FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Očekávaný boj o jižní Moravu je tu. Přijede Zbrojovka Brno!!!

Očekávaný boj o jižní Moravu je tu. Přijede Zbrojovka Brno!!! Z n o j m o - Velké derby připraví 10. kolo druhé ligy, do Znojma přijede Zbrojovka Brno a očekává se tak třaskavé utkání. Kulhající velikán z Brna zatím nenaplňuje předsevzetí rychle se vrátit do první ligy a v tabulce je na sestupové příčce. Ve Znojmě bude možná bojovat o poslední věrné fanoušky a také o trenérskou židli trenéra Reného Wagnera.

 
 
 

Místo boje o postup opačné starosti - FC Zbrojovka Brno

Fotbalové historii Brna jsme se věnovali v předchozím článku, nyní je už na řadě současnost. Té brněnské předcházela tragická sezóna 2010/11 v první lize. Mezi elitou nakonec skončila Zbrojovka na patnáctém místě a poprvé v samostatné české lize sestoupila o patro níž. Tým z moravské metropole se trápil od začátku sezóny. Nepomohly radikální hráčské změny, kdy mužstvo opustili Trousil a Polách, ani trenérská výměna Karla Večeři za René Wagnera. Na mladém trenérovi byla těžká úloha zachránit celek v první lize. To se mu nakonec nepovedlo, dostal však důvěru v další sezóně a úkol dovést Brno opět mezi nejlepších šestnáct týmů.


Richard Dostálek ukončil v minulé sezóně svoji bohatou profesionální kariéru. Poslední zápas odehrál proti Jablonci a po konci zápasu se fanouškům doslova rozdal, do kabin odcházel je v trenkách. Nyní působí jako sportovní ředitel Zbrojovky Brno a vypomáhá hráčsky klubu SK Líšeň (MSFL). (Foto: Roman Kantor)

Před druholigovou sezónou nastalo v kádru ohromné zemětřesení. Chybí hlavně duo útočníků Michael Rabušic a Josef Šural, které se odstěhovalo za fotbalovým životem do Liberce. Odešli i Jan Kalabiška (Senica) a Zbyněk Pospěch (Slavia Praha). Definitivně odešel stoper Jan Trousil (Slovácko) a Tomáš Polách (Zlín). Změn bylo samozřejmě daleko více, ale byl by to opravdu dlouhý výpis. Někteří hráči byli odesláni na hostování - Střeštík, Jukl, Poláček. Jiným nebyla prodloužena smlouva Matijas Pejič, u něhož to bylo dost překvapivé. Celá armáda fotbalistů se pak z Brna vrátila z hostování do svých mateřských týmů.

Nejdůležitější posilou pro boj ve druhé lize bylo bezesporu získaní Petra Švancary ze Slovácka, jenž se po několika angažmá vrátil konečně do klubu svého srdce. Klid do defenzivních řad měl přinést Ivo Zbožínek, ten se však potýká od začátku sezóny se zraněním. Zbytek posil jsou převážně mladíci a neznámá jména, poněvadž Zbrojovka chtěla vsadit na koncepční práci s mladými hráči. To se však zatím ukazuje jako šlápnutí vedle. Koncepční práce je samozřejmě důležitá, ale Zbrojovce zdá se, chybí na boj o postup do první ligy hráčská kvalita a zkušenosti. Kapitán Petr Švancara sám celek neutáhne a navíc ani jemu se jako celému týmu střelecky nedaří. Řešením mělo být angažování zkušeného záložníka a veterána Václava Kolouška, ani tento tah ovšem zatím nevychází.


Známý bavič a hlavně Brňan tělem i duší Petr Švancara se před touto sezónou konečně vrátil do svého milovaného klubu a hned dostal kapitánskou páskou. Zatím však nemůže mít důvod k radosti, Zbrojovka se nachází na sestupové pozici. Jakoby by to vyjadřovala i fotka ze zápasu s Ústím nad Labem. (Foto: Roman Kantor)

Nástup do ligy mělo Brno opravdu špatný, prohra s Mostem sice mohla být jen zakolísáním, už v dalším kole ale přišla domácí prohra s Opavou. V dalších dvou zápasech zaznamenala Zbrojovka jen dvě remízy a na první výhru si musela počkat až do pátého kola, kdy uzmula body v Sezimově Ústí. Věřilo se, že by mohlo vítězství Brno nastartovat, jenže nestalo se tak. Svěřenci Reného Wagnera hned v dalším kole prohráli v Čáslavi a s Třincem a Vlašimí remizovali. Vrchol zmaru přišel v posledním zápase, kdy Zbrojovka dostala doma za vyučenou od Ústí nad Labem 1:4. Právě na Ústí můžeme srovnávat. Celek vedený Brňanem Svatoplukem Habancem hrál v minulém roce také první ligu, po sestupu si však vede úplně opačně než Zbrojovku, tabulku totiž vede.

Brno je tedy na patnácté pozici se ziskem sedmi bodů a skórem 7:12. Právě střílení branky dělají Zbrojovce největší problémy, sedm branek je společně s Čáslavi nejhorší bilance. Což o to, Brno by i šance mělo, ovšem není nikdo, kdo by je dokázal proměnit. Nejlepším střelcem týmu je Rostislav Šamánek s dvěma brankami a spoustou spálených šancí.


Ve Znojmě se dá čekat v sobotu vysoká návštěva. Na zápas se díky přijatelné vzdálenosti chystá početná skupina fanoušků Brna. Podpořit by je měli i fanoušci Slovanu Bratislava, se kterými má Zbrojovka Brno družbu. (Foto: Roman Kantor)

Situace po prohře s Ústím nad Labem se přestala líbit i vedení a tak dostal trenér René Wagner ultimátum. Pokud nezvítězí ve Znojmě, na lavičce Brna končí. A jak vnímá situaci samotný trenér? "Atmosféra je v podstatě od začátku sezony napjatá, mužstvo je pod velkým tlakem. Čekaly se od nás výsledky, které bohužel nepřišly. Na mančaftu ale cítím odhodlanost. Věřím, že budou bojovat především za Zbrojovku i za sebe a dají do výkonu maximum. Snad si také uvědomili chyby, které jsme si probrali u rozboru videa ze zápasu s Ústím," uvedl pro oficiální stránky klubu fczbrno.cz. samozřejmě pár slov věnoval i příštímu soupeři: "Znojmu se v posledních zápasech daří, kvalita týmu je podobná jako u většiny dalších celků ve velice vyrovnané soutěži. Proti nám se budou chtít určitě vytáhnout hlavně exbrňáci Pacanda s Oklešťkem, vpředu je hodně nebezpečný i útočník Vašíček," ocenil sílu Znojma brněnský trenér.

O motivaci je postaráno

Kdybyste se zeptali před sezónou znojemských hráčů, na kterého soupeře se z druhé ligy nejvíce těší, mnoho z nich by určitě odpovědělo Zbrojovka Brno. V týmu najdeme hned dva hráče, jenž v minulosti brněnský dres oblékali. Tím prvním je Milan Pacanda a tím druhým pak Tomáš Okleštěk. Motivaci samozřejmě budou mít i ostatní hráči. Znojmo se střetává se Zbrojovkou v lize úplně poprvé, o to bude očekávání větší.


1.SC Znojmo • Zbrojovka Brno
sobota 8.10.2011 (16:00 hod)
Sportovní manažer Znojma Michal Sobota o Zbrojovce: „Nedá se říci, že budeme v roli favorita. Samozřejmě jsme před nimi, máme více bodů, ale já si pořád myslím, že to Brno se zvedne, protože fotbalisty tam má dobré, ale chybí jim tam nějaký zkušenější hráč, který by to skloubil. Úvodní zápasy nehrál ani Švancara, který byl zraněný a postupně se do toho dostává, ale určitě už to budou chtít také zlomit.“ (Znojemský týden)

Znojmo je v tabulce nečekaně před svým sobotním soupeřem. Je na osmém místě a zatím nasbíralo třináct bodů při vyrovnaném skóre 11:11. Naposled bralo bod z hřiště Čáslavi za remízu 1:1, jediný gól Znojma vstřelil útočník Václav Vašíček.

 
 
 
 
Zápasový servis
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies