinak bych tu neměl co dělat

L. Grmela: Mám velkou chuť do práce, jinak bych tu neměl co dělat Z n o j m o - Ještě před pár dny vedl Ludevít Grmela z trenérské pozice Blansko, nyní už je však trenérem 1.SC Znojmo FK. Kouč, který v sezóně 2012/13 dokázal zachránit Zbrojovku Brno v první lize a s brněnskou juniorkou vybojoval premiérový titul v Juniorské lize, nahradil na trenérském postu Oldřicha Machalu. My vám nyní nabízíme rozhovor s novým koučem, který býval také výborným hráčem. Již ve středu poprvé usedne na střídačku a povede své svěřence do osmifinálové odvety poháru proti Liberci.

 
 
 

Byl jste překvapený nabídkou ze Znojma?
To, že mě pan Kohoutek oslovil s nabídkou, pro mě bylo samozřejmě příjemné.

Jaká byla první reakce, musel jste si vzít čas na rozmyšlenou?
Vždy si to musíte nechat alespoň chvíli projít hlavou, to je normální nejen ve fotbalovém prostředí. Navíc jsem byl v tu chvíli ještě smluvně vázán jinde. Vždy je slušností si určité věci vyřídit u současného zaměstnavatele (trenér Grmela vedl divizní Blansko pozn. red.) a poté jsem teprve mohl jednat se Znojmem.

Jaké jsou vaše prvotní dojmy z klubu, zázemí atd.?
Já ještě pamatuji, když to bylo ve Znojmě úplné jiné. Když jsem přijel po dlouhé době, tak jde vidět kus práce. Což je, myslím pro každého, kdo to tu znal a vidí tu změnu, nový stadion atd., známka toho, že se zde dobře pracuje. Pracuje se zde dlouhodobě a cílevědomě, což je určitě pozitivum. S tím, jaké předvádělo Znojmo výkony v první lize, myslím, že kdyby mělo v tu dobu takové zázemí, v lize se zachránilo.

Každý trenér má určitou vizi, jakým stylem se bude jeho tým prezentovat. Jaká je ta vaše?
Býval jsem ofenzivní hráč a všude jsem se snažil hrát ofenzivní fotbal. Musíme ale vycházet z aktuální situace, možnostmi, které jsou, jaké máte k dispozici typy hráčů. Jsem zde navíc chvíli, je toho moc najednou. V tomto momentě je tedy velice obtížně říkat, jakým stylem se budeme prezentovat. Aktuálně se budeme snažit odehrát závěr podzimu co nejlépe to půjde, abychom si v uvozovkách nastřádali body na jaro. V zimě pak bude dostatek času pracovat a pilovat hru.

Ve Zbrojovce Brno jste v sezóně 2O12/13 přebíral tým, který hrál o záchranu. Je nyní tato situace lehčí v tom, že se Znojmo nachází v klidném středu tabulky?
Je to pochopitelně o hodně pozitivnější. V Brně to bylo pod tlakem od prvních utkání. Po třech dnech od přebrání týmu už jsme hráli o mistrovské body s Olomoucí, která tehdy byla čtvrtá. Nebylo to vůbec jednoduché, i když jsme to nakonec zvládli. Ta situace byla o hodně těžší, čímž nechci říct, že ve Znojmě je situace momentálně jednoduchá. Znojmo očekává a chce bojovat o přední příčky. Což je vždy dobře, to chceme všichni.

Tuto sezónu jste načal na lavičce divizního Blanska, sledoval jste podrobněji i Fotbalovou národní ligu?
Sleduji v podstatě vše od první a druhé ligy po divizi. Člověk s profesí trenéra se tomu samozřejmě věnuje.

Asi je zbytečné ptát se, jak velkou chuť máte do práce ve Znojmě, ale přesto?
Mám velkou chuť, jinak bych tu neměl co dělat. Když by to člověk nechtěl dělat, tak se do toho nemůže plést. Já chci trénovat, budu vést další moravský tým, což mi plně vyhovuje. Jsem Moravák a inklinuji k moravským týmům, přeji si, aby moravské týmy hrály v rámci možností co nejlépe.

Jste klidným, nebo naopak impulsivním typem trenéra?
Je to vše závislé na výkonu. Určitě nejsem úplně klidným typem trenéra, dokáži i přitvrdit a týmu vysvětlit ostřeji co se mi nelíbí. Na druhou stranu dokáži mužstvo i pochválit.

Jakou cítíte náladu v týmu?
Měli jsme dnes předzápasový trénink, takže jsme se plně soustředili na utkání s Libercem. Jde o to, aby si kluci uvědomili, že máme nějaký nový počáteční bod, od kterého se to pokusíme zvednout. Hlavně jejich hlavy, nikdy není příjemné, když se dvakrát prohraje. Takový je ale fotbal, za čtrnáct dní to může být zase vše jinak.

Už zítra nás čeká pohárový zápas s Libercem. Je asi hodně těžké za tak krátký čas něco měnit?
Je to dané stavem hráčů, zdravotním stavem, který není momentálně optimální. Na druhou stranu mohou dostat šanci mladí kluci, kterých je zde hodně. Aby si i vyzkoušeli, že dospělá soutěž je o mnoho těžší. Je to pro ně i takový impuls si to zkusit a vědět, že mají otevřenou cestu nahoru.

V kabině je i pár hráčů, které jste vedl nebo znáte z vašeho působení v Brně. Berete jako plus i to, že vám pomohou v komunikaci směrem k ostatním hráčům?
Věřím, že mi pomohou. Oni ví, jaký jsme trenér, já na druhou stranu vím, co od nich můžu očekávat. Samozřejmě momentálně je poznávání mužstva hodně hektické a bude to chtít čas. Jsem tu chvíli a ve středu je zápas. Nikdo nemůže čekat, že hned přijdou razantní změny, protože i doteď si myslím, že výsledky vůbec nebyly špatné.

Znojemští fanoušci očekávají po loňské sezóně v první lize, že tým bude vyhrávat a pohybovat se v tabulce na předních pozicích. Nebojíte se toho tlaku?
K fotbalu tlak patří, u trenérů dvakrát tolik. Tlak jsem ustál v Brně, nevidím důvod, proč bych ho neměl ustát ve Znojmě. Kdo se bojí a nemá odvahu, neměl by to ani dělat. Vždy jdu se vztyčenou hlavou udělat práci co nejlépe. Zda se to podaří není otázka jen mě, ale celého týmu a všech lidí, kteří kolem toho pracují.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies